Interview
Læsetid: 2 min.

'Jeg er en lystlæser'

De 5-bøgerne lagde kimen til Sara Blædels interesse for krimigenren, fortæller den bogaktuelle krimiforfatter, der hellere vil ose rundt i boghandler end i tøjbutikker
Kultur
3. oktober 2009

-Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er nok Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéry. Jeg ved ikke, om jeg ligefrem ville ønske, alle ville læse den, men jeg holder utrolig meget af historien om piloten, der nødlander sit fly ude i ørkenen, hvor han møder den lille prins. Det er en klog og vidunderlig fortælling, der handler om kærlighed, omsorg og de nære ting, dem, der virkelig betyder noget. F.eks står der et sted: 'Det er kun med hjertet, man kan se klart'. Jeg kan godt have en dag, hvor det eneste, der føles rigtig, er, at krybe ind under tæppet og læse Den lille prins. Både humør og rummelighed stiger betragteligt.«

-Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»De 5-bøgerne skrevet af Enid Blyton - uden tvivl. Jeg slugte dem som barn, og de lagde kimen til min store kærlighed for kriminalromaner. Jeg elskede dem, og jeg var med hele vejen, når de fire børn og hunden Tim opklarede mysterier. Jeg synes, det er en gave, hvis man allerede som barn opdager fornøjelsen ved at synke ind i en god historie og lade sig opsluge.«

-Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det mindes jeg ikke. Hvis jeg synes, en bog er dårlig, så ryger den ud. Jeg læser meget, og der er et hav af gode bøger, jeg gerne vil læse, derfor spilder jeg ikke min tid med noget, jeg hurtigt kan se ikke holder. Det kan enten være, fordi den er dårligt skrevet, skidt bygget op eller bare generelt kedelig. Men jeg er ikke typen, der tvinger mig selv til at læse en bog til ende for bagefter at kunne klage over, hvor dårlig den var.«

-Hvilken type læser er du?

»Jeg er udpræget lystlæser. Det er meget sjældent, jeg læser af pligt, eller fordi der opstår et hype omkring en bog, som alle pludselig skal læse. Jeg går efter forfatterskaber, jeg kender, bøger jeg får anbefalet og så de nyheder, der pirrer min nysgerrighed. Hvor mange kvinder oser i tøjbutikker, så elsker jeg at ose rundt i en boghandel. Noget af det bedste er jo at opdage et nyt forfatterskab, man endnu har til gode.«

-Hvornår læser du?

»Om aftenen. Men desværre er jeg i perioder alt for træt til at nå meget mere end et par sider, inden jeg falder i søvn. Det er jo ikke sjovt, når man ender med at klippe en historie op i alt for mange bidder. Det allerbedste er, at have et langt stræk, så bogen for alvor når at bide sig fast, inden man lægger den fra sig. Jeg synes, det har en meget stor betydning for, hvordan jeg oplever en bog.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her