Baggrund
Læsetid: 3 min.

Jagten på morderen er gået ind

Overbevisende begyndelse på anden sæson af krimiserien 'Forbrydelsen'
Kultur
28. september 2009
Overbevisende begyndelse på anden sæson af krimiserien 'Forbrydelsen'

Er det muslimske terrorister, der står bag de to første makabre mord i anden sæson af Forbrydelsen, der begyndte i aftes på DR1?

Eller er forklaringen en helt anden og meget mere ubehagelig, fordi den involverer danske politikere og det danske forsvar, men forsøges tørret af på muslimerne, måske for at skræmme befolkningen?

Det tror jeg i hvert fald. Og det er ikke mindst de mange gætterier, som er med til at gøre Forbrydelsen underholdende og dermed fange seernes opmærksomhed. Konspirationsteoretikeren i mig har efter at have set første afsnit af Forbrydelsen II allerede udarbejdet flere forskellige - og mere eller mindre vidtløftige - teorier, som jeg er spændt på at få be- eller afkræftet i løbet af de næste ni afsnit af Søren Sveistrups tv-serie. (Første sæson kunne ikke bære de 20 afsnit, den varede, og det har man lært af.)

Da serien begynder - med en fortvivlet og forvirret opringning til alarmcentralen - er første sæsons hovedperson, Sarah Lund (Sofie Gråbøl), ikke længere hos kriminalpolitiet i København, men toldbetjent på Falster. Hun er tilsyneladende endnu mere en outsider, end hun var før - uden grim, islandsk sweater - men hendes gamle chef, Lennart Brix (Morten Suurbale), får dog overtalt hende til at tage et kig på en mordsag, som politiet efter 10 dage endnu ikke har løst.

Mord og terrorpakke

En kvinde blev myrdet i sit hjem med 21 knivstik og siden bundet til en pæl i Mindelunden. Hendes mand - som ringede til alarmcentralen - blev fundet i sin bil smurt ind i blod og er nu varetægtsfængslet for mordet. Men Sarah Lund finder selvfølgelig ud af, at sagen slet ikke er så ligetil, hvilket vi seere allerede har på fornemmelsen, fordi plottet samtidig følger to andre personer, som utvivlsomt kommer til at spille en vigtig rolle i opklaringsarbejdet.

Den ene er landets nyudnævnte justitsminister Thomas Buch (Nicolas Bro), der viser en sjælden grad af rygrad, da han banker regeringens støtteparti, Folkepartiet, på plads for at sikre et bredt flertal for en ny terrorpakke - han vil sikre, at terrorpakken ikke går ud over de fundamentale frihedsrettigheder.

Den anden er den tidligere soldat Jens Peter Raben (Ken Vedsegaard), der er anbragt på en sikringsanstalt, - hvorfor ved vi endnu ikke - men det har formentlig med hans tid i Afghanistan at gøre.

Han håber på snart at komme ud til sin kone, officersdatteren Louise (Stine Prætorius), og sin lille søn, men ukendte kræfter har åbenbart en interesse i, at han bliver, hvor han er, og hans anmodning afslås.

Raben har forbindelse til en forening af danske soldaterveteraner, som den myrdede kvinde også viser sig at have været tilknyttet - ligesom hun engang arbejdede som konsulent for Forsvaret - og første afsnit slutter med, at en af Rabens tidligere soldaterkammerater og sekretær for foreningen findes slagtet på noget, der ligner muslimsk maner.

Mørkere serie

I første sæson af Forbrydelsen spillede de politiske intriger på Københavns Rådhus en vigtig rolle, men var i sidste ende blot en afledningsmanøvre. Den rigtige morder skulle findes andetsteds. I Forbrydelsen II træder Søren Sveistrup allerede fra starten helt ind på den landspolitiske scene på Christiansborg, og alt tyder på, at seriens første mord har en politisk baggrund, hvad enten det drejer sig om terrorpakke, islamister eller Forsvaret. Det klæder dramaet således at have et ambitiøst udgangspunkt, som tilmed på en meget mere elegant og overbevisende facon end DR's anden store dramasatsning, Livvagterne, planter serien i en aktuel, politisk følsom debat om terrorangst, højrepopulisme og Danmarks fortsatte deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Skuespillerne gør stort set alle det, de skal, og det dramaturgiske og filmiske håndværk fejler heller ikke noget i Forbrydelsen II.

Sveistrup får hjælp til manuskriptet af Thorleif Hoppe og Michael W. Horsten, og instruktionen på skift varetages af Kristoffer Nyholm, Hans Fabian Wullenweber og Charlotte Sieling, der i øvrigt snart debuterer som spillefilminstruktør.

Jeg kan godt lide, at ikke alting forklares eller lægges frem fra begyndelsen - Rabens fortid, Lunds liv på Falster.

Seerne skal selv regne den ud, efterhånden som handlingen skrider frem. Det vidner om en vis modenhed hos folkene bag serien, og det var en ganske overbevisende begyndelse på Forbrydelsen II, der tegner til at blive mere mørk og heldigvis synes mindre optaget af hovedpersonernes kedelige privatliv end første sæson.

 

'Forbrydelsen'. En serie i 10 afsnit af Søren Sveistrup. Sendes hver søndag aften kl. 20 på DR1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den starter hvor vi "slap".

TV2 kan lægge alt i graven søndag aften kl 20, hvis serien fortsætter på samme niveau.