Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kinesisk kunstner fik hjerneblødning efter politislag

Ai Weiwei har brugt internettet til at hjælpe forældre til jordskælvsofre med at søge erstatning fra den kinesiske stat og forsøgt at sætte fokus på den kinesiske pulvermælk-skandale. Nu skal den kontroversielle kunstner lave en erstatning for Den Lille Havfrue i København
Kultur
21. september 2009
Ai Weiwei har fået til opgave at lave en erstatning, når Den Lille Havfrue udlånes til Kina.

Ai Weiwei har fået til opgave at lave en erstatning, når Den Lille Havfrue udlånes til Kina.

Lilian Wu

En af Kinas fremmeste kunstnere og provokatører, 51-årige Ai Weiwei, kommer sig i disse dage, efter at han i München blev opereret for en hjerneblødning i højre side. Tyske Der Spiegel skriver, at hjerneblødningen er et resultat af slag, da politiet brød ind i Ai Weiweis hotelværelse i Chengdu, provinsen Sichuans hovestad, i august.

Ai Weiwei støtter forældre til børn, der omkom i det store jordskælv i Sichuan i maj 2008 i deres kamp for erstatning eller blot erkendelse af deres tab og jordskælvssikre skoler i fremtiden. Derfor blev han og flere medaktivister tilbageholdt i 11 timer for at forhindre dem i at overvære og give vidneudsagn i en retssag den 12. august mod menneskeretsaktivisten Tan Zuoren i Chengdu.

»Jeg har haft voldsom hovedpine lige siden,« siger Ai Weiwei til Christian Science Monitor fra hospitalssengen.

Det var først, da han kom til München for at forberede en kommende soloudstilling, at han blev uarbejdsdygtig. Operationen gik fint, og Ai Weiwei siger, han har det »udmærket. Jeg er helt sikkert uden for fare«.

Eftersom Kinas regering ikke vil lave en officiel opgørelse over børn, der døde i sammenstyrtede skoler, samler Ai Weiwei deres navne og hjælper forældrene. Han har lagt tusindvis af navne på dræbte jordskælvsofre på sin blog, som siden er blevet blokeret af Kinas censur. Folk, der har hjulpet ham med at indsamle navne, er blevet chikaneret af politiet, anholdt eller udvist fra Sichuan.

Ai har hele tiden opfattet internettets åbne natur og sin internationale anerkendelse som værn mod overgreb fra den kinesiske stat. Det er det måske også, for så vidt at mindre kendte mennesker kunne være blevet spærret inde eller ligefrem døde af tilsvarende aktivisme.

Frygtløs kommentator

Ai Weiwei har bl.a. været rådgiver på designet af Beijings spektakulære Olympiske Stadion, bedre kendt som Fuglereden. Da det gik op for ham, at den kinesiske stat brugte byggeriet i propagandaøjemed, erklærede han:

»Olympiske Lege uden frihed og mod folkets vilje er nonsens, for intet land kan foregive at være demokratisk. Det er bare en forestilling om harmoni og glæde.«

I det hele taget er Ai Weiwei frygtløs og ivrig kommentator om uretfærdighed i Kina. I januar holdt han auktion over en pose Sanlu-pulvermælk - en kommentar til, at mindst seks spædbørn døde af nyresvigt, fordi de havde drukket melaminforgiftet pulvermælk, og mindst 300.000 blev syge. Pulveret indbragte 1.600 yuan (knap 1.200 kroner).

Ai Weiwei har fået til opgave at lave en erstatning, når Københavns Den Lille Havfrue skal til Shanghai på Verdensudstillingen næste år. Efter planen bliver det en videoinstallation, som skal afspejle forbindelsen og forskellighederne Kina og Danmark imellem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her