Læsetid: 4 min.

DR Ramasjang giver Disney Channel baghjul

DR's nye børnekanal Ramasjang har nu været i luften 10 dage. Seertallene er høje, og der er tilfredshed både i og uden for DR. Børnebiblioteket i Aalborg er kanalens omdrejningspunkt, og det er et nybrud i formidlingen til børn
span class="photo-credit">Foto:

span class="photo-credit">Foto:

Agnete Schlichtkrull

11. november 2009

Når den lille viser står på seks, og den store viser står på 12, vågner Ramasjang - DR's nye børnekanal. Et helt nyt børneunivers med egen nationalsang, flag og indbyggere, der følger børnenes døgnrytme, fra de står op klokken seks om morgenen, og helt til de bliver lagt i seng om aftenen, blev den 1. november til virkelighed.

Og det er der god grund til at juble over, mener Signe Lindkvist, kanalredaktør på DR Ramasjang og kendt fra en stribe børneprogrammer som Hvaffor en hånd og Fandango. Kanalen giver nemlig alle børn fra tre til ti år et alternativ til de kommercielle kanaler

»DR har en stolt tradition med sunde, danske børneværdier. Vi formidler børnestof med humor, selvironi og politisk ukorrekthed. Det er den kulturarv, som Rama- sjang skal løfte,« forklarer Signe Lindkvist.

Den nye børnekanal er da også spækket med meget andet end tegnefilm. I Historietimen besøger skuespillerne Jesper Asholt og Nicolaj Kopernikus danske slotte og herregårde, hvorfra de fortæller spøgelseshistorier. Og i programmet Historien om lærer børnene, hvordan f.eks. computeren og brillen blev opfundet - det hele sjovt formidlet, så børnene ikke føler, de er i skole.

Trygt tv

Samtidig er kanalen krydret med masser af DR's klassiske børneudsendelser som Bennys badekar, Bullerfnis og Busters verden. At der er tale om genudsendelser fra DR's arkiv, ser kanalredaktøren ingen problemer i:

»Mange af børnene var ikke født, da programmerne sidst blev vist, så det bliver også en kæmpe fornøjelse for dem.«

Genudsendelser eller ej. DR Ramasjang er gået lige ind hos de fjernsynsglade børn. Allerede efter en uge er seertallene, ifølge DR Medieforskning og TNS Gallup TV-Meter, høje. Knap halvdelen af børnene i målgruppen har været forbi kanalen. Det er flere end på Disney Channel og Cartoon Network i de samme dage. Også Ramasjangs markedsandel i kanalens egen sendetid er stort set den samme som Cartoon Network og Disney Channel. Dermed er Rama- sjang allerede et solidt alternativ til de kommercielle kanaler, og Signe Lindkvist er ikke forbavset:

»Børnene kan få lov til at se fjernsyn, når det passer dem, uden at det er pakket ind i reklamer, og i en tryg ramme. Forældrene behøver ikke at være bange for, at deres børn støder ind i noget, der giver dem mareridt om natten,« forklarer redaktøren med henvisning til, at der på de kommercielle kanaler sendes voksenprogrammer om aftenen.

Børn kan se forskel

Desuden er udsendelserne på de kommercielle kanaler tilpasset, så de kan vises samtlige steder i verden uden at støde nogen uanset opdragelsesform eller religion.

Og det er langtfra optimalt, påpeger DR's tidligere programchef, Mogens Vemmer, der anses som kongen af dansk børne-tv, og som bl.a. har lavet Kaj & Andrea, Bamse & Kylling, Jørgen Clevin og 30 års julekalendere.

»Når de kommercielle kanaler skal tilgodese alle moralkodekser, bliver det en underlig form for tv. Det er meget ensartet stof. Børn kan sagtens se, hvad der er discounttegnefilm - de bliver også trætte af danske synkroniseringer. Ramasjang er håndplukket tv til danske børn,« siger Mogens Vemmer.

Den ny børnekanal kan i stedet sende tv med den klassiske, nordiske kulturbaggrund, som ligner børnenes eget liv. Og børnene labber det i sig, når DR skummer fløden og viser drama fra deres gigantiske arkiv, pointerer Mogens Vemmer:

»Ramasjang er jo et bibliotek for, hvad der har været for børn de seneste 30 år.«

Men den nye DR-kanal er meget andet end et bibliotek. Hver eftermiddag kl. 17 sendes Ramasjang Live - en udsendelse direkte fra børnebiblioteket i Aalborg. Og det er et klogt sted at sende fra, mener Mogens Vemmer:

»Det kommer til at virke som en reklame for biblioteket - et sted, hvor alle uanset alder kan blive klogere og opleve at være en del af kulturen. Det er fornuftigt.«

Det samme synes selvfølgelig kanalredaktør Signe Lindkvist, der begrunder valget af location med, at biblioteket har den samme indstilling til børnekultur som DR selv.

»Og så er biblioteker tilgængelige på en anden måde, end vi er. De fleste unger kommer der i forvejen, så vi kommer lettere i nærkontakt og direkte dialog med dem. Vi bliver ikke så fjerne, som når vi normalt bare eksisterer i fjernsynet,« siger Signe Lindkvist.

Live i 'bogløst bibliotek'

DR har valgt børnebiblioteket i Aalborg, fordi man her ifølge Signe Lindkvist har »en skæv tilgang til tingene«. Børnebiblioteket er for nylig blevet istandsat, så det fremstår topmoderne. Og selv om det er populært, har det samtidig fået øgenavnet »det bogløse børnebibliotek«, fordi bøgerne har fået en mindre fremtrædende rolle. Men det frembringer ikke rynker i kanalredaktørens pande:

»En bog er ikke vigtigere end et spil. Det er ligegyldigt, om man møder Pippi i en bog, i en film eller selv maler fregner i hovedet,« pointerer Signe Lindkvist.

Det har hun ifølge biblioteksloven fra år 2000 ret i. Her fremgår det nemlig, at det ikke er mediet, der er det afgørende, men at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.

Også direktør i Styrelsen for Bibliotek og Medier, Jens Thorhauge, kalder det »en kanon idé« at sende live fra et børnebibliotek.

»Det er en chance for at forny formidlingen til børn og skabe liv og dynamik i biblioteksrummet,« siger Jens Thorhauge, der håber på en crossover-effekt, hvor børn bliver mere opmærksomme på bibliotekets muligheder.

Ingen af de kilder, Information har talt med, frygter, at børnene nu kommer til at sidde længere tid foran skærmen i stedet for selv at lege og bevæge sig.

»DR laver fjernsyn, der opfordrer børnene til selv at være aktive. Hvert barn kan identificere sig med noget - Ramasjang er en kæmpe udvidelse af deres oplevel- sesunivers,« siger Mogens Vemmer.

Signe Lindkvist er enig og fremhæver DR's skabelon:

»En times fjernsyn skal blive til 10 timers leg.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Ramasjang får to tommeltotter opad herfra. De små på hhv. 3 og 6 år er meget tilfredse med den nye kanal, ligeledes forældrene.

Disneys serier er alt for eksplicitte - dødsyg humor..

med venlig hilsen
Lennart