Læsetid: 7 min.

Nye territorialkampe i musikland

Det er ti år siden, Napster åbnede. De fire multinationale musikgiganter forsøger stadig at genvinde de territorier, de tabte dengang. De har været fremsynede nok til at have købt billige andele i Spotify, der fremhæves som branchens frelser. Og Pirate Bay ser ud til at blive legaliseret. Men er der penge i det for musikerne? Eller fortsættes historien om udnyttelse bare i nye former?
14. september 2009

I år er det ti år siden, at Napster åbnede for sluserne til fri downloading af det dengang ukendte musikfilformat mp3. Der er løbet meget information gennem modemmer og bredbåndskabler siden. Og hvad der er sket, er blevet kaldt mange ting: Kulturel demokratisk revolution. Det vigtigste nybrud siden folkebibliotekerne. En kulturøkonomisk katastrofe. Gement tyveri.

Meningerne om muligheden for at distribuere musik, film og andet digitaliserbart kulturelt habengut upåvirket af geografiske afstande og i enorme mængder er delte. Men lad os se det i øjnene: Nettet er kommet for at blive, og downloadingen af billig, hvis ikke gratis musik er blevet en fast bestanddel af enhver digital indfødts liv.

En ny undersøgelse foretaget af den britiske musikbranche-paraply-organisation UK Music viser, at unge mellem 14 og 24 godt forstår konceptet copyright, men vælger at ignorere det. 61 procent downloader musik via P2P-netværk og torrent trackere, og den gennemsnitlige teenager har 8.000 sange i sit bibliotek.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu