Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kritikere: DRs bestyrelse får for meget magt

Med den nye organisationsstruktur får bestyrelsen større indflydelse på programindholdet på DR. Det giver lægfolk med en politisk dagsorden for meget magt, mener kritikere
Fra 1. januar får Danmarks Radios bestyrelse mere indflydelse på programindholdet. Ifølge medieforsker og tidligere bestyrelsesmedlem i DR ligner det 'et skridt tilbage i retning af Radiorådet', hvis to markante medlemmer Erhard Jakobsen (tv.) og Hakon Stangerup her ses under håndtrykning i 1974. Arkiv

Fra 1. januar får Danmarks Radios bestyrelse mere indflydelse på programindholdet. Ifølge medieforsker og tidligere bestyrelsesmedlem i DR ligner det 'et skridt tilbage i retning af Radiorådet', hvis to markante medlemmer Erhard Jakobsen (tv.) og Hakon Stangerup her ses under håndtrykning i 1974. Arkiv

Sven Aage Mortensen

Kultur
24. november 2009

DR's bestyrelse får fra nytår større indflydelse på kanalens programindhold. Det står fast, efter at DR har lanceret planerne for den nye organisationsstruktur. Men ifølge kritikere kan den politisk udpegede bestyrelses øgede magt over selve indholdet på kanalen vise sig stærkt problematisk.

»Hvis en organisation skal fungere godt, er det vigtigt at adskille bestyrelsen og direktionens arbejdsområder. Bestyrelsen skal være ejernes eller i det her tilfælde folkets vagthund. Hvis de selv har fingrene i kagedåsen, fungerer det ikke,« siger professor Anders Drejer, der er leder af forskningscentret Strategy-Lab under Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen i Århus. Han hæfter sig ved, at den politisk udpegede bestyrelse skal stå for ansættelsen af fire nye områdedirektører, der får det overordnede ansvar for kanalens programindhold. De fire direktører skal deltage i bestyrelsesmøderne »efter behov«, lyder det fra DR.

Også medieforsker Preben Sepstrup er kritisk over for den nye model

»Det ligner et skridt tilbage i retning af Radiorådet, der havde en enorm magt. Det opfatter jeg som problematisk,« siger Preben Sepstrup, der selv sad i DR's bestyrelse, udpeget af SF, igennem tre perioder umiddelbart efter nedlæggelsen af Radiorådet.

»I de første mange år var vi meget optaget af at forhindre hinanden i at opføre os, ligesom man havde gjort under Radiorådet. Lige så snart en af os begyndte at udtale sig om enkeltpersoner eller programindhold i DR, skred de andre ind. Men den bekymring har man åbenbart ikke længere,« siger han.

Forkerte beslutninger

Både Anders Drejer og Preben Sepstrup peger på, at de politisk udpegede medlemmer af DR's bestyrelse kan have en dagsorden, der gør dem uegnede til at tage stilling til programindholdet på DR.

»Man får en uheldig sammenblanding. Der vil opstå en øget risiko for, at man træffer forkerte beslutninger, hvis man har en egeninteresse,« siger Anders Drejer.

»Det er meget uheldigt, hvis bestyrelsen begynder at politisere i forhold til indholdet. Vi har tidligere set eksempler på, at visse medlemmer af bestyrelsen for eksempel har forsøgt at blande sig i, hvilke korrespondenter DR benytter. Nu får de større mulighed for at lykkes med den type indblanding,« lyder det fra Preben Sepstrup.

Dertil kommer, at bestyrelsesmedlemmerne ikke er fagfolk, og »derfor bør de ikke blande sig i de journalistiske og kreative beslutninger i DR,« som Preben Sepstrup siger.

»Hvis man ikke har forstand på produktet, skal man ikke blande sig i selve produktionen. Så er der risiko for, at man blander sig ud fra personlige interesser,« medgiver Anders Drejer.

Rager ikke bestyrelsen

Som det fremgik af lørdagens Information, anerkender bestyrelsesformand Michael Christiansen, at »der kommer mere indholdsstrategi i bestyrelsesarbejdet«. Men han understreger samtidig, at den enkelte udsendelse »ikke rager bestyrelsen«.

Mediejournalist Lasse Jensen ser heller ingen grund til bekymring.

»Bestyrelsen er bredt politisk sammensat. Der er hverken noget højre- eller venstreorienteret flertal. Og Michael Christiansen er så stærk en bestyrelsesformand og har så stor en integritet, at jeg har meget svært ved at forestille mig, at han ville tillade nogen form for politiske ansættelser,« sagde han til Information lørdag.

Preben Sepstrup understreger imidlertid, at »den nye struktur er vedvarende, mens bestyrelsesformanden vel ikke holder evigt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her