Baggrund
Læsetid: 6 min.

Dead man walking

Når efterårssæsonen slutter, bør Ståle Solbakken være fortid i FCK. Hans migrænefodbold vil ikke blive savnet.
Ståle Solbacken er ikke længere den rette mand til at lede FCK. Især ikke efter at det blev meldt ud, at nordmanden har tænkt sig at forlade klubben i 2011.

Ståle Solbacken er ikke længere den rette mand til at lede FCK. Især ikke efter at det blev meldt ud, at nordmanden har tænkt sig at forlade klubben i 2011.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kultur
14. november 2009

»Taber vi tre kampe i træk, vil en masse mennesker begynde at spekulere i, om Ståle nu skal fyres, men han kører sin kontrakt færdig hos os, og stopper først i sommeren 2011. Det er 100 procent sikkert.«

Flemming Østergaard, FCKs bestyrelsesformand, til Ekstra Bladet

Der er to måder at fortolke den ovenstående udtalelse fra Don Ø: Enten indgår den som led i et forhandlingstaktisk spil, der handler om at fremhæve FCKs vilje til at holde på Solbakken for at gøre det så dyrt som muligt for det norske fodboldforbund at købe ham fri før tid. I så fald er der tale om en ganske smart manøvre. Den anden mulighed er, at FCK-bossen virkelig mener, hvad han siger. At klubben rent faktisk har tænkt sig at holde på deres træner helt frem til kontraktens udløb. I så fald er det diplomatisk udtrykt meget mindre smart.

Sagen er nemlig, at Ståle Solbakkens epoke som træner for FC København i realiteten fandt sin afslutning i tirsdags i sidste uge, da klubben udsendte en pressemeddelelse om, at han stopper i sommeren 2011 for at overtage hvervet som norsk landstræner. Hvad der udestår er et muligvis pinagtigt, men forhåbentlig ikke langtrukkent slutspil, hvor nordmanden skal lempes ud af døren.

Taber omklædningsrummet

Som det er blevet illustreret så tit, så findes der nemlig ikke noget mere ligegyldigt og autoritetsløst i professionel fodbold end en træner, der har bekendtgjort, at han er på vej væk. I samme øjeblik, spillerne kender hans udløbsdato, taber han omklædningsrummet eller løber i hvert fald en meget stor risiko for at gøre det. Ikke fordi spillerne foretager en bevidst beslutning om at yde en svagere indsats eller fighte lidt mindre på banen. Men fordi trænerens myndighed er borte. Og med den forsvinder hans evne til at motivere sit mandskab og sørge for, at det yder det absolut optimale i kampene.

Professionelle fodboldspillere skal helst drives frem af en lille smule frygt. Det er ikke noget tilfælde, at mange af tidens største trænere er intimiderende skikkelser som Alex Ferguson, José Mourinho, Fabio Capello og Louis van Gaal. Det skal ikke være sjovt at komme ind i omklædningsrummet efter at have leveret en skidt præstation. Det skal ikke være morsomt at stå til regnskab over for sin træner. På alle professionelle mandskaber kører der en konstant magtkamp mellem spillertruppen og træneren. Og for at vinde den kamp har træneren brug for et vist mål af myndighed. Men når spillerne ved, at træneren er på vej væk, så undermineres denne myndighed. Så dæmpes frygten. Og så kommer sjuskeriet, sløseriet, de halvsløje præstationer snigende.

Den erfaring har selv de største navne gjort sig. Således har Manchester Uniteds træner, Alex Ferguson, kaldt det for en af sin karrieres værste fejltagelser, da han i efteråret 2001 bekendtgjorde, at han ville indstille karrieren med udgangen af sæsonen. Straks faldt holdets niveau, disciplinen smuldrede, og klubben blev kastet ud i en spillemæssig krise, der først sluttede, da Ferguson trak sin bekendtgørelse tilbage og erklærede, at han fortsatte på ubestemt tid dog for sent til at han kunne nå at redde sæsonen for United, der sluttede på tredjepladsen i Premier League.

Samme fænomen med den eroderende indflydelse på holdmoralen, som en bebudet trænerafsked kan have så vi i sidste sæson i den hjemlige liga, hvor det kostede Horsens livet i den bedste række, at de spillede en halvsæson med træneren Kent Nielsen, der offentligt havde meddelt, at han ville forlade klubben til nytår. Nielsen afleverede klubben der var sluttet som nummer fem året forinden på en nedrykningsplads, hvorfra det ikke stod til at redde.

Migrænefodbold

Til FCKs forsvar skal det dog siges, at der også findes eksempler på trænere, der har formået at overdrage deres mandskaber i en god gænge, selv om de på forhånd havde meldt ud, at de var på vej væk.

Det bedste eksempel findes vel faktisk på Øster Allé, hvor Hans Backe i 2005 havde en fornem efterårssæson, selv om hele holdet vidste, at han stod foran sin afsked med klubben. Hvad der skal tages med i betragtning er dog, at Backe rådede over en topprofessionel trup af vindere og fightere, der ikke lod sig mærke med, at den bestemmende myndighed i omklædningsrummet havde mistet en stor del af sin autoritet.

Sådan er det ikke med den nuværende FCK-trup. Den lider i udtalt grad af en mangel på lederskikkelser, og frygten for en moralsk og spillemæssig nedtur som reaktion på Solbakkens bebudede exit kan bestemt ikke afskrives.

Den karismatiske nordmand er i realiteten dead man walking i FCK-regi og bør skiftes ud ved snarest givne lejlighed. Det kan ske allerede i vinterpausen eller til næste sommer. Logikken taler for at skiftet bør gennemføres i vinterpausen; dels fordi der ikke er nogen objektiv grund til at forlænge nordmandens ophold i klubben ud over det absolut nødvendige; dels fordi et vinterskifte vil give en ny træner næsten tre måneder til at køre sig i stilling med holdet, inden Superligaen genoptages til marts. Hvis Ståle først forlader Parken til næste sommer, vil hans afløser have væsentlig kortere tid sammen med spillerne, før den nye Superliga-sæson starter.

Men hvornår Solbakken end forlader skuden, så står det i hvert fald klart, at publikum i Parken kan se frem til en afslutning på det, der blandt FCKs fanskare kaldes for migrænefodbold; et begreb der dækker over en defensivt betonet kværnen, hvor bolden føres rundt i stivnede mønstre, og som p.t. vel nærmest må betragtes som Ståle Solbakkens væsentligste bidrag til dansk topfodbold.

Enhver neutral betragter må nære håbet om, at nordmandens afløser vil være i stand til at tilføre de hvidklædte københavnere lidt mere fantasi og kreativitet, men et egentligt brud med FCKs spillestil er på forhånd udelukket. Således har løvernes sportschef, Carsten V. Jensen, meldt ud, at klubben går efter at ansætte en træner, der er tro mod det grundlæggende 4-4-2 koncept, som holdet er bygget op omkring.

Den markering er primært interessant på grund af de navne, som den udelukker. De to største hjemlige skikkelser Morten Olsen og Michael Laudrup er erklærede tilhængere af det vingbaserede 4-3-3 og må derfor være ude af betragtning. Sammen med i øvrigt Peter Bonde, Keld Bordinggaard, Morten Wieghorst og Trond Sollied, den norske succestræner med en fornem karriere i Belgien, Holland og Grækenland bag sig.

4-4-2

Heller ikke AaBs tidligere mestertræner, Erik Hamrén, kan komme på tale, da han skal være svensk landstræner, så tilbage i det foreløbige favoritfelt står navne som den netop afskedigede landstræner for de blå-gule, Lars Lagerbäck, og hans svenske fælle Jan Jönsson, der førte Stabæk til det norske mesterskab sidste år. Ligesom IF Elfsborgs Magnus Haglund og Finlands skotske landstræner Stuart Baxter også bør nævnes.

Under alle omstændigheder kan man forvente, at FCK leder efter en træner med skandinavisk baggrund eller med stort kendskab til skandinavisk topfodbold. Sådan en figur vil kunne videreføre den sportslige linie, som blev lagt af Roy Hodgson, Kent Karlsson og Hans Backe, og som Ståle Solbakken i sin første tid viste ansatser til at videreudvikle indtil angsten for at tabe og en overdrevent defensiv inklinering førte til migrænefodboldens indtog i Parken.

FCK har bygget sin succes i det seneste tiår på en britisk orienteret 4-4-2 med en solid firebackkæde, presspil over hele banen og et par kreative kræfter med frie tøjler helt i front. Det kræver et vist mod at praktisere denne spillestil både ude og hjemme. Det mod har Ståle Solbakken ikke længere. Derfor er der ingen grund til at trække hans afsked ud. Efterårssæsonens resterende fem kampe bør være de sidste, hvor han står i spidsen for de forsvarende mestre. Derefter bør der installeres en ny mand og nyt mod på bænken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her