Interview
Læsetid: 3 min.

Jeg skammer mig over at være dansk

Danmarks nationaldigter Benny Andersen vil efter episoden i Brorsons Kirke ikke længere være folkekær og folkelig digter
Kultur
10. september 2009
Mellemfolkelig. Jeg vil gerne være med til at forny Danmarks ry, for jeg har efterhånden fået en så stor opsparet vrede, at jeg ikke længere vil have den opsparet. Nu hæver jeg den, siger Benny Andersen, der efter balladen i Brorsons Kirke hellere vil være mellemfolkelig end folkelig digter i Danmark.

Mellemfolkelig. Jeg vil gerne være med til at forny Danmarks ry, for jeg har efterhånden fået en så stor opsparet vrede, at jeg ikke længere vil have den opsparet. Nu hæver jeg den, siger Benny Andersen, der efter balladen i Brorsons Kirke hellere vil være mellemfolkelig end folkelig digter i Danmark.

Søren Bidstrup

»Jeg skammer mig over at være dansk, når over 6o procent af den danske befolkning finder det i orden, det, der skete i Brorsons Kirke den sørgelige nat og den efterfølgende tid, hvor dansk lov er erstattet af irakisk med støtte fra rigspolitiet og dansk regering samt andre ellers fornuftige politikere.«

Benny Andersen, vores allesammens digter, som synger os ind i livet og ud af livet, og som har lært os, at »fuglene flyver i flok, når de er mange nok«, er virkelig gal, og vil ikke længere være folkelig digter i Danmark, men i stedet mellemfolkelig.

Han tramper i gulvet af ærgelse over, at det er kommet så vidt i Danmark, men han er opildnet og fuld af kraft og styrke efter et lille beskedent læserbrev i Information, fordi så mange har tilkendegivet, og det gælder både i ind- og udland, at de er enige med ham og vil støtte ham i kampen for et land, man ikke skammer sig over at være borger i.

»Jeg har skrevet et digt, der i dag piner mig at have skrevet, og det hedder I begyndelsen, og der skriver jeg om alle de positive ting, vi er kendt for ude i verden. Tolerance og ditten og datten, og når jeg læser det nu, synes jeg, at det er så pinligt at læse, for det handler om alt det, jeg er stolt af, og som jeg var stolt af, men som nu er gået fløjten, så det ville jeg ønske, at jeg kunne slette af mine samlede digte,« siger Benny Andersen og fortsætter:

»Jeg er forpint og skamfuld over det, der sker, men man bliver så opmuntret, når man oplever, at vi er flere, end politikerne regner med, der går imod. Vi kan blive endnu flere, hvis vi mander og kvinder os op og får forklaret de 62 procent medløbere, at de er galt afmarcherede.«

Nej til barbariet

- Hvad vil du sige til dem Benny Andersen?

»Vågn nu op af jeres dvale!«

»Prøv at høre, hvad vi siger, os, der ikke tilhører mainstream, måske har vi noget at fortælle jer. Jeg tror, at ungdommen mangler nogle bannerførere, og der vil jeg gerne i min høje alder være med til at hejse bannerne.

- Du har ikke mistet modet?

»Absolut ikke. Barbariet skal ikke få overhånd, og vi er flere og flere, der siger nej, så længe vi er til her på jorden, får barbariet ikke lov til at få herredømmet, i hvert fald ikke i Danmark.«

- Forstår du slet ikke de 6o procents frygt ?

»I Brorsons Kirke drejede det sig om få hundrede mennesker, og det er dem, det drejer sig om i første omgang. Og de kan ifølge den gamle lovgivning blive i Danmark, og det, der sker, er lovbrud på lovbrud, mens vi, der går imod, bare vil have lovgivningen overholdt.«

»Jeg vil gerne være med til at forny Danmarks ry, for jeg har efterhånden fået en så stor opsparet vrede, at jeg ikke længere vil have den opsparet. Nu hæver jeg den!« siger Benny Andersen.

- Du er gået ind i kampen?

»Det er en glæde for mig, for måske kan vi få flertallet til at vågne op og vise, at vi er nogle, der sætter hælene i og siger: Nu er nok nok!« siger digteren.

»Mit håb er, at det kan give andre mod til at være med, når de ser, at den og den tør, så vil vi kunne brede ringe i vandet.«

- Du bliver 80 i år Benny Andersen, når du at opleve ringene i vandet?

»Ja, for jeg har lovet min kone at blive i hvert fald 96 år ligesom min oldemor.«

- Så du har 16 år at kæmpe i ?

»Ja, og så tager vi den derfra,« siger Benny Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kloge ord fra Benny Andersen...

Problemet er, at tidsåndet er svunget fra de kreative og behjertede til de beregnende.

Henrik Jørgensen

Måske Benny Andersen burde finde andre omgangskredse i ind- og udland, langt fra de dannede og nydende klasser, som ret beset aldrig har været folkelige. Det vil måske ovenikøbet vederfares den anstændige digter, at Danmark's ry i udlandet aldrig har været bedre og kan afstedkomme veltilfredse attituder overfor tilværelsen i al almindelighed.

@ Henrik Joergensen

" ... at Danmarks ry i udlandet aldrig har været bedre ... "

Oehe, hvor har du det fra ?

Heinrich R. Jørgensen

” … at Danmarks ry i udlandet aldrig har været bedre … ”

Der er f.eks. en del fodboldsslåskamps entusiaster i udlandet, der er så glade for Danmark, at de tager Dannebrog med på stadion. Og når slaget skal slås - altså dem knætnæver og støvler - hæves Dannebrog som tegn.

Heinrich,

Fortæl mere. den historie er forbigået mig.

Heinrich R. Jørgensen

Kim,

jeg læste om det for 1-2 år siden. Jeg husker ikke hvor, men det var en lødig avis (dansk, mener jeg). Jeg har forsøgt at google det, men har ikke fundet det...

Den erindrede artikel, komplet med fotodokumentation, var fra Frankrig, hvor højre-ekstreme hævede Dannebrog på stadion som tegn på at slåskampen kunne begynde. Der var ikke tale om et isoleret tilfælde - det var en tendens, der var i brug flere steder (og vistnok ikke kun i Frankrig).

Beklager, at jeg ikke umiddelbart kunne google artiklen frem...

godt omdømme hvor? Anders fogh har åbenbart gjort det godt nok til at kunne blive general for nato, bedre omdømme kan man da ikke ønske sig, hvis med bedre vi tænker kvantitativt, altså.
Men nej, set fra udlandet, vil jeg sige at alt hvad jeg havde at være stolt af som dansker er gået helt fløjten. Danmark er et af de værste vestlige lande i europa måske rivaliseret af, ja næppe endnu engang, jeg ville sige berlusconi arbejder hård på at overhale fogh indenom, men der skal meget til før det står så skidt til nogen steder i vesteuropa som i Danmark. Damnark er blevet velamerikaniseret. Danmark har sgu nær gjort den bedre end amerikanerne. Selvom man ser en himmelråbende uvidenhed i USA, der for eksempel udmønter sig i en panisk skræk for det lidet sundhedssystem man prøver at indføre her, imens man i Danmark prøver ihærdigt på at afskaffe det, så må jeg medgive amerikanerne, at de trods alt har en frihedsånd som, hvor meget den end måtte ligge under for uvidenhed og illusioner, man slet ikke har i Danmark. Næ jeg siger ikke USA er bedre, de to er efterhånden skåret fra samme alen, men i danmark har man en fornemmelse af begrænsning, som ganske vist udmøntede sig i janteloven, men også en overgang udmøntede sig i en vis ydmyghed, som igen gav sig udslag i et samvittighedsbaseret samfund, man dårligt nok havde set mage til måske lige bortset fra i de andre skandinaviske lande. nu er der ikke andet end janteloven tilbage.

martin sørensen

hvorfor lader vi os forsat provokere af DF.

helt ærlig, de har udspillet deres rolle i fremtidens danske politik, deres løsninger løser ingen problemer for fremtidens danske samfund, DF de er en fase i vores nasionale intentitet, se det som at vi faktisk trods vores 1000 årige historie endnu ikke er voksne.

nej vi stoler endnu ikke på os selv og vores egen evne til at være bare danskere, der hviler i os selv.

DF udtrykker bare den sygdom der er i vores nasional karekter, DF udtrykker som sådan kun at vi er en nasion der ikke tror på os selv.

nej jeg kan ikke længere provokeres af 'DF jeg har faktisk lidt ondt af dem og deres vælgere.

Heinrich R. Jørgensen

Kim Vibe:
"Jeg fandt den.:)"

Mange tak :-)

Hvor udbredt flag-misbruget er, eller har været, ved jeg ikke.

Dannebrog blev i øvrigt massivt misbrugt efter 1848-krigene, af den danske befolkning, navnligt i byerne. Den nationale eufori var vist temmelig voldsom. Så voldsom, at flaglovene er eksplicit forbød civile at flage med nationens/kongens flag, blev overtrådt massivt, og nogle stedet frem til 1851.

Henrik Jørgensen: Du mener Benny Andersen blot skal glemme alt om menneskelig anstændighed og lefle for laveste fællesnævner? Fri mig for den form for folkelighed!

Mogens Michaelsen

Jeg tror der kommer en reaktion imod DF på et tidspunkt. Den har blot ladet vente på sig, fordi mange danskere befinder sig i en slags "identitetskrise".

Gode værdier, som man havde regnet med som selvfølgelige (og danske) viste sig ikke at være det.

Det må vi så gøre dem - ikke selvfølgelige, men "følgelige" danske.

Måske det egentlig også er sundt nok?

(Der kan være ting vi altid har overset, fordi ingen har tænkt på det før).

D AN M A R K E R E N S Y G D O M

Alene den her debat tegner nogle af symptomerne og smittebærerne. Poetisk asyl måske en mulighed. Saboterende frihedskamp måske bedre.

Fakta er man ikke kan stole på opinions-målinger.

Fordi spindoktorerne og DR og TV2 og "Storebrors" alle andre massemedier bruger opinionsmålinger som et effektfuldt påvirkningsværktøj ud fra princippet om at foregøgle befolkningen en falsk ide om flertallets holding - i håb om at "svage" personer derfra skifter side og går over på "flertallets" ønsker og holdninger.

Niels Møller Jensen

Kære Benny Andersen!
»Jeg skammer mig over at være dansk, når over 6o procent af den danske befolkning finder det i orden, det, der skete i Brorsons Kirke den sørgelige nat og den efterfølgende tid, hvor dansk lov er erstattet af irakisk med støtte fra rigspolitiet og dansk regering samt andre ellers fornuftige politikere.«

Ja det samme gør jeg, så det er godt at du og forhåbentlig andre kendte og almindelige ukendte stiller op og bakker op om dit synspunkt.

Hans Jørgen Lassen

Forudsætningen for, at man kan "skamme sig" over at være dansk, er, at man er nationalist. At man i et eller andet omfang identificerer sig med Danmark, med den danske stats handlinger.

Det gør jeg ikke. Jeg har ikke lod og del i f.eks. den ulovlige angrebskrig mod Irak. Det er ikke mit ansvar, jeg kunne hverken gøre fra eller til, og derfor har jeg heller ingen grund til at skamme mig.

Så jeg kan ikke skamme mig. Det kan Andersen åbenbart, for han er nationalist.

Jeg kan blive vred, forarget, ophidset og meget andet, men skammen reserverer jeg til mine egne misgerninger, ikke "Danmarks" eller "danskernes":

Henning Petersen

Ole Falstoft skriver:

Du mener Benny Andersen blot skal glemme alt om menneskelig anstændighed og lefle for laveste fællesnævner?

Jeg kender masser af folk, der lever sammen med flygtninge og indvandrere, som fucker deres liv op: i sportsklubben, i skolen, i alle mulige sociale sammenhænge. Og det er de rasende over. Men de får at vide, at det må de ikke være, at de skal holde op med at være racister og i stedet opføre sig anstændigt.

Humanisme er en praktisk afvejning. Hvis konsekvensen af ens humanisme er , at det ødelægger en masse menneskers tilværelse og sociale muligheder, så er det da noget, man må tage hensyn til. Der er ingen frelse i at gøre noget godt for nogen, hvis man dermed ødelægger tilværelsen for andre.

Noget kunne tyde på, at Benny Andersen mangler social empati, når han forsøger at pådutte andre, at de er dårligere mennesker end ham selv.

Så jo, måske Benny Andersen burde pakke sin overhumanisme ind på nederste hylde i reolen, det ville klæde ham og atter gøre ham folkelig.

Lennart Kampmann

Pludselig er det vigtigt at inddrage nationalitet i debatten.

Kan manden ikke bare fastholde at han pt. er en minoritet, men har fat i den lange ende?

Dansk er jo en besynderlig konstrueret størrelse, der langsomt fortyndes efter mediemonopolets ophævelse i senfirserne....

Med venlig hilsen
Lennart

Lars Peter Simonsen

Benny Andersen er min helt, og har empati i overflod. Desværre er begrebet folkelighed blevet voldsomt korrumperet af DF og er i dag ikke udtryk for noget positivt som det var engang, nemlig hygge, venlighed åbenhed og tolerance og lune.
Et land, et folk, en...
(oversat fra tysk)
Frygten har desværre fået indpas, dygtigt implementeret af sorte kræfter...

Henning Petersen: Din argumentation er udtryk for en form for gruppetænkning der ligge racismen nær: 'Jeg kender nogle idioter fra den gruppe ergo de er alle idioter'.
Forklar mig lige hvorfor de irakkiske flygtninge ikke må få asyl fordi der er nogle muslimske idioter et andet sted det ikke ved hvordan man opfører sig?

Det er da utroligt som folk stadig hænger sig i at være dansk eller ikke dansk der varer ikke mange år så hedder det at være europæer, men når det så er sagt syntes jeg Benny Andersen måske skal gå lidt væk fra sin tankegang om kolonihave huse dannebrog der blafrer og hakkebøfferne, og se sig omkring hvad der sker i verden i stedet for at bare tænke tilbage til de gode gamle dage. Hvis vi ikke beholder en vis kynisme i vores tankegang vil det ende med vi bliver løbet over ende af mennesker som vil udnytte den danske stat og derved forringe vores andres levevilkår.

og off topic var der vidst 4 af de irakiske flygntninger i kirken som var taget for handel med stoffer, hvorfor skal jeg have sympati for mennesker som skider så højt og flot på det Danmark jeg er stolt af og vil leve under! vil med glæde tage imod mennesker som virkelig har behov for det og som gør en indsats for at få det til at virke!

@Hans Jørgen Lassen

Det behøver ikke at være en skam at have nationale følelser. At være etnisk dansker er jo at være del af en form for skæbnefællesskab med andre etniske danskere. Man kan godt føle skam over hvordan andre ud af den etniske gruppe man tilhører opfører sig, når de ubehageligheder de foretager sig er nært forbundne med misbrug af den del af ens identitet som man kollektivt deler med dem.
På den måde omformer de jo dansk identitet til en størrelse man ikke mere har lyst til at være en del af.
Det er derfor der er ved at opstå modstandsbevægelser som 'Danmarks Løver' og 'Dansk Frisind'. De bevægelser består af folk der for det første ved at de ikke kan rende fra at være danskere, og for det andet ikke kan leve med at det at være dansk skal være ensbetydende med DFs umenneskelighed.
Selv er jeg bosiddende i udlandet, men lige lidt hjælper det mig. For leden var jeg med min (polske) kæreste ind og se filmen 'District 9'. Dér var han nødt til at holde mig i hånden for jeg tænkte forfærdelig meget på Danmark og følte en meget stor sorg og magtesløs vrede, der nok svarer til det Benny Andersen taler om.

Mogens Michaelsen:

"Jeg tror der kommer en reaktion imod DF på et tidspunkt. Den har blot ladet vente på sig, fordi mange danskere befinder sig i en slags “identitetskrise”."

Den er allerede godt på vej. Reaktionerne mod rømningen af Brorsons kirken samlede (og samler) et imponerende antal mennesker. Problemet er bare at Socialdemokratiet (og til dels SF) som burde have været i stand til at samle en gribe sådan en opposition og styrke den, snarere har formået at gøre den mindre og forsinke dens fremkomst, på grund af (især Ss) mystiske leflen for VKO og deres endnu mere mystiske værdipolitiske slingrekurs, bl.a. ved at i regeringens handlinger i denne sag.

*bl.a. ved at være enige i regeringens handlinger i denne sag.

Enig, Sune.
Problemet er at de protesterende masser ikke har noget parti at stemme på. Der eksisterer reelt ikke længere nogen venstrefløj her i landet.

I den forbindelse mindes jeg det sidste formandsvalg hos Soc.Dem. hvor Helle Thorning gjorde en del ud af sit værdifællesskab med Tony Blair.
Og så kan vi jo bare kaste et blik på New Labour og se hvor miseren kommer fra.
De skulle ha valgt Frank Jensen, længere er den ikke.

Men hvad det er for stoffer Villy og co. har taget siden valget, det fatter jeg godtnok ikke. Specielt ikke når de jo netop vandt alle de vælgere på at opføre sig som SF, og ikke som DF-light.

Så er der så Ø og R tilbage.

Hans Jørgen Lassen

Benny Andersen er et kristent menneske. Han tager andre menneskers synder på sig.

Fordi Anders Fogh, Lars Løkke, Birthe Rønn, diverse politidirektører opfører sig uanstændigt, så skammer Andersen sig.

Det behøver han jo altså ikke. Så længe han selv opfører sig ordentligt, behøver han ikke at skamme sig.

Lassen: Du må være en af de få mennesker som ikke føler noget gruppetilhørsforhold
De fleste - tror jeg - føler et eller andet tilhørsforhold til gruppen 'dansker'. Det gælder både når man er stolt over hvad én fra gruppen præstere og det modsatte. Det er noget irrationelt pis vil du nok sige men vi mennesker er ind i mellem irrationelle og gruppe følelsen har sikkert opfyldt et formål en gang i menneskets forhistorie. I dag er den vel nærmest til besvær men derfor forsvinder den ikke

@ Heinrich R. Jørgensen & Kim Vibe

Tak for artiklen.

Jeg har læst den, og nu går jeg ned og vasker munden med noget "slemt". Men, ja, Henrik Jørgensen har ret, Danmark står sig godt i udlandet.

Jeg opholder mig en del i en lille landsby i det sydlige Europa. De lokale er vist ikke helt sikre på det der med Danmark, og slet ikke på, hvor Danmark ligger, så de mener vist, at jeg er tysker eller i værste fald hollænder. Det er - næsen, befriende :-)

Måske jeg burde indrømme, og lade mig fejre af de lokale fascister. De ville sikkert, forstår jeg, rulle mig i Dannebrog, hvis de vidste bedre, og måske byde på øl og ti snapser ;-)

Kære Benny Andersen,

Du har ikke noget at skamme dig over.

Man skal lade være med at tro, at ”Danmark” er på en bestemt måde – opfører sig på en bestemt måde – tænker på en bestemt måde – har den samme samvittighed. Vi er ikke en samlet masse af ens reaktionsmønstre, vi er lige præcis og heldigvis forskellige. Og det er jo også derfor, vi ikke gider høre om DFs diktering af hvad der er danske ”værdier” og HVEM der er de ”rigtige” danskere, og hvad der er de "rigtige" danske synspunkter.

Op på hesten, Benny Andersen. Der er en masse mennesker, der skal overbevises derude. Nogen skal hjælpes, og nogen skal sættes på plads, dokumentationer skal fremlægges og bissen skal skrues på! Din poesi og fantasi kan hverken du eller vi undvære!

Skuffelse og skam på andres vegne er et svaghedstegn og et opgivende tegn.

Vreden kan vi bruge, for vreden er en naturlig reaktion som kan/skal omsættes i modstand! Vi må yde modstand mod den destruktive egoisme, beregnende og kyniske drivkraft som har ført os på afveje. Forført som vi er blevet.

Michael Gudnæs

Hans Jørgen Lassen:

Det er min faste overbevisning, at når man om et par hundrede år skriver på verdenshistorien, vil begrebet 'nationalisme' fremstå som en overgangsfase mellem feudalsamfundet og verdenssamfundet.

Nationalismen er en del af den borgerlige politiske tænkning i Europa i tiden omkring det 19. århundrede, og fungerer stadig som en slags krykke for de borgere, som ikke har mod på at forfølge fremtidens fjerne mål.

Det gælder om at vi skal blive så stærke i fællesskab, at vi ikke længere har brug for krykker! Jeg er vis på at Kropotkin, hvis billede du anvender, ville have sagt det samme.

Hans Jørgen Lassen

Michael,

sådan kan man også sige det. Jeg har ingen indvendinger.

Per Jongberg

Det billede du giver er ganske retvisende, og viser også danskernes trang til selvovervurdering af egen betydning.

Hans Jørgen Lassen

Niels skriver:

danskernes trang til selvovervurdering

Ja, så?

Er det dig selv du taler om?

Hans Jørgen Lassen

Hvis det er gået din næse forbi, har vi i mange år skulle være "verdens bedste" som regeringen udtrykker det, det står i skarp kontrast til, at de færreste syd for Hamborg har nogen anelse om hvor Danmark ligger, eller for dens sags skyld hvilke krige vi deltager i.

Hans Jørgen Lassen

Niels,

fra at politikerne fyrer floskler af, kan man ikke slutte til, at "danskerne" lider af trang til selvovervurdering.

Hvad bygger du din påstand om danskernes selvovervurdering på? Solide fakta? Eller er det bare en racistisk fordom? Mon ikke det er udslag af det sædvanlige masochistiske selvhad til Danmark og danskere, den obligatoriske flagellantisme.

I øvrigt har politikere i alle lande det med at lukke varm luft ud. Det er ikke noget danske politikere har monopol på.

Hans Jørgen Lassen:

"Hvad bygger du din påstand om danskernes selvovervurdering på? Solide fakta?"

Hæv dit blik, kig ud af vinduet og tæl hvor mange Dannebrogsflag du kan se, Lassen. Danskerne er det mest flagende folk i hele verden. Falghysteriet er et af mange håndfaste beviser og solide data, der indikerer den kvalmende og monstrøse danske selvfedme...

Niels Mosbak@

...de færreste syd for Hamborg har nogen anelse om hvor Danmark ligger, eller for dens sags skyld hvilke krige vi deltager i ...

Jeg ror nok, de ved, hvor Danmark ligger - men jeg har selv konstateret med forbløffelse, at en overordentlig velorienteret tysker og en amerikansk advokat blev højligt overrasket over oplysningen om, at Danmark var i Irak. Det er vel omtrent lige så interessant for dem, som at Litauen var der, men desuden er det jo helt uforeneligt med Dammarks normale gennem årtier indarbejdede image som fredelig og kompromissøgende.

Man kan så konstatere, at det hele, inklusive de døde soldater, har været forgæves - Danmark har ikke kompenseret for de alt for få døde den 9. april og er højst blevet mere populær i visse snævre, indforståede amerikanske og britiske diplomat-kredse. En kæmpefiasko. Der er da heller ingen lægfolk i udlandet, der aner, at Danmark er i den farligste del af Afghanistan eller ville juble over det. hvis de vidste det.

Til alle de venstreorienterede som næppe ret ofte sætter deres ben uden for landets grænser, kan jeg, der har rejst i 30 år som profession fortælle at Danmarks omdømme blandt folk, man møder, aldrig har været bedre. Det er derimod rigtigt at der i den internationale presse er kommet lidt flere kritiske indlæg end tidligere, men det er meget få. Det skyldtes at Danmark i 60-erne og 70-erne, da vi var et homogent samfund havde (sammen med de andre skandinaviske lande) et image af at være eventyrlande, hvor mange ting var anderledes end i resten af - den rigtige - verden. Det var en illusion, som især amerikanerne elskede, men den fandtes også andre steder. Husker det fra min udstationering i Portugal i 77-78. Illusionen kunne ikke opretholdes med den ikke-integrerbare indvandring (repræsenteret ved muslimer, men det kunne lige så godt have været romaer). Det har dog ingen indflydelse haft på den offentlige mening, som ønsker sig tilbage til den tid, da Skandinavien var et eksotisk verdensfjernt område, som kunne være lidt af et ideal (hvis man var venstreorienteret),, men der kommer da en gang imellem bemærkninger som: "Nå er realiteterne også kommet til jer!" Men det er rigtigt at danskerne generelt lider af national selvovervurdering. Det er dog ikke den borgerlige side af det politiske spektrum, som skammer sig lidt over borgerskabets lave levestandard, når den skal vises frem til udenlandske ligesindede, men de venstreorienterede som tror at landet med verdens laveste gini-koefficient er paradis på jord. Dette segment er meget provinsielt og forstår slet ikke den almindelige amerikaner eller italiener og deres politiske præferencer

Hans Jørgen Lassen

Hvad der har måttet eksistere af selvovervurdering i Danmark, blev da vist godt og grundigt udryddet i 1864.

Jeg kan ikke få øje på nogen udbredt eller generel dansk selvovervurdering i dag. Bortset fra måske fra Pia Kjærsgaards, Lars Løkkes og andre politikeres - men de har jo rent faktisk magten, så måske er der slet ikke tale om selvovervurdering.

At almindelige danskere skulle lide af national selvovervurdering, anse Danmark for en stormagt, er jo det rene vrøvl.

Efter 1-1 mod Albanien!!!

På tysk ARD (vistnok) kunne man i går se Guido Westerwelle (FDP), Gregor Gysi (Linke) og hende der fra Die Grüne diskutere forbundshæren i Afghanistan - fuldstændigt objektivt og uden antydning af praleri blev det drøftet, om invasionen havde været hhv. var til gavn for afghanerne. Hvor finder man den vinkel i Danmark? Er vi der ikke for at forherlige os selv, trods alt ævlet om de taknemmeligt smilende kvinder og børn, man aldrig glemmer? Er det i øvrigt en menneskeret at få undervisning? Er det ikke værre at sulte? Kan man invadere et land blot for at hjælpe kvinderne til at lære at læse og skrive? Hvor stor er smerten ved ikke at få lov til det sammenlignet med sult? Og hvem tror i øvrigt i fuldt alvor på den begrundelse?

@ Olav Nielsen,

Jeg stemmer som regel venstreorienteret. Har dog rejst en hel del og kan overhovedet slet ikke genkende mig selv noget som helst af det du skriver.

Bare til orientering.

Ingen ved hvor Danmark er. Danmark er ikke kendt for noget som helst. Måske dog lige for nogle karikaturtegniger i få muslimske lande. Må Allah være med dem.

Vi har dog kendte danske iconer i udlandet. HC Andersen, Mærsk, Arla og flere andre danske foretagener. Disse er kendt for deres forretningssans (ex. HCA) og troværdighed, men ingen forbinder dem med Danmark (måske dog lige i saudi Arabien). Det er også de foretagender. som de røde gerne vil beskatte til udlandet.

Benny Andersen, som synger alle ind og ud af livet er ikke folkelig og har aldrig været det. Han lefter med sin naive godhed, som en anden Carsten Jensen og Claus Riffbjerg, hvilket skaffer dem omtale og salg.

Benny Andersen lefter såmænd blot for de allerlaveste instinkter i den sultne slavehær, nemlig janteloven. Ingen kender såmænd den gode Benny i udlandet.

Niels Møller Jensen

Alfred Larsen!

Hvad syntes du om det, der skete i Brorsons Kirke?

Hans Jørgen Lassen

Niels,

hvad det at gøre med, om Benny Andersen eller du og jeg skal skamme os over "Danmark"?

Man kan da vel for fanden kun skamme sig over, hvad man selv laver af skarnsstreger. Eller eventuelt nogle meget nærstående, som man mere eller mindre identificerer sig med.

Men identificere sig med politiet, den siddende regering eller Danmark som sådan - det er da noget pjadder. Ja, det sidste er jo ligefrem rendyrket nationalisme, og det kan vi skam ikke have.

Lassen: Du kan da ikke bortforklarer at vi danskere har et skæbnefællesskab? Hvad nogle danskere foretager sig af tåbeligheder har betydning også for dig og din hverdag selvom du ikke føler dig og ikke er medansvarlig. Alene af den grund bør du da tage medansvar - det er vel det Benny Andresen gør når han sige at han skammer sig over at være dansker?

Hans Jørgen Lassen

Ole,

hvordan bærer man sig ad med at tage medansvar? Sådan konkret?

En rigtig ren dansker, som man ikke behøver at være flov over – uha!
Hvad enten det er Per eller Poul - Pia eller Benny, der føler sig kaldet til at fortælle, hvordan den rigtige rettænkende dansker bør være, er det at gøre sig selv til overdansker. Den slags tendenser har vi ikke gode erfaringer med i historien. Hvad enten de kommer fra højre eller venstre, har resultatet altid været det samme.
For øjeblikket forsøger en gruppe præster, politikere og andre med himmelvendte øjne og under dække af Vorherre, humanismen eller socialismen, at bilde danskerne ind, at de er inhumane og kyniske, og at dette giver ret til at bryde loven.
Desværre ser vi samtidig, hvordan alt for mange fattige og nødlidende mennesker i verden dør af underernæring – af mangel på næstekærlighed.
Godt at langt de fleste almindelige danskere gerne hjælper her uden at føle behov for at vise selvgodhed.
Selv om vi måske godt kunne yde mere, så vær stolt af, at du gennem din skat til samfundet hører til de absolut de største bidragsydere til bekæmpelse af nød i verden.
Heldigvis giver de frivillige landsindsamlinger stadig rekordbeløb. Disse bidrag muliggør således, at ”Læger uden grænse” og andre humane organisationer kan drage til Irak og andre steder for at yde hjælp.
Der er vist meget langt imellem ”de rettroende danskere”, som viser konsekvens, og som med personlig risiko tager til Irak og hjælper de titusinder af virkeligt nødlidende og forfulgte. Man nøjes med letkøbte ord og sympati med et midlertidigt ophold (isolation) i en afsondret kirkesal - eller i bedste fald ved at skrue lidt op for fjernvarmen i gæsteværelset derhjemme i den 7-værelses .
Der er ikke ret langt mellem næstekærlig og kynisme i det spil.
Jeg ønsker bestemt ikke at fornærme nogen. Det er dog meget svært at respektere de mange overdanskere, der for tiden direkte og indirekte søger at gøre os til et fordærvet folk, men som så inderligt, hjertens gerne står frem og promoverer egen renhed.
Jeg kender nok ikke så meget til Vorherre som så mange andre, men jeg tror faktisk, at han brækker sig.
Venlig hilsen
Poul Jensen

@ Hans Jørgen Lassen .. om selvovervurdering osv

Allerede Piet Hein, men altså længe efter 1864, har på meget poetisk (?) vis udtrykt sig om fænomenet.

Jeg vover ikke at citere, jeg husker ikke hans ord, men du kender sikkert hans lille digt om vi selvglade danskere ?

Jeg er ikke nogen Piet Hein, men jeg har boet forskellige steder i Europa - syd for Hamburg, og udover på turiststederne, hvor de jo - desværre, kender os og vores overlegne "kultur" - især omkring druk, hor, og andet præsteligt skjæmt , får du ofte en blank, hvis du forsøger at forklare, at du er dansker, at du kommer fra Danmark. Den slags.

Der er mange, der således ikke deler danskernes eventuelt overvurdering af os selv. Faktisk ved de næppe, at vi eksisterer ... og det er måske meget godt for tiden !

Hans Jørgen Lassen

Per,

det er stadig ikke gået op for mig, hvilken selvovervurdering, der er tale om.

Altså vel at mærke en selvovervurdering, der for det første er specielt dansk, og for det andet er særdeles udbredt blandt danskere.

I min bekendtskabskreds synes jeg ikke, at der optræder nogen synderlig selvovervurdering, og da slet ikke en, der kan betegnes som national.

Snarere synes jeg her i diskussionen at kunne konstatere nationale mindreværdskomplekser.

Det evindelige omkvæd er, at Danmark og alt, hvad der er dansk, er langt, langt ringere end norsk, svensk, amerikansk, saudiarabisk, israelsk og så videre.

Det er efter min mening en undervurdering.

Eller rettere, det er slet ikke en vurdering, men bare rent og skært masochistisk selvhad.

Sider