Klumme
Læsetid: 3 min.

Simili og original

Hjemstavnsautenticitet kan man iscenesætte på mange måder - nogle mere smagfulde end andre
Kultur
4. september 2009

Så er tiden inde til at finde læderbukser og tyrolerhat frem igen.

Klædedragtspolitiet har så vistnok endnu ikke interesseret sig for dette etniske kostume, der muligvis heller ikke er et undertrykkelsesinstrument (som burka og niqab) - nå ja, den slags kan man jo altid diskutere - men som immervæk truer med at forvandle bæreren til en latterlig folkloristisk kliché med mere eller mindre udvisket individualitet.

Især da i kombination med det umådeholdne indtag af Spaten eller Löwenbräu, som situationen ligesom lægger op til.

Oktoberfest

Og situationen, ja den er jo den, at det er blevet september. Tid for oktoberfest altså. I grunden en sydtysk hjemstavnstradition, men nu også en importeret idé. Aber doch, øltelte, ølhaller og massefolkelighed, hornmusik og fællessang, saltkringler og madretter med kål, flæsk og pølser - alle disse uforligneligt gemytlige germanske oplevelseskvaliteter forudsætter normalt - i al fald siden Vin og Ølgods lukning engang i forrige århundrede - at man køber en togbillet til München. Men fra og med i dag og frem til og med næste weekend er det nok at tage til Valbyparken, hvor das ganze Konzept er kopieret, inklusive de fagre værtinder, der dog - at dømme efter hosstående - forekommer en kende mindre barmsvære og svulmende end Irmgard eller, hvad de originale Mädels og Weibchens nu kan hedde. Det kræver altså et vist korpus som modvægt at servere skummende 1-liters krus i strakt arm og strømmevis, og ville da også være mere autentisk, åh jo ...

Dansk ølkultur har i forvejen meget at takke Bayern for - en bajer var og er som bekendt synonym for den kønsløse industripilsner, vi danskere i generationer blev opdraget til at tage os som noget af det allerdejligst danskeste. Probably the best beer in the world, ja, den er god med jer ...

Fadermord

Nuvel, som så meget anden nationalistisk gylle er dette selvfølgelig social konstruktion og pur indbildning. Pilsneren er en mellemeuropæisk indvandrer, vi har lært at elske, men den sande urdanske øl igennem århundreder er en overgæret ale. Det har ølhistorikere for længst påvist, og nu har de også genopfundet den. Husbryggeriet Jacobsen har så at sige begået fadermord på Carlsbergs industrielle stifter, J.C., og er søgt tilbage til bedstefaderen, Chresten Jacobsens glemte know how. Dansk Ale er på alle måder genuint dansk.

Danskhed

Geografisk er den, hvad man kunne kalde en dansk terroir-øl, idet den er bærer af det danske landskabs og rene danske råvarers aftryk - humle- og bygmalt er af gamle, genopdagede danske sorter - og jeg må sige, at dogmeeksperimentet er faldet ualmindelig heldigt ud, men det har også taget nogle af nationens mest kompetente bryggere og hjemmeavleren Per Kølsters indsats fem år at nå frem til denne original. Hvis det var den, vore forfædre og formødre drak (men det var det næppe, for produktionsforholdene var sandt for dyden mere rustikke), så kunne de smage en meget elegant og ganske tør, klar og gylden såkaldt hvidmaltsøl med et højt humleindhold og deraf resulterende velgørende bittert, med minimal skumkrone og kornagtige og frugtige, blomsteragtige mildt krydrede aromaer med nuancer af citronskræl. For min skyld må Jacobsen meget gerne gøre dette præindustrielle pilotprojekt til del af deres hyldesortiment - det er simpelt hen den slags danskhed, man gerne vil tage i sin mund.

Introduktion

På falderebet vil jeg slå et slag for et andet originalt eksperiment, der til forskel fra førnævnte vigter sig skamløst af sin bastardherkomst. Fra Hornbeer kommet noget så sjældent som en vildgæret belgo-dansk klosterøl brygget med tranebær. Vildgærens syrlighed er holdt i skak med egetræslagring, hvad der giver en mere 'menneskelig' og afrundet smag. En meget spændende frugtbombe af en sour ale med en god maltfylde. God som introduktion til en krævende genre.

Jacobsen: Dansk Ale, Original Limited Edition, 0,75 l, 6 pct., udskænkes kun i besøgsbaren hos Husbryggeriet Jacobsen, men er klart et besøg værd

Hornbeer: Oak Aged Cranberry Bastard, 0,5 l, 8,2 ptc., pris ikke oplyst, hos Barley Wine, Læderstræde, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her