Læsetid: 3 min.

De vil snyde verden til fornuft

Med løgn, humor og fantasifulde påfund gør amerikanske The Yes Men opmærksom på verdens uretfærdigheder i deres nye film. Om det er kunst, aktivisme eller begge dele, afhænger af konteksten, lyder det fra en af ja-mændene, der netop har været i København
The Yes Mens 'Survivaball' er måden at overleve natur-katastrofer og terrorisme på.   En fuldstændig beskyttelse, hvor man ikke behøver at   tænke på andre end sig selv, siger den amerikanske aktivist/kunstnerduo.

The Yes Mens 'Survivaball' er måden at overleve natur-katastrofer og terrorisme på. En fuldstændig beskyttelse, hvor man ikke behøver at tænke på andre end sig selv, siger den amerikanske aktivist/kunstnerduo.

Kristine Kiilerich

Kultur
11. november 2009

Survivaball (overlevelseskuglen, red.) hedder den kuglerunde billeagtige rumdragt, der hopper rundt i Grand Biografen i København. Med den nye innovative beklædningsgenstand kan indehaveren, som navnet antyder, overleve fremtidens klimaforandringer. Survivaball gør med sin unikke indretning og beskyttelse, »at man ikke behøver at tænke på andre end sig selv«, lyder salgstalen fra den amerikanske kvinde: »Men den er mest for mænd i lederstillinger: Kvinder vil simpelthen aldrig få råd til såden en.«

Sære opfindelser som Survivaball, falske hjemmesider, løgne og humor er de midler, som den amerikanske aktivist/kunstnerduo The Yes Men tager i brug i de happenings, som deres film er bygget op om. I den nyeste film, The Yes Men Fix the World, der bliver vist i aften under filmfestivalen CPH-DOX, afslører de to ja-mænd alias Andy Bichlbaum og Mike Bonanno indtil flere store multinationale firmaers uretfærdigheder og dobbeltmoral.

Metoden er simpel: Opret en falsk hjemmeside, giv dig ud for at være en repræsentant for et stort selskab og vent på, at du bliver hyret som taler til en konference eller på direkte tv.

The Yes Men optræder både som repræsentanter for de amerikanske myndigheder, der lover hjælp til ofrene for orkanen Katrina i New Orleans, og som talsmand for en kemigigant, der vil bruge hele sit overskud til at råde bod på de skader, som virksomheden har forvoldt via sin forurening af Bhopal i Indien.

Det hele er imidlertid løgn, som hurtigt må berigtiges, men det er en smuk en af slagsen, der får folk i biografen til både at krumme tæer og grine højlydt.

Underligt nok har The Yes Mens metoder, som de har arbejdet med i snart 10 år, først for tre uger siden givet dem deres første sagsanlæg på halsen, forklarer Mike Bonanno, der er mødt op i København iklædt fadøl for at svare på spørgsmål fra salen. Sagsanlægget kommer fra U.S. Chamber of Commerce (Det amerikanske Handelskammer, red.).

Mike Bonanno virker dog ikke synderlig bekymret:

»Det vil give os mulighed for at fortælle om alt det, som vi synes, de gør forkert, når de argumenterer imod klimaforandringer og et offentligt sundhedssystem.«

Kunst eller aktivisme

Og det er måske netop årsagen til, at ingen af de store, multinationale selskaber, som The Yes Men har hængt ud, nogensinde har lagt sag an mod de to newyorker-aktivister.

En del af The Yes Mens aktiviteter bliver finansieret af kunstverdenen, som f.eks. Survivaball, der er betalt af et tysk kunstgalleri. Men er Yes Men kunst eller aktivisme?

»Kunst og aktivisme behøver ikke at deles op. Vi er, hvad vi vil være, men om det kan betegnes som kunst eller aktivisme, afhænger jo af konteksten,« siger Mike Bonanno.

Men hvordan får to universitetslærere råd til at lave film og en falsk version af avisen New York Times - udelukkende fyldt med gode, men fuldstændig usandsynlige nyheder?

Gavmilde donationer, der blandt andet kommer fra en trofast dansk fanskare, lyder svaret.

Men bliver I aldrig bange for folks reaktioner, spørger den kvindelige konferencier.

»Folk til konferencer bliver sjældent gale, for de er bare ivrige efter at udveksle visitkort, så det er et meget sikkert sted,« forklarer Mike Bonanno og indrømmer, at de stadig bliver nervøse indimellem, som det også ses et par gange i filmen.

»Men at undlade at gøre noget ved verdens problemer er meget mere farligt og mere risikabelt i det lange løb,« lyder konklusionen fra Mike Bonanno, der opfordrer danskerne til at komme med ideer til The Yes Men, som dukker op i København igen under klimatopmødet i december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Munk Nielsen

The Yes Men er fantastiske, hvorfor har vi ikke nogen her i landet.

Tak for jeres indsats.