Baggrund
Læsetid: 4 min.

Tak for et knust fokus

Tidens mest underholdende ballade i popkulturen involverer Obama, en forsagt country-sangerinde og en rapper/producer med hang til at afbryde prisoverrækkelser. Alle ser ud til at vinde på balladen. Bortset fra offentligheden
Stunt. Kanye Wests erobring af mikrofonen fra Taylor Swift skabte godt med støj i web- og sendefalden.

Stunt. Kanye Wests erobring af mikrofonen fra Taylor Swift skabte godt med støj i web- og sendefalden.

GARY HERSHORN

Kultur
25. september 2009

»Imma gonna let you finish, but Beyoncé have one of the best videos of all time«. Det var en stor dag i cirkusset MTV, da rap- og producerstjernen Kanye West uopfordret gik på scenen under årets Video Music Award-show i USA, tog mikrofonen fra den 19-årige prismodtager Taylor Swift og hyldede en anden nomineret.

MTV har siden været komfortabelt centrum i en medieorkan, mens West har været slynget rundt. Fans i begge lejre har angrebet den modsatte lejr, og der er blevet skrevet sange, lavet videoremixes og parafraser over hans ord: »Obama, Imma gonna let you finish, but Canada has the best health care«. Og håbløse videobloggere har postet deres ligegyldige tirader om episoden på YouTube og scoret millioner af hits, fordi de har skrevet Swift, MTV, West ind i titlen og brugt et billede fra prisuddelingen som præsentationsfoto. Velkommen til kvaksalvernes paradis.

Det er ikke første gang, at den 32-årige Kanye West har udvist haltende sportslighed. Da Justice og Simian Mobile Disco i 2007 ved MTV Europe Music Video Awards vandt for videoen til We Are Your Friends, gik egoet også på scenen og brokkede sig over, at videoen til hans sang Touch The Sky ikke engang var blevet nomineret.

Over de digitale stepper

Nu gør synet af et par venligt befippede franskmænd og briter så ikke så meget indtryk som en teenage-countrystjerne, der taber tråden og aldrig får færdiggjort sin tale.

Så af sted er det denne gang gået over de digitale stepper. Kanye West gik på Jay Leno Show og indrømmede, at det var ubehøvlet gjort, og at han skammede sig. Og så havde Leno den kvalmende upasselighed at spørge West, hvad dennes afdøde mor mon ville have ment. Hvilket West så - meget passende - besvarede med noget så uvant for ham som stilhed.

Obama - ja, USA's præsident - var heller ikke begejstret, og sagde inden et interview med CNBC, »he's a jackass«. Det blev lækket, først som lyd og så med billede på CNN. Det er ubetaleligt at se Obama fortryde umiddelbart efter og påpege, at den udtalelse ikke skulle nogen steder hen. Det kom den, og det skal han ikke være så ked af. For der er stemmer på spil.

Den demografiske klump, der holder af Taylor Swift, lever at dømme ud fra musik og video i et infantilt romantisk følelsesunivers, hvor the high school prom er den potentielt lykkeligste eller mest traumatiserende stund i ens liv. Se bare videoen til stridens æble You Belong With Me.

Og nok så vigtigt: Musikken og videoen kunne også nå et i vid udstrækning konservativt publikum, som ikke ønsker, at verden skal ændre sig. Og det skal en eller anden futuristisk storby-nar slet, slet ikke forsøge at medvirke til. Så ordene he's a jackass kan vise sig at være endnu et øjeblik af intuitiv genialitet fra Obamas side på linje med hans - også offentliggjorte - klaskning af en flue før et andet tv-interview.

MTV luner sig

I mellemtiden er der opstået konspirationsteorier om MTV-miseren, som involverer Beyoncés mangeårige kæreste, hiphop-mogulen Jay-Z, der optrådte til sidst i showet. Og selvfølgelig West, Swift og MTV. De var alle med på stuntet, hævdes det. Og spørgsmålet er, om der overhovedet er nogle tabere.

MTV? Tjah, virksomheden med de styrtdykkende seertal luner sig for en gangs skyld, og på deres hjemmeside er han en af tophistorierne, ligesom de også tilbyder, et åndsforsnævret 'Shut up, Kanye!'-spil.

West har fået forstærket sin populærkulturelle position og konsolideret sig som egensindig ener over for kernefanskaren. Beyoncé har vundet en ny ærværdighed ved - under sin senere prismodtagelse - at invitere Swift på scenen for at færdiggøre sin tale. Og offerlammet Taylor Swift? Well, hun har jo bare fået endnu mere dedikerede fans, der elsker hendes Bambi-øjne, undskyldende kropsholdning og nystrøgne country-pop. Det handler om at have dedikerede fans, og der er ikke nogen stammer, der står stærkere sammen end stammer i krig. Det gælder også country-stammen.

Endnu et stunt

Og offentligheden? Well, den har så - ligesom overtegnede - >brugt tid på endnu et smart mediestunt, planlagt eller ej. Støj af denne art fylder så meget, at den rent faktisk skubber andre - vigtigere historier - af web- og sendefladen. Så tak til West for et knust fokus på vigtige historier og tillykke med endnu en tur i mediekværnen komplet med kvasi-terapeutisk snak for åben skærm. Måske en tur hos Dr. Phil næste uge, hr. West?

Hovedpersonen har ellers før forstået at bruge sin besøgstid noget mere relevant. Under en NBC-transmitteret indsamling til ofrene for orkanen Katrinas hærgen over New Orleans sagde han - stammende, stakåndet og uden for drejebogen - »I hate the way they betray us. If you see a black family it says they're looting. If you see a white family it says they're looking for food. And you know it's been five days, because most of the people are black«. Og inden produceren slukkede for hans mikrofon: »George Bush doesn't care about black people«. Det skete for fire år siden. I mellemtiden er infiltratoren blevet en nyttig idiot for mediernes jagt på seere og museklik.

Og imens smelter kloden, orkanerne bliver kraftigere, de rige bliver stadig rigere, og herhjemme skal vi da have sænket den kriminelle lavalder. Kan de være med i talentshows, kan de sgu også ruske tremmer.

MTV Music Video Awards 2009 MTV, CNN, YouTube, www.mtv.com www.huffingtonpost.com www.tmz.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her