Baggrund
Læsetid: 5 min.

Når sexforbryderen er en kvinde

Samfundet har svært ved at begribe, at kvinder kan stå bag seksuelle overgreb på børn, og derfor er det ofte et større tabu end, når forbrydelsen begås af en mand, siger eksperter
Kultur
20. november 2009

En boblende engel og reservemor, der hver morgen lod de små børn finde tryghed i sine buttede arme, mens mor og far vinkede farvel i døren til Lille Teds vuggestue i Plymouth, England. Ingen frygtede, at noget ondt kunne ramme deres øjesten, når Vanessa George var på arbejde. At hun viste sig at være en sexforbryder forklædt i moderlig omsorg, smil og godmodig småsnak, har slået luften ud af det lille samfund.

»Den mest rædselsvækkende og djævelske form for børnemishandling,« kalder politiet de seksuelle overgreb, som Vanessa George stod bag, filmede med sin mobiltelefon og udvekslede med to pædofile Facebook-venner, Angela Allen fra Nottingham, og Colin Blanchard fra Rochdale. Alle tre er 38 år.

Sagen – og især det faktum, at to mødre var involverede – har skabt forvirring, vrede og vantro i hele Storbritannien.

»Det er meget svært for os som samfund at acceptere, at kvinder er i stand til at begå den slags forbrydelser og at være seksuelt motiverede til at udføre dem. På grund af den måde vi tænker på kvinder som omsorgspersoner for børn, er det svært at rumme, at de kan være i stand til at behandle børn sådan,« siger en talskvinde fra Child Exploitation and Online Protection Centre, CEOP.

Selv om eksperterne er enige om, at langt hovedparten af seksuelle overgreb mod børn begås af mænd, har samfundet – fra politiet og socialarbejderne til lærerne og borgerne generelt – alt for længe lukket øjnene for det faktum, at sexforbryderen nogle gange er en kvinde, siger de. I øjeblikket er færre end to procent af alle de registrerede på den britiske liste over dømte sexforbrydere kvinder, men eksperterne mener, at tallet sandsynligvis er langt højere – snarere 20 procent.

Problemet er, at mange ikke rapporterer overgreb begået af kvinder på grund af frygt for ikke at blive taget alvorligt. Siden Vanessa George-sagen kom frem i medierne er antallet af opkald til støttelinjen ChildLine imidlertid eksploderet – en stigning, der kommer oven på en mere generel stigning på 132 procent i antallet af opkald omhandlende overgreb begået af kvinder de seneste fem år. Stigningen i antallet af opkald om overgreb begået af mænd er steget 27 procent i samme periode.

2.142 børn fortalte sidste år ChildLine, at de var blevet seksuelt misbrugt af en kvinde, svarende til næsten hvert fjerde opkald. Af disse børn, fortalte 61 procent, at de var blevet misbrugt af deres egen mor.

»De fleste opkald om seksuelle overgreb til ChildLine kommer fra piger, der siger, at de er blevet misbrugt af en mand. Men et stigende antal af dem, der ringer ind, siger nu, at det var en kvinde, der stod bag overgrebet. Det kan være fordi, flere drenge ringer til os end tidligere,« forklarer Sue Minto, lederen af ChildLine.

Ifølge Minto er drenge mere tilbøjelige til at fortælle, at en kvinde stod bag overgrebet, end pigerne er.

Problemet er, siger ChildLine og andre organisationer, at det er mere tabubelagt at tale om, at ens egen mor stod bag overgrebet.

»Der er massiv stigma i forbindelse med alle typer seksuelle overgreb, men det er især tilfældet, når det begås af kvinder,« siger Lisa Bunting, fra ChildLines forskningsafdeling.

Hun siger, at der er større risiko for, at ofrene vender overgrebet indad frem for at anmelde det. Ikke kun, fordi de er bange for ikke at blive troet på, men også fordi de selv har svært ved at forstå og rumme det faktum, at en kvinde – måske deres egen mor – kunne gøre det imod dem.

»Jeg fandt det svært at fortælle nogen, at det var seksuelt misbrug, på grund af samfundets syn på mødre. Det holdt mig tilbage fra at søge hjælp i lang tid. Jeg kunne ikke engang indrømme det overfor mig selv, og jeg var bekymret for, om man ville tro på mig og for at fortælle om min mor. Jeg følte det som om, jeg gjorde noget forkert,« siger 33-årige Colin, der blev misbrugt seksuelt af sin mor i 13 år, til BBC.

Holdningsændring efterlyses

ChildLine og andre eksperter på området efterlyser en holdningsændring i samfundet, så ofrene kan være sikre på, at de bliver taget alvorlige, hvis de anmelder et overgreb.

»Seksuelle overgreb begået af kvinder bliver stadigvæk ofte af samfundet anset for at være ’forførelse’, når ofret er af hankøn – ikke et overgreb,« skriver den canadiske forsker Linda Halliday-Sumner i en artikel om emnet.

Psykologen Michele Elliott, grundlægger af organisationen Kidscape og forfatter til bogen Kvindelig seksuel misbrug af børn siger til BBC, at »et af de kontroversielle emner er troen på, at hvis kvinder gør det her, er det fordi mænd har fået dem til det.«

»Jeg tror ikke på, at der er forskel på mænd og kvinder, hvad angår motivationen, hvilket er seksuel tilfredsstillelse og magt over et barn. Det er meget egoistisk,« siger hun.

Linda Halliday-Sumner forklarer, at hendes samtaler med kvindelige sexforbrydere viser, at kvinderne ofte benægter, at det handlede om sex, og vil i stedet sige, at de gjorde det for at straffe barnet eller lære barnet, at den slags opførsel er forkert. Mænd vil som regel forklare deres overgreb med, at det var seksuel forførelse, at de udtrykte deres kærlighed, eller at barnet kom til dem. Halliday-Sumner konkluderer dog, at motivationen »grundlæggende er den samme, fordi begge søger magt og kontrol over sårbare ofre«. I stedet skal forskellene forstås ud fra den måde, mænd og kvinder opfatter ’magt’ på, mener hun.

»Mange mænd opfatter stadigvæk magt som seksuel overlegenhed, mens kvinder opfatter magt som manipulation af psyken. Hvis man har disse to overbevisninger i baghovedet, er det forståeligt, hvorfor den afvigende opførsel mellem den mandlige og kvindelige seksualforbryder er forskellig,« skriver hun.

Forskellen er bl.a. at kvindelige pædofile – modsat mandlige seksualforbrydere – stort set altid kender deres ofre på forhånd, og på forhånd har vundet barnets tillid. Ofte har de en familie- eller plejerelation til barnet. Præcis som Vanessa George.

mrod@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

kommunister, socialister, kvinder kunne meget vel blive de som der mere og mere hetzes mod, med påstande om at de ofte er pædofile;

fordi det er især dem, som visse kunne ønske at kompromitere