Klumme
Læsetid: 4 min.

Mænd risikerer at miste ...

Katastrofen lurer på søndag. Da risikerer den mandlige del af befolkningen at miste den eneste erklærede mande-tv-kanal, når tv-signalet bliver digitalt. Det bliver dog næppe det store slag - kanalens programudbud er nemlig snarere en fornærmelse mod det mandlige køn
Hvis jeg var mand, ville jeg blive fornærmet over udbuddet på tv-kanalen for mænd, Kanal 6, der bl.a. praler af at have blærerrøven Mads Christensen i sin fold.

Hvis jeg var mand, ville jeg blive fornærmet over udbuddet på tv-kanalen for mænd, Kanal 6, der bl.a. praler af at have blærerrøven Mads Christensen i sin fold.

Christian Als

Kultur
30. oktober 2009

Der er grund til at glæde sig over, at medierne fokuserer på mænd som køn. Holdningen har hidtil været, at det normale er at være en mand. Kvinder er afvigere.

Det er på søndag, katastrofen lurer. Vi taler ikke om luftige spekulationer om mulige terrorangreb på Jyllands-Posten udført af skumle personer fra Pakistan via Chicago. Selv om det kan være alvorligt nok. Således påpeger Politiken, at de anholdte i deres samtaler med hinanden og deres kontakter i Pakistan brugte udtryk som »investeringer« og »firmaet«. Vendinger som også optrådte i terrorsagen fra Glasvej i København, hvis hovedperson den gang forklarede at 'investeringer' betød 'hellige krigere' og 'firmaet' refererede til pågældendes terrorcelle. Den amerikanske terrorforsker Evan Kohlmann siger til Politiken, at ekstremistiske grupper har det med at bruge kodesprog, som de genanvender i det uendelige. De er, hvad det angår, ikke specielt snedige siger han.

Nu behøver man beviseligt ikke at være specielt snedig for at være ekstremt destruktiv, men det er som sagt ikke den form for katastrofe, der er mit ærinde her.

Nej, noget meget mere nærværende. Fra på søndag går fjernsynet i sort, hvis man ikke kan modtage digitalt. Det har medierne beskæftiget sig med i et omfang, som ikke står meget tilbage for dækningen af terrortruslen, og det er vanskeligt at tro, at nogen kan være uvidende om faren. I hvert fald har ikke mindst tv-kanalerne tæppebombet os med påmindelser om situationens alvor. Ikke bare de store public service-tv-stationer, men også de små nichekanaler er.

Hvad man byder mænd

Kanal 6, der præsenterer sig som Danmarks eneste tv-kanal for mænd, kører således store helsidesannoncer med det manende budskab: »6'eren kan gå i sort 1. november ... og der kan rigtige mænd risikere at miste ...«

Det, de kan miste, er, fremgår det: Racerkøreren James Watt, blærerøven Mads Christensen, to udgaver af James Bond - Sean Connery og Pierce Brosnan - fodbold og bryderen Asbjørn. Sidstnævnte kender jeg, fra da mine børn var små. De elskede at se ham søndag morgen, hvor de lå med deres dyner foran tv og spiste rundstykker. Det voksede de fra, da de var ca. 10.

Det er altså, hvad man byder mænd. Hvis jeg var mand, ville jeg blive stangfornærmet.

Jeg er opmærksom på, at der også findes mindst én tv-kanal, der henvender sig til kvinder, med programmer, som sikkert er mindst lige så endimensionale og hjernedøde, men det bliver det da ikke bedre af.

Nu er der ingen, der tvinger folk til at se de her kanaler, så hvis de kan løbe rundt, må det naturligvis være, fordi der er et publikum til den slags. Grundlæggende mener jeg ikke, at man skal bekymre sig om andre menneskers måde at leve deres liv på - medmindre de naturligvis begynder at omtale hellige krigere som investeringer, og hvad deraf følger - men hvis man skulle have hang til bekymring, kan man da godt bekymre sig lidt over, at så mange åbenbart foretrækker af forblive i et stereotypt opdelt kønsunivers i en tid, hvor traditionelle kønsroller ellers har vist deres totale mangel på anvendelighed.

Elitefeministernes skyld

For tiden tales og skrives der med god grund meget om de tabte mænd, dem, som ikke får en uddannelse, som driver rundt uden formål, som ender på bænken eller måske finder en kønsidentifikation i ekstreme miljøer, bander eller religiøst afsind. Sociologen Martin Munk mente for nylig ifølge Politiken, at det er 'elitefeministernes' skyld. De taler om kvoter for kvinder i ledelse i stedet for at tale om de stakkels mænd, der bliver hægtet af.

Den har han ikke suget af sit eget bryst. Det er en gammel traver, som uden tvivl vil blive trukket af stalden mange år fremover. Også en anden af Munks pointer om den feminiserede 'sid stille-skole', hvor de stakkels fysiske drenge har det så hårdt, har vi hørt ad nauseam. Som om gamle dages sorte overlærer-skoler med tørre tæsk og svedere gav bedre udfoldelsesmuligheder for børn med krudt i røven.

Brodersolidaritet

Det er grund til at glæde sig over, at medierne endelig fokuserer på mænd som køn. Hidtil har holdningen stort set været, at det normale er at være en mand. En hvid, heteroseksuel mand i den erhvervsaktive alder. Kvinder var sådan en slags afvigere. Efter os kommer så bøsser, indvandrere, pensionister, invalider og andre i en lidt diffus rækkefølge.

Men hvordan man kan få nogle mænds manglende evne til at gebærde sig til at være veluddannede kvinders skyld og problem, det fatter jeg ikke. Hvad med lidt brodersolidaritet? Horder af kvinder har i de sidste 30 år været på kurser for at lægge de ubrugelige dele af kvinderollen fra sig, så de kan begå sig i et moderne samfund. Der har mænd et vældigt efterslæb, som jeg ind til nu ikke har set ret mange mænd udvise nogen særlig interesse for at indhente. Hvis de overhovedet har lagt mærke til, hvordan de er ved at blive agterudsejlet, er det foregået med fornærmet flæben over kastrerende ambitiøse kvinder, der truer naturens orden.

Måske er tiden inde til, at mænd kommer på kurser for at lære at lægge de ubrugelige dele af manderollen fra sig. For eksempel førnævnte flæben og almindelige destruktive adfærd. Det må være et oplagt projekt for elitemaskulinisterne. Dem, som taler om investeringer og firmaer, uden det har noget som helst med hellige krigere at gøre.

Måske kan vi endda nå dertil, at vi får nogle bedre tv-programmer. Det kræver så, at vi ser dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

I går så jeg en udsendelse: ”Hjælp, min kone er skidesur” med bl.a. Mads Christensen og Søren Fauli. Rent bortset fra at den faktisk var temmelig morsom, var det også forstemmende at mænd repræsenteres af disse hulemænd, der stort set ikke kan finde ud af de mest basale ting – lidt på samme måde som når kvinder præsenteres som nogle der mest går op i pyntepuder og blomstrede vattæpper.

Martin Munks artikel, var en flæben ud over alle grænser; og det kan da godt forurolige lidt, hvis det virkelig skulle stå så sløjt til. At det desuden skulle være de veluddannede kvinders skyld, er så langt ude på landet, at det må være der hvor købmanden sælger heste og pistoler til dem der skal videre.

Lone Kühlmann har helt ret i, at det er utroligt hvad man byder mænd i tv, og det er ligeså utroligt hvad man byder kvinder. Der sidder åbenbart nogle mænd, der bestemmer at alle andre skal være lige så hjernedøde som de selv er.

Mænd vil have sex og store højttalere, og har ikke noget imod at leve i en svinesti. Det er endnu ikke kommet så vidt, at det er manden der bliver klandret for den lemfældige rengøring, når hans mor kommer på besøg. Men hvis det er sådan han vil have det, så er jeg bange for at han risikerer at miste…

Inger Sundsvald

I øvrigt nyder jeg altid at læse hvad Lone Kühlmann skriver. Der er en sproglig vitalitet og gerne et par veloplagte dask med krabasken, for ikke at tale om humoren og ironien, der gemmer sig ikke langt under overfladen.

Tak for det ;-)

Inger Sundsvald

Hvis jeg lige må insistere:

Jeg har netop set tv2-nyheder. En historie nået oplysningens højborg. Jan Mølby har engang for mange år siden scoret et mål, som nu kan ses et eller andet sted..

Hvad er det egentlig mænd risikerer at miste? Intet tyder på at de bliver forfordelt i tv.

Inger Sundsvald

Her er artiklen med Martin Munk, som Lone Kühlmann henviser til:

”Feministerne overser de svage mænd
Tidens største ligestillingsproblem er de mange uudannede mænd, mener sociologiprofessor.”
http://politiken.dk/debat/article815366.ece
….
AF Anita Bay Bundegaard, kulturredaktør
Tænk engang. Nu har pigerne overhalet drengene i folkeskolen. Og på de gymnasiale og videregående uddannelser tillader de sig at være i flertal. Det kan ikke fortsætte på den måde.
http://politiken.dk/debat/signatur/article820040.ece
….
I dag svarer Gry Høngsmark Knudsen, bestyrelsesmedlem i foreningen for kønsforskning i Danmark på artiklen med Martin Munk, og henviser bl.a. til kønsforsker Michael Kimmel.:

”Problemet for drengene opstår, når omverdenen forventer, at de skal opføre sig som neandertalere, som ikke kan tale i hele sætninger, mens drengene samtidig skal leve i det moderne videnssamfund, hvor man klarer sig bedst med en uddannelse, og hvor det hjælper at kunne forholde sig refleksivt til identitet, parforhold og børn.”

Om automatforklaringer vedr. højere testosteron og besvær med at sidde stille m.v. :
”… så taber vi endnu flere drenge i uddannelsessystemet, fordi de partout skal ud og klatre i træer, inden de bliver tilbudt differentieret undervisning med både maskuline og feminine forbilleder.”

Noget sarkastisk tilføjer hun:
”Men måske vil han [Martin Munk] selv sige, at det er, fordi han er en mand, og at det passer nu engang bedre til piger/kvinder at være akademiske og formulere sig abstrakt?”
(;-)