Læsetid: 3 min.

Kundera på ny under anklage

Var den tjekkiskfødte forfatter Milan Kundera stikker i 1950'ernes Tjekkoslovakiet? Nyt bevis bestyrker mistanken om, at Kundera samarbejdede med det tjekkoslovakiske sikkerhedspoliti
Milan Kundera, her fotograferet i Prag i oktober 1973, belastes af et nyt dokument, hvori en embedsmand fra sikkerhedspolitiet fremhæver hans stikkeraktion mod Miroslav Dvoracek som et mønstereksempel på bevågenhed over for systemets fjender.

Milan Kundera, her fotograferet i Prag i oktober 1973, belastes af et nyt dokument, hvori en embedsmand fra sikkerhedspolitiet fremhæver hans stikkeraktion mod Miroslav Dvoracek som et mønstereksempel på bevågenhed over for systemets fjender.

26. oktober 2009

Var en af verdens mest anerkendte forfattere, den tjekkiskfødte Milan Kundera, stikker?

Tjekkiske historikere har fundet et nyt dokument, som bestyrker mistanken om, at det rent faktisk var ham, der den 14. marts 1950 henvendte sig til det tjekkiske sikkerhedspoliti med oplysninger, som førte til anholdelse af den vestlige agent af tjekkisk oprindelse Miroslav Dvoracek.

Dokumentet er en nedskreven udgave af en forelæsning med titlen Bekæmpelse af interne og eksterne fjender, afholdt i 1952 af en højtstående embedsmand fra det tjekkiske sikkerhedspoliti. Det beskriver Milan Kunderas angivelse som et pragteksempel på borgernes bevågenhed over for det kommunistiske systems fjender.

Ifølge historikerne er det et sikkert bevis på, at det dokument, som de tidligere beskyldninger mod Kundera var baseret på, ikke er et falsum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu