Klumme
Læsetid: 2 min.

Gode bøger fortæller sandheden

De værste bøger er dem, der bevidst fordrejer og forvansker historiske begivenhedsforløb, siger tidligere kriminalinspektør Jørn Moos, der selv er aktuel med en ny bog om PET's rolle i Blekingegade-sagen
Øjeblikslæser. Jeg læser, når øjeblikket - natten eller skiferien, hvor min kone fik influenza - giver mig mulighed for det, siger Jørgen Moos.

Øjeblikslæser. Jeg læser, når øjeblikket - natten eller skiferien, hvor min kone fik influenza - giver mig mulighed for det, siger Jørgen Moos.

Rune Evensen

Kultur
7. november 2009

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er en bog, der har givet mig ganske mange refleksioner over såvel de enkle som de mere komplekse ting og følelser i livet, nemlig Det generøse menneske af Tor Nørretranders. Der er så mange sandheder i bogen - for eksempel: 'Enhver form for vovemod og dristighed kan forstås som forsøg på at imponere det modsatte køn - eller vise styrke over for rivaler af samme køn'. Og den løftede pegefinger: 'Risiko er kun et handicap, fordi det kan gå galt'. Masser af mennesker - og jeg peger ikke på nogen bestemt - ville have godt af at læse bogen.«

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»En bog, jeg jævnligt vender tilbage til og taler om, er John Steinbecks Dagdriverbanden, som jeg købte som ung smedesvend. Det er en humørfyldt bog om en flok californiske vagabonders liv. Vennerne, der sammen får det, mange gerne vil have i virkeligheden - livet - selvom logikken og moralen bøjes undervejs. Bogen har påvirket den måde, jeg omgås andre mennesker på, og formet min egen sociale holdning: At ingen er mere værd end andre.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har læst et hav af bøger - masser med glæde og eftertænksomhed. Nogle bøger har jeg smidt halvlæste væk. De værste bøger er dem, som måske nok er velskrevne, men hvor indholdet eller budskabet er svært at bære både menneskeligt og fagligt. For eksempel i de tilfælde, hvor folk - kolleger m.v. 'intet kan huske' og i stedet tørrer tingene af på andre personer. Sådan en bog er Mit dobbeltliv om eksrockeren Dan Lynge, der blev hemmelig agent for politiet.«

- Hvilken type litteratur læser du?

»Jeg glæder mig meget til at læse Bent Blüdnikows bog Bombeterror i København - Trusler og terror 1968 - 1990. Jeg har hørt Bent fortælle lidt om indholdet, og jeg kan næsten ikke vente. Jeg læser meget faglitteratur for eksempel om ældre Canon-fotoapparater. Og så slugte jeg Stieg Larssons tre fantastiske kriminalromaner i et døgns næsten åndeløs optagethed.«

- Hvornår læser du?

»Jeg læser, når øjeblikket - natten eller skiferien, hvor min kone fik influenza - giver mig mulighed for det. Jeg elsker at læse, jeg læser hurtigt, men også gerne to gange, hvis en sætning er særligt god. Jeg læser i sengen, på badeværelset og alle steder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her