Læsetid: 12 min.

Jeg vil være forfatter igen eller dø i forsøget

Han blev hyldet som den største forfatter i sin generation, skrev en roman, der regnes blandt de bedste nogensinde, og for et år siden begik han selvmord. Forsøget på at overgå sig selv tog i sidste ende livet af David Foster Wallace
Litterær superstjerne. David Foster Wallace var let genkendelig med sine runde briller og sin bandana, som han engang begrundede med, at den forhindrede hans hoved i at eksplodere.

Litterær superstjerne. David Foster Wallace var let genkendelig med sine runde briller og sin bandana, som han engang begrundede med, at den forhindrede hans hoved i at eksplodere.

Janette Beckman

10. september 2009

Fiction's about what it is to be a fucking human being

David Foster Wallace

Den 12. september 2008 hængte den amerikanske forfatter David Foster Wallace sig i sit og sin kones hjem i Claremont, Californien. Wallace var 46 år gammel, en af amerikansk litteraturs superstjerner og let genkendelig med sine runde briller og sin bandana, som han engang begrundede med, at den forhindrede hans hoved i at eksplodere. Hans død blev efterfulgt af fire offentlige mindetjenester, og aviser og magasiner som New York Times, The New Yorker og Rolling Stone bragte 10, 11, 12 sider lange nekrologer over og artikler om forfatteren, der tilsyneladende havde alt, men alligevel valgte at tage sit eget liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I'm thinking about some who are living.
(Gertrude Stein: The Making of Americans)

Lad os nu forestille os, at David Foster Wallace stadig var iblandt os. Kan man forestille sig, at der var blevet bragt et portræt af Wallace i Information, hvis det ikke lige var fordi manden havde hængt sig selv i sit bælte? Jo, man kan muligvis forestille sig det, men det er næppe sandsynligt. For så havde der ikke været andet at skrive om end værkerne. Og det ville jo indbefatte at man (journalisten) skulle læse disse værker med en tro på at bøgerne indholds- og formmæssigt ville have Informations læseres interesse. Nej, Wallace måtte dø på en kontroversiel måde, før journalisten mente at forfatteren var interessant nok at læse om. Nu var det muligt, at skrive om Wallace uden at have læst hans bøger. Nu kunne man kolportere alle de farvefulde teorier fra diverse magasiner om grunden til selvmordet. Eftermælet er derefter: En mærkelig deprimeret nørd, som skrev mærkelige og utilgængelige bøger for til sidst at hænge sig på sin terrasse efterladende sig et ufærdigt manuskript i garagen. Eller var det omvendt? hængte han sig i garagen og efterlod manuskriptet på terrassen? Det er jo meget vigtigt at vide.

NB: Infinite Jest nu på tysk: Unendlicher Spaß (Kiepenheuer & Witsch, 2009):

"JAHR DES GLAD-MÜLLSACKS. Ich befinde mich in einem Büro, umgeben von Körpern und Köpfen."