Læsetid: 1 min.

Henning Larsen: Mærsk ødelagde Operaen

Mærsk Mc-Kinney Møller ødelagde den arkitektoniske idé med Operaen og truede bagefter Henning Larsen til at lægge navn til. Det siger arkitekten i ny bog
Mærsk Mc-Kinney Møller ødelagde den arkitektoniske idé med Operaen og truede bagefter Henning Larsen til at lægge navn til. Det siger arkitekten i ny bog
Kultur
27. november 2009

Henning Larsen bryder den livsvarige tavshedsklausul, han har påtaget sig i kontrakten om Operaen i København. Nu retter han et voldsomt angreb på Mærsk Mc-Kinney Møller i en ny bog, skriver Weekendavisen.

Henning Larsen forlod byggeriet af Operaen i protest, men han blev ydmygende trukket tilbage og tvunget til at lægge navn til et operahus, som arkitektonisk blev ødelagt af den magtfulde skibsreders indblanding:

- Hr. Møller ville ødelægge min tegnestue fuldstændig. (…) Jeg var tvunget til at fortsætte og kæmpe for at få så mange af vores arkitektoniske ønsker og krav igennem som muligt, skriver Henning Larsen i bogen.

Ifølge Weekendavisen vil den 84-årige arkitekt ikke gå i graven uden at have fortalt sin version af historien om et af landets største, mest spektakulære og mest omdiskuterede byggerier. Det handler om hans eftermæle, siger han.

- Hr. Møller misbrugte vores tid, forstået på den måde, at vi undervejs igen og igen måtte bruge oceaner af tid dels på at fastholde og forsvare vores arkitektoniske idéer og forslag, dels på at bekæmpe hr. Møllers undertiden både vanvittige og urealiserbare krav.

Henning Larsen beskriver kulturen omkring skibsrederen som slesk opad, uforskammet nedad. Man var bange for hr. Møller. Man rystede for hans reaktioner, skriver Henning Larsen.

Henning Larsen forsøgte at trække sig ud af byggeriet, da A.P. Møller-fonden pludselig, uden arkitektens vidende og accept, offentliggjorde, at operaens glasfacade skulle være dækket med en række vandrette brede bjælker af stål. Fagfolk var chokerede og sammenlignede facaden med køleren på en Pontiac model 1955. I folkemunde blev operaen straks døbt "brødristeren".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her