Læsetid: 6 min.

'USA har altid været et forbillede for østeuropæere'

20 år efter de revolutionære begivenheder i 1989 går der stadig en skillelinje gennem Europa, mener den rumænsk-tyske forfatter Richard Wagner. Bag det tidligere Jerntæppe kan østeuropæerne være stolte af mange landvindinger. I modsætning til østtyskerne har de af egen kraft bygget nye samfund op, men det er et ufuldført projekt stækket af regionens egenartede historie
'Folk var ikke indstillet på eksperimenter - og slet ikke   en tredje vej. De ville bare leve, sådan som man gør det i Vesten,' siger Richard Wagner.

'Folk var ikke indstillet på eksperimenter - og slet ikke en tredje vej. De ville bare leve, sådan som man gør det i Vesten,' siger Richard Wagner.

Susanne Schleyer

2. november 2009

BERLIN - Markeringen af 20-året for Berlinmurens fald den 9. november 1989 har efterhånden stået på i så lang tid, at de udslagsgivende historiske begivenheder i Østeuropa, som gik forud for opstanden i det kommunistiske DDR og genforeningen af de to Tysklande, helt synes at være gået i glemmebogen.

Det var et solidt og tiltagende folkeligt pres lagt på de kommunistiske styrer i Polen og Ungarn - de to lande i den sovjetiskdominerede østblok med traditionelt størst spillerum for politisk opposition - som startede den proces, der i sidste ende gav østtyskerne modet til at gå på gaderne i Leipzig og Berlin i efteråret 1989.

Paradoksalt nok blev det imidlertid DDR og dets 16 mio. borgere, som på et sølvfad fik foræret en relativt smertefri overgang til borgerligt demokrati og kapitalisme. Forbundsrepublikken Tyskland betalte for gildet; resten af EU-landene bidrog indirekte til finansieringen af genrejsningen af fallitboet i DDR gennem højere indenlandske renter (da den tyske forbundsbank hævede diskontoen, måtte andre EU-lande af konkurrencemæssige grunde følge trop, og det gjorde låntagning dyrere).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu