Interview
Læsetid: 6 min.

Søskendeparret Søren og Lotte Hammer er Danmarks nye krimiduo

Debutromanen 'Svinehunde' udkommer først om et halvt år, men søskendeparret Hammer har allerede slået deres navn fast i forlagsbranchen. I sidste uge blev deres endnu uudgivne manuskript solgt til udlandet for skyhøje beløb på bogmessen i Frankfurt. Gyldendal har aldrig oplevet noget lignende. Og det har de heller ikke i Frederiksværk
Debutromanen 'Svinehunde' udkommer først om et halvt år, men søskendeparret Hammer har  allerede slået deres navn fast i forlagsbranchen. I sidste uge blev deres endnu uudgivne manuskript solgt til udlandet for skyhøje beløb på bogmessen i Frankfurt. Gyldendal har aldrig oplevet noget lignende. Og det har de heller ikke i Frederiksværk
Kultur
22. oktober 2009

»Vi går stadig og kniber os selv i armen. Det er fuldstændig surrealistisk alt sammen.«

Budskabet fra Frankfurt er endnu ikke rigtig sunket ind hos beboerne i det gulkalkede hus på Bakkegade i Frederiksværk. Men den er god nok. I den forgangne uge blev det endnu uudgivne manuskript til Lotte og Søren Hammers debutroman, Svinehunde, solgt til flere europæiske lande for skyhøje beløb på bogmessen i Frankfurt. Dermed har det i litterære sammenhænge ukendte søskendepar taget et syvmileskridt ud af anonymiteten.

Det hele begyndte for seks år siden, da Søren Hammer flyttede ind på førsteetagen i sin søsters hus og foreslog hende et halsbrækkende projekt.

»Jeg spurgte, om hun ville være med til at skrive en krimi. Vi havde begge tidligere skrevet noveller og halve romaner til skuffen, men det var aldrig rigtig blevet til noget,« forklarer Søren Hammer.

I begyndelsen var det heller ikke meningen, at krimien skulle sendes ind til noget forlag. Det var et hyggeprojekt. Kun for sjov. Men da romanen endelig lå færdig, var fristelsen alligevel for stor.

»For det kunne jo alligevel være meget sjovt at høre, hvad de professionelle ville sige til den.«

Svaret kom i den forgangne uge, da Gyldendal Group Agency besluttede at sende det færdige manuskript til Svinehunde samt baggrundsmateriale og en 60 siders prøveoversættelse af sted til cirka 100 forlæggere verden over.

Reaktionerne var overvældende. Selv om ingen i den internationale forlagsverden tidligere havde hørt om hverken Hammer-parret eller Svinehunde, kunne Gyldendal blot få dage efter lukke to store handler med henholdsvis Norge og Tyskland.

I Tyskland bød to forlag prisen op, og i Norge blev bogen pre-empted, hvilket betyder at det købende forlag lægger et bud, som er så højt, at aftalen lukkes med det samme. Om alt går vel, vil Gyldendal i de kommende uger også lukke handler med lande som Holland, Sverige, Spanien, Italien, England og USA, der alle har vist stor interesse for bogen.

Ifølge Gyldendal Group Agencys Sofie Wanting Hassing er det første gang i forlagets historie, at man med så kort varsel har formået at sælge rettighederne til en bog, der endnu ikke er udkommet på originalsproget.

Bag de blyindfattede ruder på Bakkegade i Frederiksværk har Lotte og Søren Hammer da også mere end svært ved at fordøje de foreløbige indtryk.

»Alt er nyt for os. Jeg har for eksempel aldrig prøvet at blive interviewet før,« siger Søren Hammer og rykker lidt uroligt rundt på det brune møbelarrangement i stuen.

»Eller det passer faktisk ikke. Jeg blev engang ringet op af en fyr, der spurgte, hvilken type foder jeg giver min kat. Men jeg har ikke kat, så det var en kort samtale.«

Det debuterende søskendepar er begge ubeskrevne blade i litterær sammenhæng og med forlagsredaktør Merete Borres ord »kommet ud af den blå luft«. Lotte Hammer, 54, er uddannet sygeplejerske og arbejder til daglig som leder af hjemmeplejen i Halsnæs Kommune. Søren Hammer, 57, har tidligere arbejdet som lektor i programmering på Ingeniørhøjskolen, men er i dag ansat som folkeskolelærer i Frederiksværk. Interessen for bøger og sprog har de efter eget udsagn altid haft. Men det har alligevel aldrig foresvævet dem, at de en dag skulle springe ud som krimiforfattere.

»Vi er amatører, der pludselig er havnet blandt professionelle. Det forholder vi os ret ydmygt til, for det er ligesom at starte på et nyt job. Så vi lytter og lærer og gør ellers, hvad der bliver sagt, så længe det holder sig inden for straffeloven,« siger Søren Hammer.

En af de største udfordringer for det nyslåede forfatterpar har været at barbere deres manuskript ned. Ikke med en skraber, men med en hækkesaks. Af de knap 1.000 sider, som oprindeligt blev indleveret hos Gyldendal, udkommer kun godt 400 i bogform til februar.

»En redaktør sagde på et tidspunkt til os, at arbejdet som forfatter ikke så meget handler om at skrive, som det handler om at skrive om. Og det har han så fået ret i,« siger Søren Hammer.

Pædofile ofre

Svinehunde er første bind i en planlagt serie, der følger chefkriminalinspektør Konrad Simonsen og hans team i drabsafdelingen på Københavns Politigård. Romanen tager sit udgangspunkt en tidlig mandag morgen, da to børn inden skoletid gør en grusom opdagelse: I skolens gymnastiksal finder de ligene af fem nøgne og stærkt maltrakterede mænd, som med matematisk præcision hænger ned fra salens loft.

Allerede tidligt i romanen står det klart, at de dræbte er pædofile, og at gerningsmændene er tidligere pædofiliofre.

Det er således ikke så meget kriminalgåden, der driver handlingen frem, fortæller Lotte Hammer.

»Det er en bog, hvor det ikke handler om at finde ud af, hvem der har gjort det, men mere hvorfor og hvordan. Hvorfor dette spektakulære sceneri, hvordan har det kunnet lade sig gøre, og hvad er motivet,« siger hun.

Samtidig forsøger forfatterne med temaerne som pædofili og selvtægt at bane vej for en diskussion af de moralopfattelser, vi normalt tager for givet.

»De fleste mennesker er vel i udgangspunktet imod selvtægt. Men det er som om, der aktiveres en indre hævner, så snart talen falder på pædofili,« siger Lotte Hammer.

»Det, der har været interessant for os, er at beskrive den indre svinehund, som vi alle løber rundt med og som instinktivt får os til at tænke: Klyng dem op!, når vi snakker om pædofile. For hvem er så i virkeligheden forbryderne? På den måde er virkeligheden jo kompliceret: Pædofile behøver ikke kun at være umennesker. Og alle os, der er vrede på dem, behøver ikke kun at være gode.«

Kontraster

Selv om Søren og Lotte Hammer er søskende og bor under samme tag, er det deres kontraster, der står tydeligst frem. Det gælder ikke bare deres fysiske fremtoning, men også boligindretningen. I stueetagen, hvor Lotte bor med sin mand og to teenagebørn, er der nydeligt og ryddeligt. Bøgerne står pænt på reolen, der er blomster i vindueskarmen, og gardinerne trækkes for med en gardinstang. Anderledes forholder det sig på førsteetagen, hvor Søren Hammer holder til. Her er luften tyk af røg, overalt flyder det med dåsecolaer og fyldte askebægre, og gardiner er overflødige, for vinduerne er sorte af smuds. Men kontrasterne er kun med til at styrke søskendesamarbejdet, mener Lotte Hammer.

»Inde på Gyldendal siger de, at de kan mærke skriveglæden i vores bøger, og det er nok rigtigt. Vi har mange diskussioner og er ikke altid enige om tingene, men vi har det sjovt sammen, og det giver en god dynamik,« siger hun.

Det er Søren Hammer, der står for den sidste gennemskrivning, men ellers foregår udviklingen af plot og personer i fællesskab.

»Vi snakker måske sammen 20 gange om dagen, og det ville slet ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke vi boede i samme hus. Men jeg tror nok, de andre i familien er ved at være trætte af at høre om mord hele tiden,« siger Lotte Hammer.

Personer fra virkeligheden

Selv om Svinehunde endnu ikke er udkommet, skriver forfatterne allerede på bind fire i serien om kriminalkommissær Konrad Simonsen. For at sikre en realisme i skildringen af især politiets arbejde har søskendeparret allieret sig med en lokal politimand og nær ven fra Frederiksværk. Inspirationen til de mange forskellige karakterer får de også fra virkeligheden. Flere familiemedlemmer og venner optræder således mere eller mindre skjult i handlingen, fortæller Lotte Hammer.

»For eksempel er kriminalkommissær Konrad Simonsen en karikatur af min mand, og komtessen, der også er en karakter i Svinehunde, er modelleret over en af mine veninder,« siger hun.

Blandt forfatterparrets litterære inspirationskilder kommer man ikke uden om det svenske krimipar Sjöwall og Wahlöo. Krimiserien om kriminalassistent Martin Beck har en fast plads ved siden af Søren Hammers computer på første sal. Men i modsætning til de svenske forbilleder har de to søskende ingen politiske ambitioner med deres forfatterskab.

»Krimier er underholdning, og underholdning skal være for alle. Der er nok, der splitter os her i verden, så hvorfor også inddrage krimien i det,« forklarer Søren Hammer.

Politik er der desuden også rigeligt af i deres fritid. Bror og søster er begge udøvende socialdemokrater, og Lotte Hammer har desuden siddet i byrådet for liste A i Halsnæs Kommune de sidste fire år.

Der er med andre ord rigeligt at falde tilbage på, hvis karrieren som krimiforfatter skulle glippe. Men det er der ikke meget, der tyder på vil ske, hvis man skal tro reaktionerne fra Frankfurt. Selv tager forfatterne dog den megen omtale med et vist gran salt.

»Lad os nu lige se, om folk overhovedet kan lide den, inden vi går helt i koma. Det er trods alt vigtigst, hvad læserne synes,« siger Lotte Hammer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter alle de elendige svenske krimier, som har oversvømmet markedet gennem mange år, hvor især Stig Larsen skiller sig ud som den mest ekstremt voldelige og selvtægtspromoverende, kan det da blive spændende at læse Hammers bøger, hvis de formår at sætte spørgsmål om vold og selvtægt til debat og udfordre læseren. Hvis de så ovenikøbet kan skrive sætninger, vil det være fint. Jeg tænker her på alle de bøger, der kommer idag, hvor bisætninger ikke findes. I stedet er der otte ord og et punktum, eller tretten ord og et punktum o.s.v.

Anita Storr-Hansen

Til lykke! Flot klaret. Det er heldigvis muligt at by-passe det indespiste danske kulturparnas