Nyhed
Læsetid: 1 min.

Trusselsbreve gennem tre årtier

Rigspolitiets arkiv rummer mere end 3.000 trusselsbreve samlet over 25 år. En ny bog viser et udvalg af de mest bizarre, underholdende og følelsesfulde
Kultur
26. oktober 2009
Rigspolitiets arkiv rummer mere end 3.000 trusselsbreve samlet over 25 år. En ny bog viser et udvalg af de mest bizarre, underholdende og følelsesfulde

»Vi vil nyde at få 12 år i spjældet for at give dig en kugle på panden. Så du kan godt foreberede din begravelse dit hjernedøde svin.«

Sådan lyder den afstumpede besked i et trusselsbrev sendt til en politimand i 1993 efter 18.maj-urolighederne i København.

Brevet optræder i forfatter Robin Engelhardt og cand.phil. i litteraturvidenskab Christian Lunds nye bog Jeg tager bomben med når jeg går.

Bogen indeholder et udvalg af trusselsbreve, chikanebreve, svindelbreve og trick- og undskyldebreve sendt til offentlige personer og privatpersoner i Danmark igennem de sidste 25 år. Brevene er blevet tilgængelige for forfatterne via Rigspolitiets arkiv og er gengivet fotografisk efter originalen, så læseren ved selvsyn kan konstatere og vurdere de bizarre og følelsfulde håndskrifter, truende tegninger og stavefejl. Formålet med bogen er dog ikke ren underholdning, bedyrer forfatterne.

»Man kan læse bogen som et katalog over frækhed, over dumhed og fejhed. Eller som et stykke Danmarkshistorie over indestængte tanker og følelser. Det er her, spillereglerne for dialog i et demokrati bliver sat ud af spil, fordi man ikke respekterer sin næste. Uanset om han eller hun er politiker, læserbrevsskribent, kasserer eller bare frk Rasmussen henne om hjørnet,« lyder det i forordet.

Jeg tager bomben med når jeg går udkommer på Peoples Press tirsdag og er en opfølger til bogen Jeg er bevæbnet og har tømmermænd, der udkom fra samme forlaget sidste år.

rbs@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her