Klumme
Læsetid: 3 min.

Livet skal leves til den sidste dag

Danske kunstnere donerer sig selv til lejlighedsvis og vederlagsfri optræden på landets 14 hospicer. Indtil nu har et halvt hundrede meldt sig
Kultur
21. oktober 2009

Operasangerinden Gitta-Maria Sjöberg, som har optrådt på store scener i Tyskland og Skandinavien, har sagt ja til at optræde på danske hospicer, selv om der måske kun sidder en lille håndfuld mennesker og lytter. Det samme har dansktop-sangerne Lis og Per, Jørgen Thorup fra Shu-Bi-Dua, DR's pigekor, Kurt Ravn, Chili Turèll, Lisbeth Lund- quist, Lotte Arnsbjerg, Marianne Mortensen, Vigga Bro, Erik Moseholm, Sonja Oppenhagen, Lone Hertz og Susse Wold - i alt et halvt hundrede skuespillere og sangere, nogle historie- fortællere samt den tidligere biskop Jan Lindhardt.

Ideen fik Marianne Harboe, der har arbejdet seks år som hospice-frivillig, sammen med sin mand Hans Dal, sanger, guitarist og komponist. Hun er formand i Foreningen af Frivillige ved Hospice, som bakker op om initiativet. Alle hospicer og flere af landets kunstnere er blevet kontaktet, og tilslutningen er overvældende. Nu er man i gang med fondsansøgninger til transportudgifter samt udfærdigelse af katalog over de kunstnere, der velvilligt optræder gratis tre-fire gange årligt. Hensigten er at skabe glæde i hospicerne, og håbet er at skabe en fast tradition. Engagerede frivillige sørger for kontakten mellem kunstner og hospice og står som værter ved arrangementerne.

Barnedåb

Et hospice er et sted, hvor mennesker med en terminal sygdom kan tilbringe deres sidste tid. Der er 14 af dem i Danmark og flere på vej. Gennemsnitligt er man der i tre uger, men nogle er der et helt år. Fordelen ved hospice frem for hospital er, at personalet ikke er fortravlet. »Husk at gå langsomt, så du får det hele med,« lød et bonmot, som Marianne Harboe en gang havde hørt.

Jeg tog med Marianne og Hans ud til Hospice Sjælland i udkanten af Roskilde. Et lyst, venligt og moderne sted. Her faldt vi straks i snak med en ældre dame, som var lidt af et livstykke og med kulturelle interesser. Hun var midt i at læse en tyk kriminalroman. Hun havde kræft fra halsen og nedefter og fik tilført ilt til lungerne. Man bruger ikke ordet 'patient', men foretrækker 'beboer'. Hun havde besøg af sin datter, og der var en god atmosfære. I et lokale ved siden af var der familiefest, barnedåb. En otteårig dreng skulle egentlig først døbes ved sin konfirmation, men det blev fremrykket, da onklen havde lovet at være gudfar, og det kunne kun nås på den måde.

Først sang Hans en sang til eget guitarakkompagnement, hvorefter jeg læste et af mine digte. Sådan skiftedes vi, indtil den lille håndfuld mennesker fik sang- bøger og sang med på I Danmark er jeg født. Vi var 14 i alt - fem beboere, seks personale'r og pårørende, der til sidst kunne foreslå sange. Det blev blandt andet Skuld gammel venskjav rejn forgo.

Bagefter spurgte jeg hospicelederen Lise-Lotte Andersen, om hun havde haft nogle livsbekræftende oplevelser. »Vi har ikke andet,« kom det prompte.

Hun fortalte om den unge kvinde, som var sjov og humoristisk af sind og inviterede sine venner til fødselsdag med ordene· »Kom og se giraffen, før den dør!« Det kræver et vist overskud. Marianne kunne fra sin tid som frivillig huske en anden ung kvinde, som hun var på indkøb med. Sæben kunne man kun få i pakninger med tre. »Jeg får kun brug for det ene, men skidt, jeg køber dem alle tre«, havde hun sagt.

Der var også professoren, der havde plantet radiser i sin vindueskarm. Nu håbede han blot, at han nåede at se dem komme op, før han døde, og det nåede han.

Hans havde oplevet - på et hospice i Frederikshavn - at en dame, der lå i sin seng, ikke ville have nogen ind på stuen. Han sad så udenfor og sang og spillede gennem en dør, der stod på klem, de så aldrig hinanden, men hun havde været lykkelig for oplevelsen, fortalte sygeplejersken. Filosofien er, at man skal have noget ud af livet til og med den sidste dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her