Baggrund
Læsetid: 2 min.

De konservative vil sikre fortidsminder

Carina Christensen vil træde i karakter som en kulturminister med visioner. Det sker med et udspil, der skal sikre bevarelsen og formidlingen af danske fortidsminder. Visionsløst og retro, lyder kritikken fra oppositionen
Kultur
9. september 2009

Hun er blevet beskyldt for at være uden visioner. En simpel administrator, der ikke har nogen ambitioner for kulturpolitikken. Men nu lancerer den konservative kulturminister Carina Christensen en langsigtet plan, der skal sikre den danske kulturarv for eftertiden. Udspillet skal efter planen vedtages på det konservative landsråd i weekenden.

»Der er brug for dette tiltag. Det handler om bevaring og formidling af vores fortidsminder, som er en vigtig del af den danske kulturarv,« siger kulturminister Carina Christensen til Information.

Konkret foreslår de konservative, at der nedsættes en fortidsmindekommission, der skal arbejde med et 40-årigt perspektiv. Kommissionen skal vurdere en lang række fortidsminders tilstand, sikre deres bevaring og lave en strategi for formidlingen, som skal fremlægges i 2010. Det er endnu ikke muligt at sige, hvor meget det kommer til at koste, men ministeren betegner det som både »dyrt« og »ambitiøst«.

Forslaget fra den konservative kulturminister kommer efter en danmarksturné, hvor hun har rejst landet rundt for at se nærmere på kulturens tilstand.

»Jeg besøgte blandt andet Hammershus på Bornholm, hvor dele af borgen er spærret af for offentligheden. Her kunne man se en vigtig del af vores kultur, der står og forfalder,« siger Carina Christensen.

Forslaget nævner også Antvorskov Slot, tre jættestuer på Lolland og Vordingborg Slot som oplagte steder for en fortidsmindekommission at se nærmere på.

Lever i fortiden

Mens forslaget kaldes »interessant« hos både Venstre og Dansk Folkeparti, vækker det ikke begejstring hos oppositionen.

»Det er sørgeligt, at Carina Christensen først og fremmest står med fødderne plantet i fortiden. Der er intet galt med at vedligeholde fortidsminder, men når det er hendes første kulturpolitiske udspil, er det sørgeligt, at det er så retro og slet ikke forholder sig til de udfordringer, der er i nutiden eller fremtiden,« siger Radikale Venstres kulturordfører, Johs. Poulsen, og nævner de bebudede nedskæringer på regionale spillesteder og teatre, som oplagte steder at fokusere på i stedet for fortidsminder.

Anderledes prioritering

Han bakkes op af Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen:

»Det er fint nok at støtte området, som man allerede gjorde sidste år, men nu må der prioriteres anderledes. Regeringen bliver ved med at hælde penge i fortiden. Nu må man også give fremtidens kultur en chance,« siger han til Berlingske.

Oppositionspartiernes kritik preller dog af på Carina Christensen.

»Der er jo ikke tale om et enten eller, men et både og. Det her en vision, der handler om bevaring og formidling af vores kulturarv. Vi har også fokus på mange andre dele af vores kultur,« siger hun.

Det konservative landsråd bliver afholdt i den kommende weekend i Bella Center i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her