Læsetid: 2 min.

Italien sælger sit gamle bras

Et russisk holdingselskab har købt Giorgio Vasaris arkiv, der betragtes som en af de vigtigste samlinger af dokumenter fra den italienske renæssance
Giorgio Vasari var bl.a. arkitekten bag Firenzes store  administrationspalads Gli Uffici fra 1560'erne. I dag huser det en af verdens mest mageløse kunstsamlinger.

Giorgio Vasari var bl.a. arkitekten bag Firenzes store administrationspalads Gli Uffici fra 1560'erne. I dag huser det en af verdens mest mageløse kunstsamlinger.

Kultur
29. oktober 2009

I byen Arezzo i Toscana ligger et af Renæssancens mest betydningsfulde arkiver. Her boede maleren, arkitekten og forfatteren Giorgio Vasari (1511-1574), der betragtes som den første italienske kunsthistoriker. Selve arkivet, som Vasari selv har udsmykket med freskomalerier, indeholder bl.a. 17 breve fra Michelangelo med tegninger og sonetter samt breve fra fem paver og fyrsten af Firenze, Cosimo I de Medici. I sidste uge kom det frem, at ejeren, som forleden døde, har solgt arkivet til det russiske holdingselskab Ross Engineering for 150 millioner euro (1,3 milliarder kr.).

»De vil sælge et stykke af vores historie. Vi må gøre oprør,« sagde Carlo Arturo Quintavalle fra universitetet i Parma som reaktion på nyheden.

Arezzos borgmester kræver, at staten blokerer salget og selv overtager Vasaris arkiv. Staten har forkøbsret i de næste 180 dage, men prisen skræmmer. Ifølge en kendelse fra 1994 må ingen genstande fjernes fra stedet, og kulturminister Sandro Bondi har bebudet en inspektion af arkivet.

Mystiske snestorme

Mens opstandelsen over den truede kulturarv rasede, befandt ministerpræsident Silvio Berlusconi sig tilfældigvis i Rusland, hvor han besøgte Vladimir Putins private dacha. Hjemkomsten blev forsinket med et døgn, officielt på grund af en voldsom snestorm, men ifølge vejrmeldingerne har det ikke sneet i Sankt Petersborg.

Søndag modtog skuespilleren Robert Benigni Galileo 2000-prisen i Firenze. Han ankom lidt forsinket til prisoverrækkelsen i Santa Croce-katedralen, men forklarede, at en snestorm havde ramt byens lufthavn:

»Jeg vil gerne takke for denne pris i denne by og denne kirke, som stadig ligger her. Med alle de russere, som render rundt, er der risiko for, at den en dag pludselig ligger i Moskva,« sagde Benigni.

Ifølge forfatteren og skuespilleren Paolo Villaggio er der dog ingen grund til bekymring:

»Nu skriger I kommunister som ørne, fordi Vasaris arkiv, som I ikke engang ved, hvad er, er blevet solgt til russerne. Må jeg være her!« skriver Villaggio i sin satiriske klumme i avisen L'Unità og foreslår:

»Hvorfor sætter vi ikke det skæve tårn i Pisa, Giottos campanile (klokketårn i Firenze) og Michelangelos Pietà-statue (i Peterskirken) til salg? I, som alligevel er vokset op med en tv-kultur, ville blive glade for at slippe af med det gamle bras, og for indtægterne kunne man hente Kakà hjem til Milan og få Cristiano Ronaldo med i købet. Og så et sensationelt træk: Vi henter Mona Lisa hjem fra Paris og bytter hende for Messi, loppen fra Barcelona.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her