Nyhed
Læsetid: 2 min.

Italiensk toppolitiker sagsøger forfatter Philip Roth på grund af mafia-beskyldninger

Antonio Tabucchi er blevet sagsøgt af formanden for det italienske senat Renato Schifani, der kræver 10 millioner kr. i erstatning. Forfatteren har fejlagtigt skrevet, at Schifani er blevet retsforfulgt for sine i øvrigt veldokumenterede forbindelser til den sicilianske mafia
Kultur
26. november 2009

ROM - Den franske avis Le Monde har iværksat en underskriftsindsamling til fordel for den italienske forfatter Antonio Tabucchi. Fremtrædende intellektuelle og forfattere som Orhan Pamuk, Philip Roth, Philippe Sollers og Fernando Savater har underskrevet appellen:

»Levende demokratier har brug for frie individer. Modige, udisciplinerede og kreative individer, der vover, provokerer og forstyrrer,« skriver Le Monde.

Tabucchi er blevet sagsøgt for injurier af formanden for det italienske senat, Renato Schifani, der kræver 10 millioner kr. i erstatning. Årsagen til søgsmålet er en artikel, som avisen L'Unità bragte i maj 2008, kort efter at Schifani var blevet valgt til republikkens næsthøjeste embede. I artiklen refererer Tabucchi en række kendsgerninger vedrørende Schifani, som blev valgt ind i senatet for første gang i 1998 fra valgkredsen i mafiaens højborg på Sicilien, Corleone.

I 1979 grundlagde Schifani vekselererfirmaet Sicula Brokers sammen med en række personer, der siden er blevet dømt for mafiavirksomhed. Det gælder bl.a. Nino Mandalà, der betragtes som en af mafiabossen Bernardo Provenzanos betroede mænd. Ifølge en afhoppet mafioso har Schifani som byplanlægningskonsulent for en kommune i Palermo-området varetaget Mandalàs interesser. Endvidere grundlagde Schifani i 1992 et kredit-inddrivningsfirma med en person, der siden er blevet anklaget for at bedrive åger og afpresning. Disse kendsgerninger er almindeligt kendte pga. en række veldokumenterede journalistiske undersøgelser.

Manglende forsigtighed

I artiklen omtaler Tabucchi »Schifanis retslige problemer«, men senatsformanden er aldrig blevet retsforfulgt:

»Det er kendsgerninger, der hører med til levnedsforløbet hos en politiker, der er blevet valgt til statens næsthøjeste embede. I rigtige demokratier kræver man endda at få at vide, om en så betydningsfuld politiker nogensinde i sit liv har røget en joint eller undgået at deltage i Vietnam-krigen. Selv om det at ryge en joint eller undgå at blive sendt til Vietnam ikke er en forbrydelse, siger man det alligevel, for det hører med til politikerens levnedsforløb,« skriver Tabucchi. Schifanis forretningsaktiviteter fremgår ikke af hans curriculum vitae på senatets hjemmeside.

»En siciliansk politiker bør besidde evnen til før andre at forstå, hvilke forretningsfolk der står i ledtog med mafiaen. Efter anholdelser og domme er alle i stand til at lægge afstand til tvetydige personer. Den forsigtige politiker bør derimod sætte en ære i før andre at få øje på mafiainfiltrationer og de gråzoner mellem forretninger og personlige relationer, der gør mafiaen meget magtfuld. Schifani besidder tydeligvis ikke denne evne og forsigtighed,« skriver journalisten Gianni Barbacetto, som også er blevet sagsøgt af Schifani.

Antonio Tabucchi, som i mange år har været bosat i Portugal og Paris, har udgivet omkring 30 bøger og er kandidat til nobelprisen i litteratur. På dansk foreligger novellesamlingen Små misforståelser uden betydning samt romanerne Hævder Pereira og Damasceno Monteiros forsvundne hoved.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her