Læsetid: 3 min.

Bag om magten i Rusland

Skandalebog om korruption og magtmisbrug går sin sejrsgang i Rusland, og den er, vistnok, skrevet af en af Kremls mægtigste mænd
Skandalebog om korruption og magtmisbrug går sin sejrsgang i Rusland, og den er, vistnok, skrevet af en af Kremls mægtigste mænd
Kultur
12. oktober 2009

Jegor Samokhodov, forlægger og spindoktor, bestikker en kvindelig oppositionsjournalist til at skrive positive og 'korrekte' historier om sin arbejdsgiver, guvernøren, hvis kemiske fabrik gør børn og voksne syge. Hun svarer, at hun hader myndighederne, hvortil Samokhodov siger: »Nej, det er ikke myndighederne, De hader, men livet«. Efter hans mening er »uretfærdighed, vold, forstokkelse træk ved selve tilværelsen, ikke kun myndighederne«.

Medierne er korrupte, parlamentsmedlemmerne er endnu mere korrupte, firmaer bestikker, ordensmagten er til købs for »respektable slyngler«. Beskyttelsespenge, mafia, og andre banditter vrimler rundt i denne korte roman. Antikorruptionskampagner sætter de forkerte i fængsel og fører til ingenting. Og liberale, oppositionelle intellektuelle køber sprængstof i Kaukasus til terrorhandlinger. Total korruption i parlamentet Dumaen, i medierne og hos magthaverne i det hele taget.

Alt det er at finde i bogen Okolonolja (Omkring nulpunktet), som blev udgivet i august i det russiske tidsskrift Russkij Pioner, men som først nu, hvor den også foreligger i bogform, har vakt genlyd i den russiske debat. Hvorfor?

Putins chefideolog

Fordi forlaget og unavngivne kilder nu samstemmende siger, at bogen er skrevet af ingen ringere end Vladislav Surkov, der ikke er en hvem som helst i Rusland. Surkov er den næstvigtigste mand i Kremls bureaukratiske magthierarki. Vicestabschef. Han var daværende præsident Vladimir Putins chefideolog og spindoktor, ophavsmand til den putinske definition af demokrati - 'suverænt demokrati' eller 'kontrollerbart demokrati'. Han stod bag oprettelsen af partiet Et Forenet Rusland, der i dag er Kremls gummistempel i parlamentet, han har oprettet og styrer stadig ungdomsorganisationen Nasji (vore), som Kreml og Putin sender ud som stødtropper i diverse protest- aktioner imod anderledestænkende.

Surkov har imidlertid også en anden side. Han er intellektuel, veluddannet og litterat. Han har tidligere skrevet adskillige sange til rockbandet Agatha Christie, ja, sågar selv indspillet nogle af dem med bandet, og han har støttet adskillige kunstnere og forfattere, som var ved at gå til grunde i det moderne statskapitalistiske Rusland. Afsløringen af, at det formentlig var Vladislav Surkov, der skrev bogen under pseudonymet Natan Dubovitskij - Surkovs kone hedder Natalja Dubovitskaja - medførte en eksplosion i det russiske kulturliv og i medierne.

Tvetydig anmeldelse

Kreml afviser, at Surkov er forfatteren, men vedvarende unavngivne kilder i både Kreml og bogverdenen hævder hårdnakket, at det er ham. Selv afviser han, sådan da, men han har skrevet en anmeldelse af bogen, hvori han først ironiserer over bogens banaliteter og til slut skriver, at denne bog er det bedste, han nogensinde har læst. »En fantastisk roman,« skriver han.

Nogle anmeldere mener, at Surkov gør grin med dem. Men de fleste tager det her meget seriøst. Så seriøst, at den legendariske russiske teatermand Oleg Tabakov har bebudet, at han vil iscenesætte en teaterudgave af Omkring nulpunktet på sit teater, Taganka-teatret, et af Ruslands mest berømte eksperimenterende teatre, med nogle af Ruslands bedste skuespillere.

Politologen Aleksej Makarkin skriver, at bogen ikke er skønlitteratur men et skjult budskab til partiet Et Forenet Rusland om, at nye tider er på vej - læs: efter Putin - og at Medvedev vil indføre pluralisme og konkurrence med det magtfulde parti.

Både Makarkin og andre, som har begået anmeldelser, hæfter sig ved, at der er tale om en voldsom kritik af dagens Rusland og af det Rusland, som Putin har overgivet Medvedev. Medvedev selv er foreløbig tavs. Det samme gælder Putin. Men ingen er længere i tvivl om, at Omkring nulpunktet er skrevet af en af Ruslands mest magtfulde mænd. Redaktøren for tidsskriftet Russkij Pioner har sagt tydeligt, at romanen er skrevet af en af tidsskriftets tidligere klummeskrivere. Blandt dem er Vladislav Surkov, Dmitrij Medvedevs nærmeste rådgiver, Arkadij Dvorkovitj, og selveste Vladimir Putin ham selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her