Læsetid: 2 min.

Hvem vil blive husket?

Hvilke danskere vil vi om 20 år associere 00’erne med? Selv om budene er mange, nævnes der hele tiden folk, der på forskellige måder repræsenter årtiets ekstreme egoisme. Information giver her sit bud på de profiler der vil blive husket fra dengang i 00'erne
12. september 2009

Simon Kvamm

Som hovedmand bag både supersuccesen Nephew og ’Drengene fra Angora’ har den 34-årige multikunstner præget flere sider af den danske underholdningsbranche i 00’erne. Han formåede at bryde igennem med begge dele i 2004. Hittet ’Superliga’ sendte bandet på toppen af hitlisterne, mens det fiktive cykelhold Team Easy On gjorde drengene fra Angora landskendte samme år.

Nik & Jay

Med en herhjemme hidtil uset selvsikkerhed og selvfedme lavede Nik & Jay popmusik med omkvæd så simple, at alle kunne synge med. De var dem, som man elskede at hade, men som ingen i den yngre generation alligevel kunne sige sig fri for at ville danse til, når hits som ’Hot!’, (2002) ’Lækker’, (2004) og ’Boing!’ (2006) blev sat på.

Joan Ørting

Sexologen Joan Ørting har udtalt sig mere om sex og samliv i medierne end de fleste andre. Som ’life-coach’ blev hun en stor del af hele coachingfænomenet, der blomstrede op i 00’erne, og hun blev bl.a. kendt som redaktør på Ekstra Bladets sexbrevkasse.

Bjarke Ingels

Han blev kendt som byggeboomets store æstetiker og flyttede fokus til dansk design som en eksportvare og brand. Han var en æstetisk stjerne i det kommercielle cirkus, men formåede alligevel at holde fokus på funktionaliteten. Bjarke Ingels har bl.a. tegnet havnebadet på Islands Brygge, samt forskellige byggerier i Ørestaden.

Nynne

Selv om man er fiktiv, kan man godt blive husket. På trods af at Nynne begyndte at skrive dagbog i Politiken allerede i 90’erne, sørgede tre bøger, en film og talrige Nynne-lignende klummer i 00’erne alligevel for at slå navnet fast i dette årti også. Efter internationalt forbillede skabte forfatteren Henriette Linds figur skole for chick-litt-genren, der i 00’erne bredte sig som en steppebrand over de danske aviser, blade og bøger.

Clement Kjersgaard

Sjældent har danske kanaler haft så meget fokus på værten frem for indholdet. Men da DR2 fik øjnene op for den 34-årige akademiker, blev
han eksponeret i stor stil. Med shows som ’Clement Direkte’, (2005)
’Clement kontra’ (2006) og ’Clement i Amerika’ (2007) blev han en central figur på DR2.

BS Christiansen

Elitesoldaten står tilbage som symbolet på den store tsunami af en selvhjælpsbølge, der skyllede ind over landet i 00’erne. Han fik via talrige tv-programmer slået sit navn fast, hvorefter han udgav en bog om selvkontrol og blev professionel coach for sportsudøvere og erhvervsfolk.

Morten Albæk

Som opsvingets moralist og filosof blev han i 00’erne spurgt om alt mellem himmel og jord.
Der var ikke den ting, han ikke kunne udtale sig om.
Morten Albæk slog sit navn i fast i den offentlige debat med den omdiskuterede debatbog ’Generation fucked up?’ fra 2005.

Mary Donaldson

Det gamle kongehus fik et frisk australsk pust, da kronprins Frederik i 2004 blev gift med Mary Donaldson. Men allerede i starten af årtusindet var den unge pige på alles læber, da de to blev set sammen under De Olympiske Lege i Sidney i 2000.

Natasha

Venstrefløjens martyr døde alt for tidligt i en bilulykke på Jamaica, men nåede inden sin død at lave soundtracket til en meget stor gruppe unges ungdom. Under kampen om ungdomshuset og i forbindelse demonstrationer for Christiania kørte hendes sange uafbrudt i baggrunden.

Serie

Seneste artikler

 • For den enkelte familie er én dræbt altid én for meget

  27. juli 2010
  Hvad enten det er med udviklingsbistand eller soldater er Danmark parat til at gøre en forskel i verden, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). Hun mener, danskerne er klar til at gå i krig igen uden FN-mandat, hvis det er det, det kræver
 • 'Vi skal ikke lade os skræmme, og vi skal kæmpe for vores værdier'

  24. juli 2010
  Danske politikere skal have kniven for struben og et anslået antal dræbte soldater på bordet, når de sender Danmark i krig, mener Søren Espersen (DF). Men det tør vi jo ikke, siger han. Folket derimod er parat til at kæmpe for Danmarks nye internationale rolle
 • 'Jeg har gjort op med mig selv, hvad det indebærer at beordre andre i kamp'

  23. juli 2010
  Forsvaret har i dag fuldført forandringen til et moderne militær, der har til kerneopgave at gå i krig i udlandet. Forsvarschef Knud Bartels er den nye mand i spidsen for det hele, og han har for længst gjort sig klart, hvad det koster at føre krig
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu