Læserbrev
Læsetid: 4 min.

Læserne skriver

Debat fra dagens bogsektion
Kultur
3. september 2009

At tro eller ikke tro I

>Ole Falstoft

Egentlig synes jeg, at den hektiske diskussion, der for tiden foregår blandt andet her i Information mellem troende og ateister, er perspektivløs.

Vi vil aldrig nærme os en afgørelse på spørgsmålet, om der er en Gud - et eller andet 'sted derude' (eller 'herinde')

Troen på Gud er netop en tro og kan derfor ikke inkluderes i den rationelle verdensforståelse. Man kan tro eller ikke tro - punktum!

Når jeg nu alligevel blander mig, er det, fordi jeg ærlig talt finder det meget svært, at forstå dem der uden at tvivle det mindste, tror på, at der findes en guddommelig vilje eller visdom bag skaberværket.

Min forundring har baggrund i det, vi nu ved om universets og ikke mindst livets historie.

Det er rent ud sagt svært at se en linje eller 'visdom', i det det er sket i de sidste fire mia. år.

Tror man, at udviklingen har haft en retning bestemt af en skaber, har man virkelig nogle svære forklaringsproblemer!

Tænk for eksempel på de masseudryddelser, der har hærget vores planet i flere omgange.

Vi kender indtil nu fem såkaldte 'masseuddøden', det vil sige tidspunkter, hvor hele økosystemer er kollapset og utallige arter er uddøde - plus et hav af 'mindre'. Den mest kendte skete for cirka 65 millioner år siden og udslettede dinosaurerne, men den var langtfra den værste. Ved Permtidens afslutning for 300 mill. år siden uddøde 95 procent af alle arter, og livet på jorden var på 'kanten' til helt at uddø.

Årsagen til disse katastrofer har været forskellige: kæmpemeteorer, voldsomme klimaudsving, drastiske svingninger i luftens iltindhold etcetera.

I det lange perspektiv er jorden et meget ustabilt sted at bo - tilfældige begivenheder har haft afgørende betydning for den vej, udviklingen tog. Der skal en meget fast tro på forsynet til for at mene, at der for eksempel var en guddommelig vilje bag den meteor, der efter alt at dømme ramte vores jord for 65 millioner år siden, som udryddede dinosaurerne og dermed gav pattedyrene - og mennesket - mulighed for at udvikle sig .

Var dette tilfældige sammenstød ikke sket, ville vores jord i dag sikkert stadig være beboet af skællede krybdyr som 'herskere', og pattedyrene ville spille en underordnet rolle - mennesket havde aldrig udviklet sig.

Findes der en Gud bag det hele, må han efter min mening være en amatør - eller et uansvarligt legebarn. Efter ca. 200 millioner år med dinosaurerne har denne Gud åbenbart tænkt 'dur ikke! Jeg smadrer sgu det hele og starter forfra - jeg sender lige en meteor'.

Menneskets tilblivelseshistorie, som den har formet sig de sidste fem millioner år, rejser også svære spørgsmål for dem, der tror på en retningsgivet udvikling med os som endemålet.

Menneskets udvikling ligner forbløffende andre arters udvikling. Det vil sige med mange udviklingslinjer, hvoraf de fleste ender blindt, det ligner en 'busk' med masse af døde grene. Hvis Gud har været skaberen bag, ligner han mest af alt en eksperimentator, der i blinde har forsøgt lidt med dit og lidt med dat 'Og ups! Det gik ikke væk med dem!'. Er det sådan, en vis skaber opfører sig?

Shakespeare har meget træffende sagt: As flies to wanton boys are we to the gods; They kill us for their sport'. Sådan guder skal vi frygte, men da ikke tilbede?

Læren, man kan drage af udviklingshistorien, er, at det er et 'under', at vi er her. Et under, som skyldes den unikke historie, jorden har gennemløbet. Havde historien været en anden, ville vi ikke have været her - og der er heller ikke nogen garanti for, at vi vil være her i fremtiden - ingen nådig Gud vil beskytte os, for konsekvenserne af vores tåbelige fremfærd. Vi er overladt til vores eget ansvar, så vi må hellere begynde at handle derefter. > > > >

At tro eller ikke tro II

J Catlow

Måske lidt for tidligt endnu til at udråbe ateisterne som sådan til at være de farligste samfundsomstyrtere siden Stalin & Hitler og Bush - men det ateistiske mørke forsøger at snige sig til at sænke sig over jorden! Spørgsmålet er kun, hvornår det ateistiske mørke omslutter alt på den lille klode Jorden og RAP - som det 'Religionsfri Ateistiske Paradis' udråbes til!

At tro eller ikke tro III

Susanne Sara Nyegaard

Jeg føler mig noget pikeret over Sandberg og Christiansens udsagn om ateisters uvidenhed. I Ateistisk Selskab er vi mange højtuddannede medlemmer, som vel ikke alle kan være gået »hjernedøde« gennem uddannelsessystemet og de alsidige indsigter/erkendelser, det har givet.

Hvorfor er det mon, at man kun er vidende, hvis man tror på eksistensen af en omnipotent, hvidskægget olding, der skulle være i stand til at gribe ind i verdens tilstand og begivenheder? I så fald lader hans evner og indsats noget tilbage at ønske. Og der er vel en grund til, at det hedder 'tro', når Guds eksistens med videre ikke kan bevises videnskabeligt? Så er det netop noget, nogle mennesker vælger at tro på, ligesom nogen tror på nisser, fabelvæsener eller andre slags guder. Vi andre klarer os fint med hjernekraft i stedet for ustabil guddommelig ditto.

Gys i Gilleleje Havn

Per Thygesen-Poulsen

I sin anmeldelse 'Gys i Gilleleje Havn' i Information den 27. august lufter Mette Højbjerg muligheden for, at »der måske et sted derude findes en thriller med nogenlunde samme historie som Birkedals nye« (hvor en forbryder bruger metoder fra en krimiforfatters bøger). Ja, nogenlunde. I Michael Innes: Stop Press, først udgivet i 1939, har en krimiforfatter for ikke at inspirere til forbrydelser beskrevet et vildt usandsynligt mord. Dette mord bliver begået, mens bogens manuskript formodes henlagt. Krimiens egentlige mord, det, som skal opklares, skal hindre en udgivelse, der ville afsløre en ellers vellykket forbrydelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Angående mit indlæg: at tro eller ikke tro II.

"Sætternissen" (hedder den stadig det ?) må være kørt sur i min tekst for der er byttet rundt på et par ord.
Her er rettelsen :

Måske lidt for tidligt endnu til at udråbe ateisterne som sådan til at være de farligste samfundsomstyrtere siden Stalin & Hitler og Bush - men det ateistiske mørke forsøger at snige sig til at sænke sig over jorden !
Spørgsmålet er kun, hvornår det ateistiske mørke omslutter alt på den lille klode Jorden og RAP - det ‘Religionsfri Ateistiske Paradis’ udråbes som til - !