Læsetid: 3 min.

Kulturinstitut: Provinsielt at vise Muhammed-tegning til kinesere

Det ville afspore debatten, hvis man viste Kurt Westergaards tegning ved et foredrag for en kinesisk delegation. Det mener Det Danske Kulturinstitut, der forsvarer beslutningen om at nægte en professor at vise Muhammed-tegningen i sit oplæg om kunstnerisk ytringsfrihed
24. oktober 2009

At vise et billede af Kurt Westergaards Muhammed- tegning til en konference for en kinesisk delegation kunne risikere at skade forholdet til Kina og ødelægge hele formålet med kinesernes besøg. Derfor bad Det Danske Kulturinstitut professor i kognitiv semiotik og tværfaglige humanistiske studier på Aarhus Universitet, Frederik Stjernfelt, om at lade være med at vise den berømte tegning under sit oplæg om kunstnerisk ytringsfrihed.

Det nægtede Frederik Stjernfelt og trak sig derfor som taler til arrangementet. Generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut Finn Andersen mener, at det ville være en unødvendig provokation:

»Det er jo efterhånden et meget berømt og berygtet billede, der har gået verden rundt. Det fungerer på samme måde som at stikke en rød klud i ansigtet på ikke bare muslimer, men også de mange andre, der bliver sure over endnu en gang at skulle trækkes med de danske tegninger,« siger Finn Andersen.

Opiumskrigene

Han understreger, at den slags hensyn er helt normale, når man laver internationalt samarbejde.

»Der er tale om nogle samarbejdspartnere, som vi i flere år har villet samarbejde med. Dem starter man ikke bare med at ville fornærme. De kunne sikkert også godt finde på nogle ting, som vi ville synes var uhensigtsmæssige, hvis vi var til en konference i Kina. Så kunne vi få stukket alt muligt i hovedet om den tidligere kolonialisme eller opiumskrigene. Der er spilleregler for den slags.«

Den kinesiske delegation var gæster til en konference i Udenrigsministeriets lokaler i Eigtveds Pakhus, der skulle øge den kulturelle udveksling mellem Kina og Europa. Netop hensynet til resten af de europæiske lande vejede tungt i beslutningen om ikke at vise tegningen.

»Vi synes, at det var temmelig unødvendigt og provinsielt, at Danmark nu endnu en gang skulle markere sig ved at stikke tegningerne op i hovedet på dem, vi forsøger at få et fornuftigt kulturelt samarbejde med,« siger Finn Andersen, der også er præsident i EUNIC, en EU-sammenslutning af kulturelle institutter.

'Ikke censur'

Finn Andersen hæfter sig særligt ved, at der var tre muslimer med i den kinesiske delegation, heriblandt vicedelegationslederen. Men at der skulle være tale om censur af Frederik Stjernfelts oplæg, er ifølge Andersen helt forkert:

»I min mail til Frederik Stjernfelt står der bare, at jeg synes, det er en dårlig idé. Jeg understreger netop, at jeg ikke er ude på at lave censur, men spørger om vi ikke lige kunne finde ud af, hvad der er relevant, og hvad der gavner konferencen.«

- Men måtte han så gerne stille op med tegningen?

»Han måtte gerne tale om ytringsfrihed, og han måtte også godt tale om tegningen. Men vi synes, det var en meget dårlig idé, at han som et af de første foredrag netop inddragede det element over for dem, vi har inviteret«

- Hvorfor det?

»Han var inviteret til en lukket konference, hvor vi skulle diskutere følsomme emner som kunstnerisk ytringsfrihed. Vi vil gerne have dialogen til at fortsætte, og så er det jo ikke smart, at man starter med at spørge: 'Er der nogen af jer, der er potentielle terrorister?'«

- Det gør han vel heller ikke?

»Nej. Det tror jeg for så vidt heller ikke. Jeg respekterer ham for at være principfast, men jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at han skulle trække sig. Jeg havde glædet mig til at høre hans foredrag«.

- Men det skulle så være uden tegningerne?

»Ja. Jeg synes, vi har snakket så meget om dem, så det er der ingen grund til. Nu har vi gjort os uvenner med Mellemøsten, så er der ingen grund til, at vi også gør os uvenner med Kina.«

På konferencen talte også udenrigsminister Per Stig Møller. Men han ønsker ikke at udtale sig om Det Danske Kulturinstituts beslutning.

Hans ministerium oplyser »at man ikke kender til baggrunden for sagen, da arrangementet var tilrettelagt og gennemført af Det Danske Kulturinstitut. Udenrigs- ministeriet har alene lagt lokaler til arrangementet og betalt for frokosten«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu