Læsetid: 3 min.

Når tv-værter er ligeglade med gæsterne

’Live fra Bremen’ klarede lige skærene fredag aften. ’Aloha!’ var nærmest fuldstændig forfejlet
Kultur
27. oktober 2009
’Live fra Bremen’ klarede lige skærene fredag aften. ’Aloha!’ var nærmest fuldstændig forfejlet

Det er al ære værd, at Casper Christensen forsøger at overføre aktuel-satire-live-sketchshow-med-levende-studiepublikum-formatet til danskernes tv-skærme.
Saturday Night Live, som Live fra Bremen er kalkeret efter, har i sine 34 års sendetid været affyringsrampe for flere generationer af USA’s allerstørste komikere. Selv om man måske ikke nødvendigvis er pjattet med sketch-genren, så må man lade live-elementet, at det tilfører et hvilket som helst latter-tv-show nogen råhed.
Ulempen kan være, at fordi det hele er så direkte og vibrerende og usikkert, så behøver indholdet ikke være så morsomt, at man falder ned af stolen af grin.
Fredag aften havde Live fra Bremens sikkert castede faste stab af komikere skue­spilleren Iben Hjejle med som gæstevært. Hjejle åbnede showet med at sige, at hun jo som bekendt ikke var særlig meget for opmærksomhed, hvorefter hun flåede skørtet af, åbenbarede et par stramtsiddende pailletbesatte hotpants og meget overbevisende brød ud i åbningssangen »Willkommen« fra musicalen Cabaret. 
Sådan en entré var ikke nem at følge efter, men det gik. Stand-up-komikeren Lars Hjortshøj og Esben Pretzmann (fra Drengene fra Angora) stod klar i et lettere lummert øl- og pølsebar­sceneri, og da de også var iklædt nogle modbydelige nøgendragter med hængende aggregater, var man ikke i tvivl om, at nu befandt vi os i swingerklub-miljøet, som altid er godt stof. 

Ikke politisk nok
Afsættet for de følgende vitser var forviklinger, der involverede velkendte typer fra andre tv-underholdningsprogrammer såsom DR’s eget Talent 09. Tilført en dialog i stil med: »Hvilken dressing vil du have i din hapsdog?« »Surprise me!«
Stand-up-komikeren og radioværten Lasse Rimmer leverede aftenens eneste tilløb til rigtig  politiske satire. Her stod tidligere forsvars­chef Tim Sloth Jørgensen for skud, fordi han stadig oppebærer en løn på angiveligt en million kroner. Nu »løser« han bare nogle andre opgaver for Forsvaret.
Som Rimmer sagde, er Sloth Jørgensen »snublende tæt på at blive Forsvarets bolleven«.
Live fra Bremen ville vinde lidt, hvis sketchene gik mere i Rimmers retning og turde tage udgangspunkt i, hvad landets politikere siger og gør i løbet af ugen. Her er der meget at tage fat på.
Det er for ligegyldigt at gøre grin med andre underholdningsprogrammer, og hvad der lige er oppe i tiden i underholdningspressen. På et tidspunkt vendte kameraet ud mod stolerækkerne i teatersalen. Det var meget unge folk, som sad der – årgangene fra gymnasiealderen og op til midten af 20’erne var stærkt repræsenteret. Men de så sådan set ud til at være udmærket underholdt.

Alohaha-høhø... øhh
Bagefter overtog Casper Christensen Live fra Bremens publikum og fortsatte fra scenen med sit eget talkshow.
Isoleret set må fredagens udgave af Aloha! nok anses for at være en fiasko, og det er værten selv, der er problemet. Inden sæsonstarten sagde han, at ’Aloha! ville blive »en blanding af Deadline og Sunny Beach« og et »program for voksne, der har moderigtige huller i ­jeansene, men samtidig også ryger pibe«. 
Det er fint nok med et alsidigt program, men det kræver først og fremmest, at værten interesserer sig for andre mennesker. Det gør Casper Christensen ikke. Han lyttede ikke til sine gæster, og hvis man ikke lytter, kan man ikke indgå i en samtale.
Heller ikke den ret kunstige samtale, som en snak på et podium foran x antal tilskuere er. Gæsterne var digter m.m. Jørgen Leth og modeskaber m.m. Henrik Vibskov. Altså to gæster, der har meget at byde på. Casper Christensen lod begge interviews glide i sandet. Det kom ikke til at handle om noget som helst. I tilfældet Jørgen Leth kom det til at handle om, hvorfor hans modne dicklit-e-mailkorrespondancebog med den ligesindede forfatterkollega Morten Sabroe hedder noget med ordet ’knepper’ og ikke alternativerne ’boller’ eller ’knalder’. Det gik der lang tid med.
Casper Christensen betroede også Leth: »Du er et af de mest afbalancerede mennesker, jeg kender«.
Det afviste Jørgen Leth, og det kunne nærmest gud og hver mand, der har læst hans memoirer, have gjort for ham. Det var altså en
total fejllæsning af en gæst, og vel at mærke en fejllæsning, som var fuldstændig tydelig.
Talkshowet er muligvis ikke Casper Christensens gebet. Heldigvis kan han så meget andet. Måske skulle han overveje at overlade stolen til sin unge, sære og sympatiske assistent Emil.
kultur@information.dk

’Live fra Bremen’ og ’Aloha!’, TV2, fredag aften

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Nå jeg læser denne anmeldelse, så er jeg glad for at jeg ikke ser fjernsyn og ejg er ked af jeg skal ufrivillig betale for andre skal belemres.

personlig mener jeg Casper C. som komiker har været udbrændt siden han forlod radioæteren, da alle de produktion han har været med i, er lykkedes på trods hans bidrag.

Et andet sted, så mener jeg at de latterlig, fantasiløse copy-paste programmer som ovenstående beskrevne show, samt talentløs 09, vild med dansk, osv. på ingen måde bidrager med noget postiiv ift.- vors kultur.

Michael Skaarup: "personlig mener jeg Casper C. som komiker har været udbrændt siden han forlod radioæteren, da alle de produktion han har været med i, er lykkedes på trods hans bidrag."

Helt uenig. Mandrilaftalen, Langt fra Las Vegas og Klovn uden Casper Christensen er utænkeligt og en skammelig (jantelovsagtig?) nedvurdering af hans betydning for de tre produktioner.

Live fra Bremen ville vinde lidt, hvis sketchene gik mere i Rimmers retning og turde tage udgangspunkt i, hvad landets politikere siger og gør i løbet af ugen.

Så skulle de jo selv finde på deres sketches i stedet for bare at negle fra amerikanske komikere.

Michael Skaarup

Danni Madsen : Dejligt med lidt uenighed omkring et så blødt emne.
Hverken mandril, eller las vegas tingen, er noget særligt. Klovn, havde ingenting været uden frank. Capsers rolle er kun den opblæste nulleret.

Michael Skaarup: "Klovn, havde ingenting været uden frank."

og Casper, Pivert, Jarlen, Iben, Mia, Carøe osv. Det svarer lidt til at sige, at Gøg ingenting havde været uden Gokke. Det er meningsløst at tænke på den måde. Måske kan du bedst li' Gokke, men du har brug for Gøg.

"Capsers rolle er kun den opblæste nulleret."

En vigtig rolle. For ikke at tale om mandens, vil jeg tro, bærende rolle som idémand til selve serien.

"Hverken mandril, eller las vegas tingen, er noget særligt."

Kan du nævne noget tv-underholdning i komediegenren, der ER noget særligt, eller er verden gået af lave efter "Tæskeholdet"?

man skulle tro at regeringen havde indført spærretid for politisk satire,

Det har den som bekendt ikke, så hvad er forklaringf å, på at det er absolut umuligt at å sig et godt grin over politikernes gøren og laden.

Man skulle ellers mene, at de levere rigeligt med stof, og det hver eneste dag og i hver eneste sætning.

Kan du huske nogle gode politiske sketche, uden du skal langt tilbage i fortiden?

Glistrup, Schluter, Ellemann er det eneste som dukker op og tiden derefter er renset for parodi og satire.

Søren Kristensen

Hvis der alligevel ikke er noget at komme efter er der jo sådan set heller ingen grund til at lave satire over det (synes logikken at være). I øvrigt er det ikke kun Casper Christensen der oversnakker sine gæster, det gør ham på den konkurrerende kanal også, Anders Lund Madsen. Fx var hende kriminalinspektøren fra Forbrydelsen med i Det NyeTalkshow for nogen tid siden og hun fik stort set ikke indført et eneste ord (måske var hun glad for det, man ved det ikke, vel?) Senest fik Johannes Møllehave i samme show, heller ikke mange breaks, til gengæld udnyttede han dem effektivt ved at svare på vers. Noget tyder på det kan betale sig at være forberedt, hvis man vælger at stille op - hvis man ellers har noget på hjerte - og bliver inviteret.

Martin Pedersen

"Klovn" var en direkte efterligning af "Curb Your Enthusiasm". Det er okay, da klovn er ret sjovt.

"Live fra Bremen"... måske en smule over sidste salgsdato at plagiere et over 30 år gammelt amerikansk sketch-show.

Tror det går med "Aloha", som det gjorde med "Darios Joint". CK er ikke meget bevendt som talkshow-vært.

"Mandrilen" var råsjovt, men undre mig lidt over den rant som kom sidst i programmet. Den handlede om at der var for meget lort i TV. Meget mærkeligt at man så lige efter går i gang med noget så humorforladt som "Langt fra Las Vegas". Kan selvfølgelig også have været en advarsel til os der fandt "Mandrilen" sjov, at "Langt fra Las Vegas" ville blive i en anden stil.

Man skal ikke efterspørge politisk humor når det drejer sig om Casper Christensen. Hans univers har altid fokuseret på underholdningsbranchen, og i de sidste år lige lovlig meget, således at jeg synes det er blevet noget ret indspist kulørt-ugeblad agtig noget på især Aloha, men også de sidste sæsoner af Klovn.

Og ja, alle hans tv-programmer (og radio programmer såmænd også) er tyvstjålet fra udenlandske forlæg. Caspers genialitet (for det vil jeg ikke tøve med at kalde det, på trods af nedturen de sidste par år), er at han har formået at overføre de udenlandske koncepter (for det meste) succesfuldt til dansk. F.eks. er det ikke tidligere lykkedes nogen (udover måske Huset på Christianshavn, som jo blev en enorm seer succes) at overføre sitcom konceptet til dansk tv, og Langt fra Las Vegas blev faktisk ret vellykket hvis man spørger mig.

Det er dog over et årti siden at han har formået at lave noget virkelig nyskabende, og det sidste skud på stammen er ligefrem tåkrummende flovt og kedeligt, men man må lade ham at han på sit specielle felt besidder en kompetence der ikke har sin lige i Danmark, man må bare ærgre sig over at han ofte spilder sit talent på åbenlyse cash-ins.

Stanley Opmann

Alle fjernsyn skulle smadres. Kan godt være at vi måtte indlægge halvdelen af den danske befolkning på Skt. Hans, men det måtte vi så tage med...