Læsetid: 3 min.

Motiver fra stranden

P.S. Krøyer, der døde for 100 år siden, er fyrtårnet i dansk kunst og verdensberømt for sine malerier af Skagen. Information tog til toppen af Danmark for at mindes en legende sammen med nutidens kunstnere og folk med særlig forstand på Krøyer
21. november 2009

Hans død var på forsiden af Mexico Citys dagblad. Hans maleri prydede forsiden af bogen European Impressionism. Hans værker blev solgt over det meste af verden. I dag er det 100 år siden, at skagensmaleren P.S. Krøyer lagde penslen på hylden og sov ind. Men han er stadig malernes mester, og derfor mindes han i disse dage i Skagen.

Der hersker ingen tvivl om, at den tidligere direktør har ret. P.S. Krøyer blev i går mindet på Sønderstrand i Skagen, hvor han malede billeder, som er beundret og analyseret langt ud over Danmarks grænser.

To kunstnere trodsede den skarpe lugt af fisk, den nådesløse vestenvind og den tiltagende regn for at hylde den verdensberømte maler. På den dunkle, men ganske smukke strand foran vippefyret i Skagen malede 'den vestsjællandske skagensmaler', Niels Poplens, og 'den blå maler' fra Læsø, Flemming Larsen, deres egne skagensmalerier: Et portræt af P.S. Krøyer og hans kone Marie samt 200 små malerier af stranden, der konstant forandrede sig. Fra at være badet i sollys til lys, der blot kunne anes i horisonten, og til en mørk strand med bidende bølger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Han havde kæmpe betydning for det sociale liv, festerne og sammenholdet, og han satte niveauet meget, meget højt. Da han døde, døde festen, nerven og gnisten,«

Hvis man ikke respekterer gennemsigtigheden i et så lille land sem danmark, hvor nervetrådende samles i ultrafine sarte miljøer, men lader en central agenda styre land og rige, så trampes alt liv ihjel.

»Han havde kæmpe betydning for det sociale liv, festerne og sammenholdet, og han satte niveauet meget, meget højt. Da han døde, døde festen, nerven og gnisten,«

Hvis man ikke respekterer gennemsigtigheden i et så lille land som danmark, hvor nervetrådende samles i ultrafine sarte miljøer, men lader en central agenda styre land og rige, så trampes alt liv ihjel.