Interview
Læsetid: 7 min.

Mænd ser altid ud af øjnene, som var de 19

De to forfattere Jørgen Leth og Morten Sabroe udfordrer hinanden i en ny mailbog, hvor de får sat ting på plads et andet sted, end de egentlig havde troet, de skulle stå
Jørgen Leth (tv.) er 72 og Morten Sabroe er 10 år yngre, men de tænker stadig, når de ser jævnaldrende kvinder: 'Hun kunne være din mor,' indrømmer de to bogaktuelle herrer.

Jørgen Leth (tv.) er 72 og Morten Sabroe er 10 år yngre, men de tænker stadig, når de ser jævnaldrende kvinder: 'Hun kunne være din mor,' indrømmer de to bogaktuelle herrer.

Martin Bubandt

Kultur
3. oktober 2009

Når man ser omslaget på Morten Sabroe og Jørgen Leths nye mailbog, hvor de to kigger indforstået kammeratligt på hinanden, kan man som kvinde let komme til at spørge sig selv: Er jeg overhovedet inviteret? Er det ikke bare en lukket fest, hvor to mænd dyrker hinanden og deres idoler; Dylan, von Trier, beatdigterne.

To kunstnere, der igen igen iscenesætter sig som utæmmeligt lidenskabelige og kompromisløse. To mænd, der alene, overskrævs på deres skaberkraft, drager mod kanten og ud over den.

Sådan hænger det naturligvis ikke sammen, forsikrer de to herrer, da de er kommet sig lidt over, at det ikke er den mandlige kulturredaktør, der skal tale mand-til-mand med dem på forlagsdirektørens kontor, men i stedet en kvinde.

Det burde i høj grad være noget for kvinder, bogen Det er derfor de knepper så meget i det her land, som titlen lyder. Hvilket selvfølgelig også er en teaser. For den diskussion om køn og moral, Leths skabte med erindringsbøgerne, Det uperfekte menneske, forsætter i bogen.

»Jeg læser den som et møde mellem to mænd, som udvikler sig meget forskelligt fra, hvad vi havde forestillet os. Jeg tror ikke, at Jørgen og jeg nogensinde i vores venskab og privatliv har talt på denne her måde. Så man kan læse enormt meget psykologi ind i den. Hvordan vi støder sammen, går lidt fra hinanden, støder sammen igen. På en besynderlige måde er det lidt som i et ægteskab,« siger Morten Sabroe.

Og de bliver vrede på hinanden, fornærmede, taler uden om og er lige ved at droppe hele projektet, fordi Sabro går for tæt på Leth i spørgsmålet om Leths danske kæreste, og hvor svært det er at forsøge at plante sig om fra Haiti til København. I en mailudveksling der står på i løbet af seks måneder fra forskellige steder i verden.

Forliste ægteskabers pris

Sabroe: »Jeg bliver skidesur og fornærmet over, at Jørgen kalder mig en 'protestantisk forhørsleder'. Han hiver selve den fine kunst ind til indtægt og mindes pludselig Dreyers Jeanne d'Arc, hvor han selv er Jeanne, og jeg er den modbydelige forhørsleder, fordi jeg stiller nogle meget vigtige spørgsmål synes jeg, om hvem der betaler prisen for det vi gør,« siger Morten Sabroe med henvisning til, at begge mænd har forladt kvinder og børn - som myten foreskriver - for kunsten, måske fordi de tiltrækkes af »uskyldstabet«, som Leth skriver i bogen.

»Der er vi meget uenige. Jørgens position er, at det er skriften, der fører ham af sted. Min position er, at både Jørgen og jeg har været ret konsekvente i vores valg, og den pris, vi betaler er egentlig ikke en pris, for den er der nogle andre, der betaler. Det vi vælger, ikke er jo et valg for dem. Jeg kender det fra min opvækst, hvor mine forældre også levede i en kunstnerisk verden, så jeg har tænkt, at sådan skulle det ikke være med mine børn. Mit dilemma er enormt stort, for det sker igen. Den mangel på nærvær er jo ikke fed. Min historie er meget den. Og så provokerer det mig, at Jørgen skriver, at han også betaler en pris,« siger Morten Sabroe.

Sabroes historie er ikke Jørgen Leths. Leth kommer fra et arbejderklassehjem, hvor den slags problemer ikke fandtes, og han syntes, han har levet et godt og fornuftigt familieliv i tre ud af sine fire ægteskaber.

»Men spørgsmålet gjorde ondt, da Morten rejste det: Kunstnere, der sætter arbejdet højere end familien. Det spørgsmål har jeg taget den yderste konsekvens af. Flyttet til et andet land efter en skilsmisse, hvor jeg besluttede at gøre alt for at realisere mig selv, gå i selvterapi. Den pris, jeg taler om, er depressionen som pris for eufori. De dybe huller af depression, man betaler for at være oppe i nogle høje, inspirerende lag, hvor man ofrer for at skabe noget.«

- Har I spurgt jeres nu voksne børn, hvilken betydning det har haft for dem, at de er blevet forladt?

Leth svarer: »Ikke på den måde, men jeg lever med mine børn på en måde, som jeg er godt tilfreds med, og som jeg har indtryk af, at de i høj grad er godt tilfredse med. Det tager jeg som en accept af, at livet har udviklet sig som det har. På trods af at der har været meget smerte på nogle punkter i forhold til, hvor jeg pludselig var.«

- Kan man kalde jeres valg egoistiske?

Sabroe: »Så kommer det ind i en ramme, hvor man ikke kan holde ud af være, hvor der bliver lagt en speciel holdning ned over os. Det er samme der sker med sætningen fra Jørgens erindringsbog om kokkens datter. Pludselig trækkes noget ud, der er skrevet ind i et stort udtryk og ligger som en stor klods på bordet. Og så kigger folk bare på den firkant med deres egne firkantede hoveder.«

Kun at se unge kvinder

Debatten om Leth og hans beskrivelse af, hvordan han tager kokkens datter, som var det »min ret« kom også til at handle om alder, hvor Leth var en 'gammel liderbasse'.

Sabroe og Leth kommer selv ind på emnet. Sabroe skriver til Leth: »Øjnene man bærer, er de øjne man bar som ung. Når de øjne ser en jævnaldrene kvinde, sender de et signal op til hjernen. 'Hun kunne være din mor. Men hende derovre, den 30-årige godte, det er lige din alder.«

I parentes røber Morten at hans kæreste er 16 år yngre end ham, og Leth forklarer, at den danske kæreste, han har på det tidspunkt mailudvekslingen foregår, er 34 år yngre.

- Jeg er 39, min mand er 52. Vi mødte hinanden, da jeg var 26. Er det med mænd og yngre kvinder skamfuldt i vores kultur?

Leth: »Jeg undrer mig mest over den aldersfascisme, som Morten tager fat på i bogen. Som om det skulle være forbudt, at der er forskel i alder, race og social status mellem to elskende. Det forstår jeg som en Tøger Seidenfadensk målestok for, hvad man skal vise på sengekanten... fødselsattest, etnisk herkomst. Der har været meget racisme i behandlingen af mine forhold til haitiske kvinder, hvor man tror, at mine elskerinder er undertrykte. Men det er dem, der styrer. Nogle af mine bedste veninder er da også kloge, danske kvinder.«

- Men tænder du erotisk på dem?

»Nej, det gør jeg ikke. Erotisk tænder jeg på unge sorte kvinder. Men som det fremgår i bogen, har jeg også haft en kæreste i Danmark, som hele bogen stort set drejer sig om. Det modsiger jo den latterlige primitive reducering af mit kærlighedsliv, jeg har været udsat for, til at jeg kun vil til der, hvor det er let. Man tager det, man kan få. Jeg tænker, hvis de kvinder vil mig meget noget, så er jeg da måske interesseret.«

Mænd taler ikke om sex

I bogen skriver Morten Sabroe, at han og Leth er de unge mænd.

»Drenge. Lige som Svend Auken. Det er den der begejstring og entusiasme, som ikke har nogen alder, men som altid er ung og vital. Det er den, som er kunsten.«

Og han forsætter, at grunden til, at kvinder hadede Jørgen Leth efter Det uperfekte menneske, og hader mænd som Auken med et stort libido, er, at de ikke kan få dem.

- Oplever I, at nogle kvinder i en vis alder holder op med at lege, være vitale og med at sige: Jeg vil ha'dig?

Leth: »På en vis måde, det er et andet spil, det er et intelligent spil. Men jeg har også haft kvindelige venner, Inger Christensen, hun flirtede sgu altid. Også i en høj alder og ligegyldigt, hvor hærget hun så ud.«

- Men kan det vitale ikke være der uanset alder?

Sabroe: »Vi mænd ser stadig ud af de øjne, som vi så ud af som 19-årige og kigger efter samme slags kvinder. Umiddelbart. Så der er enormt mange andre kvinder, som man også kigger efter, fordi de har noget sanseligt, er attraktive, erotiske væsener, som ikke har noget alder at gøre.«

»Jeg har ikke haft mere magt over de kvinder, jeg har været sammen med og gift med. Tværtimod. De har været utrolig godt begavede og i mange tilfælde stærkere end mig,« supplerer Jørgen Leth, der mener, at den skæve magtfordeling, som feministerne hævder eksisterer mellem kønnene, er overdrevet.

Under Leth-debatten blev det blandt andet fremhævet af en kvindelig debattør, at selve debatten var ét af mange tegn på, at også mænds seksualitet nu bliver inddraget på den kampplads, hvor kvinders seksualitet altid har befundet sig. Da jeg spørger Leth og Sabroe, om hun har ret, kigger de forundrede på mig.

»Det overblik har vi slet ikke,« siger Morten Sabroe så.

»Det er vi for individualistiske til at løfte os op og se,« tilføjer han.

Leth indskyder: »Men jeg synes ikke mænd diskuterer seksualitet ret meget med hinanden. Det er ikke tabu, man gør det bare ikke.«

Sabroe: »Jeg kender nogen, der gør. Og jeg finder det utrolig intimiderende. For mig er det et andet sted, og det skal ikke blive gjort til den klods, gjort mindre. Et romantisk rum med kvinder, der ikke rager dem uden for.«

Da jeg til sidst i interviewet fortæller dem, at den førnævnte kvindelige debattør er Elisabeth Møller Jensen, KVINFO's direktør - og en af Jørgens Leths største kritikere - ser de begge på mig, som om de forstår alt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er pinligt, at disse to sleazeballs er det bedste Danmark kan byde på af hanbavianer.

Leth er da en digter, en poet, en mand med meninger og som tør at bekende sig til taburetten.

Jeg synes på ingen måde han er pinlig. Og så er han i øvrigt en fremragende kommentar samt en dygtig og medlevende forfatter.

Thumbs up Leth...

Rolf Rasmussen

Jeg har ikke haft mere magt over de kvinder, jeg har været sammen med og gift med. Tværtimod. De har været utrolig godt begavede og i mange tilfælde stærkere end mig,« supplerer Jørgen Leth, der mener, at den skæve magtfordeling, som feministerne hævder eksisterer mellem kønnene, er overdrevet.

Hr. Gyldenspjæt sagde i sin tid noget lignende .

Og du er ueing, Rolf?

"uenig"

Rolf Rasmussen

Hvorfor spørger du mig ? Ifølge liderbassen er det jo feministerne, der er uenige.

Haha liderbassen.

Manden er jo blot ligesom så mange andre, forskellen er jo så bare at han eksponerer det?

Jeg kender ikke de to herrer personligt, men jeg kender deres skriverier m.m. - og har såmænd altid været begejstret for dem, måske blandet med en smule misundelse over - at de kan leve af at eksponere sig selv.Det gad jeg sgu da også godt!

Rolf Rasmussen

forskellen er jo så bare at han eksponerer det?

Man kan måske ligefrem tale om en ny mand i litteraturen ?

"Man kan måske ligefrem tale om en ny mand i litteraturen ?"

Det ved jeg nu ikke. Men det virker småborgerligt at kalde ham for liderbasse, medmindre det er sagt med et glimt i øjet.

Han er - bare - ligesom så mange andre.

Rolf Rasmussen

Er liderbasse negativt ladet?(går jeg ud fra)

Og hvorfor skal han have prædikatet liderbasse, når han bare af en af mange i en mængde?

Hvis du havde muligheden for at knalde en 17-årig pige i hans alder, så har du sikkert også benyttet dig af den mulighed.

Ja, hvilket også - stadig er 17år.

ER du ikke bare en hykler:)

Rolf Rasmussen

Mænd ser altid ud ad øjnene, som var de 19

Det er blevet hævdet, at Strindberg var en undtagelse.

Hvorfor er der ingen kvinder der kommenterer denne artikel?
De plejer da ellers at have travlt nok med Jørgen Leth

Og hvorfor skal han have prædikatet liderbasse, når han bare af en af mange i en mængde?

Hvis du havde muligheden for at knalde en 17-årig pige i hans alder, så har du sikkert også benyttet dig af den mulighed.

Det tror jeg i hvert fald roligt jeg kan garantere at jeg ville. Jørgen Leth er klam fordi han skriver pornografi, ikke fordi han knepper tyendet.

Og så er han ulidelig selvhøjtidelig.

Rolf Rasmussen

Jørgen Leth er klam fordi han skriver pornografi, ikke fordi han knepper tyendet.

Naturligvis. Pornografi er jo kvindeundertrykkende.
Det kan derfor ikke udelukkes, at opmærksomheden omkring hans person skyldes, at nogle er i stand til at skelne mellem det han gør og måden, han gør det på?

Erik Bramsen
"Og så er han ulidelig selvhøjtidelig"

Selvfølgelig. Jeg burde have set, at janteloven kunne spille ind i denne sammenhæng.

Der er ikke plads til typer som Leth i det danske samfund, fordi andre ser sig provokeret at en mand som ingen problemer har med at betragte sig selv som glimrende.

Men hvem er egentlige den beskidte her? Den der ikke rummer plads til typer, som ser det gode i sig selv. Eller den, der blot ser sig sig selv som værende glimrende.

Har set mange af dine indlæg herinde Bramsen og jeg er imponeret. Men er skuffet over at du degenerer dig til selv til jantelovens beskidte ansigt samt dagsorden.

Mænd ser altid ud ad øjnene, som var de 19

Hvis bare det var sandt, så behøvede jeg ikke læsebriller.

Inger Sundsvald

”Hvorfor er der ingen kvinder der kommenterer denne artikel?”

Hvad er der at kommentere?

Jeg forundres ofte over hvordan sådanne ”hanbavianer” (godt udtryk ;) kan tage sig selv så højtideligt, at de mener at alle andre skal indvies i deres gøren og laden.

Hvordan kan det gå så galt i overskriften med ”ad”, når Sabroe siger det korrekte ”af”?

Leth mener ikke at "hanbavianer" diskuterer seksualitet ret meget med hinanden, men mig bekendt talers der meget om forlygter.

Søren Rehhoff

"Mænd ser altid ud ad øjnene, som var de 19"

Sabroe siger garanteret kun sådan noget, fordi Nick Cave sagde noget lignende i forbindelse med udgivelsen af hans "Pikmand"-bog, for et par ugers tid siden. Det gør det bare så cool. Eller også tænker han "Hvad ville Hunter Thompson have sagt i den her situation". Dyrk også de seje solbriller.

Inger Sundsvald

Hvad betyder ”sleazeballs”?

Søren Rehhoff

@Inger Sundsvall

"Hvad betyder ”sleazeballs”?"

Det er et af de her uoversættelige udtryk. Strengt taget betyder det vel "fedtenosser", det lyder bare ikke så godt på dansk. Det er også noget med at noget er griset og beskidt. Det er lidt i stil med "badass". Når noget er slemt/uartigt eller griset og beskidt, så er der også mange der tager det som et udtryk for, at noget er mere autentisk. Det kan man så tænke over.

A person who is deemed to be despicable or contemptible

En person, der anses for at være modbydelig eller foragtelig

Inger Sundsvald

Tak for oversættelsen ;-). Jeg synes “fedtenosser” er en god vending. Det beskriver bare ikke Jørgen Leths trang til at udøve magt over kvinder, og heller ikke andre mænds tilbøjelighed til at beskrive hans skriblerier som den rene poesi.

Inger Sundsvald

Og tak for rettelsen i overskriften ;-)

Hvis noget vokser op ”af” muren, så er det sikkert noget mos, der vokser ud af selve muren. Hvis det vokser op ”ad” muren er det nok en plante af en art (langs med muren). En rose har ikke rødderne i muren, men vokser op af jorden, og man ser trods alt ud af selve øjet.

Der er vist efterhånden frit valg når det drejer sig om et vindue; man ser generelt ud ad vinduet (langs med) og man kaster noget ud af vinduet (en bevægelse).

Sådan er der så meget. Det meste er noget falsk ”kultiveret” sprog, som breder sig.

Eks.:
De rigeste er de, der snyder/tjener mest (forkert).
De rigeste er dem, der snyder/tjener mest (rigtigt).

Det kommer helt bag på denne kultiverede klasse, at ”der” kan være grundled, og også kan stå som stedord for ”de rigeste”.

Det er måske undskyldeligt, for det forekommer mest hos meget engelsktalende. Men det bliver det ikke rigtigt af.

Inger Sundsvald

Lummert er det sgu, og i stil med ”jægerheltens” forløjede ”mandighed”.

Inger
"Det beskriver bare ikke Jørgen Leths trang til at udøve magt over kvinder, og heller ikke andre mænds tilbøjelighed til at beskrive hans skriblerier som den rene poesi."

Man får jo kun den magt, som nogle ønsker at give en(vedkommende), ikke sandt?

At Jørgen Lehts skrivestil er poesi, det er vel en ærlig sag, da det egentlig er rammende nok.

Janteloven er så grim, så grim.

Inger Sundsvald

Jeg opfatter det som et kæmpe mindreværdskompleks som kolliderer med en kæmpe selvovervurdering, som så søges kompenseret ved at udtale og udgive møget som ”poesi”, i det håb at få anerkendelse, i det mindste som journalist og ”poet”.

Det får han så, af mænd der (måske) er misundelige, fordi de tror det er ”sandheden” og at Leth er en helvedes karl, alt imens de nægter at erkende, at det meste nok er løgn. De kunne jo lige så godt se en pornofilm eller læse Lady Chatterleys elsker eller Sangen om den røde Rubin. Så fik de i det mindste lidt humor med i købet.

Der er jo ikke noget specielt odiøst i de handlinger han beskriver og de fantasier han har. Jeg kan bare ikke forstå, at verden skal belemres med hans private selvforherligende skriblerier, og jeg kan slet ikke forstå at nogen æder dem råt.

Hvor kommer Janteloven ind i billedet?

Rolf Rasmussen

Hvis noget vokser op ”af” muren, så er det sikkert noget mos, der vokser ud af selve muren. Hvis det vokser op ”ad” muren er det nok en plante af en art (langs med muren). En rose har ikke rødderne i muren, men vokser op af jorden, og man ser trods alt ud af selve øjet.

Tak for belæringen.
Men hvordan checker man om det er rigtigt eller forkert, at mænd altid ser ud af øjnene, som var de 19 ?

Inger Sundsvald

Nu er det jo ikke mig der kommer med den påstand, men Sabroe: ”Vi mænd ser stadig ud af de øjne, som vi så ud af som 19-årige og kigger efter samme slags kvinder.”

Jeg forbeholder mig ret til at se ud af mine øjne.

Sabroe siger også, at grunden til at kvinder hader Leth og ”mænd som Auken med et stort libido, er, at de ikke kan få dem”.

Og hvor ved han så det fra? Hvem i alverden vil have Leth?

Når Leth beskriver hvordan han med venstre hånd holdt kvindens hænder og arme fast over hendes hoved, og med højre hånd og ben spredte hendes lår, så er det ikke poesi, men en voldtægtsscene der beskrives.

Den beskrivelse synes han selv er god, ja ”kunst”. Det synes han også at beskrivelsen af, hvordan han ”tog” kokkepigens datter, når det passede ham, for det var hans ”ret”, som deres herre og mester.

Jeg kan godt se, at beskrivelsen er ret god. Jeg kan bare ikke se hvori den adskiller sig fra al anden klam pornografi, der tjener til at andre kan sidde og ”google” og forestille sig alverdens ting.

Når jeg, som kvinde, ser ham og hans ulækre fremtoning i tv, så kan jeg kun udbryde et dybfølt ADW! Det er jo mandschauvinisme fra ende til anden, og oven i købet savlende.

Jeg er helt enig med Sabroe i, at det er patetisk at Leth ser sig selv som et offer, der også betaler ”prisen”.

Inger Sundsvald

Jeg, og mange andre kvinder har i øvrigt altid elsket Auken, uden dog at have haft ønske om at ”have” ham.

I øvrigt en glimrende artikel af Mette-Line Thorup. Især sidste sætning:
”(…) - ser de begge på mig, som om de forstår alt”
er rigtig morsom og meget rammende ;-)

Rolf Rasmussen

Især sidste sætning:

Den handlede jo også om KVINFO.

Rolf Rasmussen

Jeg forbeholder mig ret til at se ud af mine øjne.

Jeg er en eksperimenterende natur, der altid checker de interessante resultater, som kvindeforskere
disker op med.

Inger Sundsvald

Tak for sangen ;-)

Anne Lundgaard

Nu kommer der endnu en kvinde på banen:

Måske er jeg naiv - og stadig under de 30 - men jeg altså svært ved at tro på, at bare fordi de grå hår begynder at træde frem og huden rynker lidt, så holder man som kvinde op med at være tiltrækkende.
17 år - come on... De er jo stadig fucked up på teenage-hormoner og usikre på sig selv.
Hvad med selvsikre, modne kvinder, som ved hvad de vil have - den der indre glød... Kvinde med indre glød versus ung teenager - ville I virkelig gå efter den unge?
By the way - så er jeg stor Jørgen Leth-fan, i hvert fald af hans kunstneriske produktioner og af de selvbiografiske værker. Jeg synes til gengæld, han lyder en anelse usympatisk - eller i hvert fald ikke en mand jeg ville løbe efter - i den måde, han har svært ved at gå ind i relationer. Men det er jo hans særkende - også i produktionerne...

Idrk! En tøs!

Måske er jeg naiv - og stadig under de 30 - men jeg altså svært ved at tro på, at bare fordi de grå hår begynder at træde frem og huden rynker lidt, så holder man som kvinde op med at være tiltrækkende.

Det gør man heller ikke. Man holder bare op med at virke tiltrækkende på rige mænd, jeg er sikker på at man til enhver til kan gå ned på Skipperkroen og finde masser af mænd, der vil finde een tiltrækkende.

Hvad med selvsikre, modne kvinder, som ved hvad de vil have - den der indre glød… Kvinde med indre glød versus ung teenager - ville I virkelig gå efter den unge?

Er det et trickspørgsmål?

Rolf Rasmussen

Hvad med selvsikre, modne kvinder, som ved hvad de vil have - den der indre glød… Kvinde med indre glød versus ung teenager - ville I virkelig gå efter den unge?

Måske, hvis de anstrenger sig.

Film, Rolf, skuespillere! Det er noget de selv har fundet på.

Rolf Rasmussen

Naturligvis.
Men var der gået ligestillingspædagogik i branchen allerede i 1963 ?

Hæhæ. Hoffmann må jo, som det lille, intellektuelle tudefjæs han er, tage hvad han kan få, og så det er vel ikke så underligt at han ryger på gamle kællinger, selv om det at klæde sig ud i dametøj for at få fisse, emmer af desperation.

En skam han er skuespiller, ellers var hans gener hurtigt sorteret ud af verdenshistorien, også selv om han var god i Marathonmanden.

Sorry for talking off the point but..

Eks.:
De rigeste er de, der snyder/tjener mest (forkert).
De rigeste er dem, der snyder/tjener mest (rigtigt).

Det kommer helt bag på denne kultiverede klasse, at ”der” kan være grundled, og også kan stå som stedord for ”de rigeste”.

Det er måske undskyldeligt, for det forekommer mest hos meget engelsktalende. Men det bliver det ikke rigtigt af.

Interesting....

This is of course because the exact opposite is true in English.

e.g. The richest are those (or they) who cheat/earn the most. (Correct)
The richest are them who cheat/earn the most. (Horribly incorrect)

Jeg har nu lidt under troen på at reglen gjaldt også på dansk i 20 år! Så tak for oplysningen, nu kan jeg komme et skridt nærmere på at skrive fejlfrit!

Hvorfor er det nødvendigt at gentage det: mange - måske de fleste - mænd skelner mellem intellektuel og seksuel omgang med en kvinde ... derfor vinder den unge kvindekrops spændstighed over den modnes ved et one-night stand.

Og det er ikke et udtryk for chauvinistisk adfærd fra mændenes side. Mine venner ville nok grine deres r... i laser, hvis jeg foreslog dem at være deres faste makker i badminton, golf eller lignende. Til gengæld ved jeg at de har haft sportspartnere som de kun så i sportslig sammenhæng (plus selvfølgelig den efterfølgende kølige øl, der vel nærmest svarer til en postcoital smøg).

Så hvis vi mænd kan have de forhold internt, uden at det resulterer i jalousi, så burde kvinder (som jo er så meget mere føelsesmæssigt intelligente end mænd) vel også sagtens kunne affinde sig med det faktum.

Troels Ken Pedersen

...Erfaring er nu ikke nogen dårlig ting!

Noget som undrer mig er, at så mange hiver fat i aldersforskellen, og så få i det økonomiske afhængighedsforhold ift. den famøse kokkedatter.

Men OK, jeg har ikke læst bæstet selv, og har ladet mig fortælle af folk, hvis mening jeg respekterer, at det skulle give en eller anden form for mening i sammenhængen.

Rolf Rasmussen

og så det er vel ikke så underligt at han ryger på gamle kællinger, selv om det at klæde sig ud i dametøj for at få fisse, emmer af desperation.

Næh, Meryl Streep gad da heller ikke samle på ham.

Inger Sundsvald

”grunden til at kvinder hader Leth og ”mænd som Auken med et stort libido, er, at de ikke kan få dem”.”

Ud fra den logik hader kvinder Tom Jones, Patrick Swayze og andre sexede mænd. Ingen af dem er lige min ”type”. Jeg synes de er ekstremt sexede, den ene ”rå”, den anden ”følsom”, men jeg hader dem ikke.

Jeg skal ikke kunne sige, om det er den måde det fungerer på for mænd. Hvis de bliver afvist, så er det bare en dum tøs/kælling?

Ang. den ”selvsikre, modne kvinder”, så er det kvinder, som umodne mænd helt ser bort fra. Derimod labber de det i sig, når tv spørger tilfældige unge kvinder på gaden, hvad de synes om nogle billeder af disse gamle mænd, og får et høfligt og venligt udsagn. Disse mænd, Leth og Sabroe, er sikre på, at det kom lige fra hjertet, og at disse unge kvinder var tiltrukket af dem og opfatter slet ikke forbeholdene. Nogle ældre kvinders udtalelser, som var mere ”ligefremme”, blev bare viftet væk. – Det var måske en opfattelse af rønnebærrene var sure for disse ældre kvinder?

Men det undrer mig, at mænd den dag i dag, kan tro at de har patent på at finde det ”unge og spændstige” tiltrækkende. Det siger vist noget om, at det stadig ikke er helt accepteret, at kvinder, og slet ikke ældre, har den slags ”lyster”.

Nu er jeg jo 66 år, og finder mange både yngre og ældre mænd tiltalende og sexede. Men når jeg tænker på idealet, så tænker jeg på mænd som f.eks. Peter Steen eller Henning Mouritsen – altså som de så ud da de var unge. Måske er det chokerende, at kvinder også skelner mellem ”intellektuel og seksuel omgang”. Man kunne nemt få det indtryk, at mænd tror, at det kun er dem der har ”et one-night stand” – hvem de så skulle have det med?
Men det er ét af de punkter, hvor der i den grad mangler ligestilling.

Inger Sundsvald

Colin Bradley
Jeg havde et par andre ”guldkorn”, men de er desværre blevet slettet. Men de forholdt sig jo heller ikke strengt til artiklen ;-).

Det ville ellers være på sin plads at tage en snak om grammatik i Information. Ingen er fuldkommen – heller ikke jeg.

Nu gik jeg jo ikke så meget i skole, da jeg var barn, men når jeg var der, med afbrydelser på flere måneder, hørte jeg efter. Når man selv må finde ud af brøkregning og regning med udenlandsk valuta, så kommer man måske frem til de mærkeligste metoder, som er en gåde for andre.

Men lige netop med grammatik og kommasætning var jeg heldig at være til stede ved forklaringen af. Ikke at jeg senere havde tænkt mig at rette mig efter hverken nye eller gamle kommaregler, men grundlaget kom da nogenlunde på plads, også med grammatikken og stavningen. Det har været en uvurderlig hjælp senere, når det har drejet sig om grammatikken til fremmede sprog, selv om det var en hurdle, at det nu ikke hed udsagnsord men infinitiv etc.

Kære Inger Sundsvald,

Selvfølgelig har mænd hverken patent på at føle sig tiltrukket af det ungdommelige, eller på éngangsaffærer (heldigvis ;-)

Sider