Læsetid: 5 min.

Afsked med en myte

Don Ø er færdig som dansk fodbolds godfather. Og hans livsværk bliver nu pillet fra hinanden
Don Ø er færdig som dansk fodbolds godfather. Og hans livsværk bliver nu pillet fra hinanden
Kultur
5. december 2009

Der er altid en særlig morbid fascination forbundet med at se en mands livsværk blive knust. Som det er tilfældet med Don Ø og hans selskab, Parken Sport & Entertainment (PSE). I årevis har det fremstået som et flagskib for den hjemlige sports- og underholdningsbranche; et veldrevet og evigt ekspanderende foretagende med en karismatisk og kontroversiel frontfigur i skikkelse af Flemming Østergaard som såkaldt arbejdende bestyrelsesformand.

Nu er det slut. Det selskab, der blandt andet rummede fodboldklubben FCK, et par badelande i Rødby og Billund, en fitnesskæde, nogle kontortårne og en afdeling for elitehåndbold, eksisterer i realiteten ikke længere. Stadig holdes der sammen på stumperne ude på Øster Allé, men i realiteten er PSE under afvikling. Torsdag blev tre bestyrelsesmedlemmer hældt ud, og spørgsmålet er, hvor brutal afviklingen bliver. Og hvor meget det kommer til at påvirke det, der trods alt interesserer folket mest, nemlig fodboldklubben.

Én ting kan man dog allerede nu slå fast: PSEs krise rammer ikke kun FCK. Den kommer til at påvirke hele dansk fodbold. De fede tider er endegyldigt forbi.

Men mere om det senere. Lad os allerførst slå én ting helt fast af hensyn til enkelte læsere, der stadig måtte være i tvivl om, hvor alvorlig situationen egentlig er for den på overfladen så succesfulde underholdningsmastodont med adresse i Parken: Den er forbudt-for-børn-alvorlig. Hvis årsregnskabet var en film, ville det rubriceres som en ren gyser Nightmare on Elm Street eller Silence of the Lambs og kun tilrådes folk med stærke nerver.

Det kan konstateres ved et blik på de forskellige forretningsdele, som virksomheden rummer. Helt overordnet består PSE af fire blokke: Lalandia, Fitness.dk, kontorbygningerne og den sportslige sektor herunder FCK og håndboldklubben. Det største smertensbarn er så afgjort fitness-kæden, hvis værdi er blevet nedskrevet med 164 millioner, hvilket udgør hoveddelen af det underskud på omkring 245 millioner, som selskabet nu må påregne. Også et nu skrinlagt ferieprojekt i Italien og et efter alt at dømme lige så udsigtsløst projekt med at opføre en multiarena ved siden af Parken har tynget regnskabet med omkostninger på 69 millioner kroner.

I kolde tal betyder det, at PSEs egenkapital er barberet ned til 312 millioner kroner. Hvilket i øvrigt forudsætter, at Fitness.dk holder sin stadig relativt høje vurdering på 288 millioner kroner, samt at selskabets ejendomsportefølje reelt er de 1,5 milliarder kroner værd, som den er sat til. Er det ikke tilfældet, så er virksomhedens finanser i realiteten under endnu hårdere pres, end det fremgår af regnskabet. Hvilket må siges at være faretruende, når man betænker, at PSE selv forventer et nyt underskud på omkring 100 millioner kroner til næste år.

Så er der pludselig ikke særligt langt ned til bunden af pengekassen.

Det er set i dét lys, at man skal betænke selskabets nye strategi, der har to ben: For det første skal der rejses nye likvider og gerne lidt tjept. Derfor er der varslet en aktieemission, der skal bringe en halv milliard i kassen.

Og for det andet skal der sælges ud af selskabets aktiviteter. PSE er ikke længere en virksomhed i udvikling. Det er en virksomhed i afvikling. Eller som den administrerende direktør Dan Hammer formulerede det i management-sprog over for Berlingske Tidende: »Fremover har vi ikke så mange ekstraordinære projekter, fordi vores hovedfokus ikke er på ekspansion men på driftsoptimering og gældsafvikling.«

Alt er altså i princippet til salg og det første, der ryger, er sandsynligvis håndbolden. Ikke fordi den bebyrder foretagendet med de største tab, men fordi den er nemmest at skære væk. TV-indtægterne er for nedadgående i netop den sportsgren, så der er ikke de store perspektiver i at holde fast i FCKs to håndboldhold, der selv om de klarer sig glimrende på banen endnu mangler at generere overskud til moderselskabet.

Anja Andersen og Co. lever efter alt at dømme på lånt tid i Frederiksberg Opvisningshal.

Noget tungere ser det ud med at få frasolgt nogle af de andre elementer i virksomheden, herunder Fitness.dk og Lalandia, simpelthen fordi den gæld, der er optaget for at overtage og opbygge de to områder, overstiger markedsprisen. Men det er utvivlsomt en opgave, de ledende kræfter i Parken vil kaste sig over i den kommende tid.

Vendepunkt for dansk fodbold

Imens kan det øvrige fodbold-Danmark fundere over, hvordan FCKs finansielle nærdødsoplevelse vil påvirke dem. Svaret er, at den formentlig vil markere et vendepunkt for, hvordan de bedste klubber drives over hele landet. I de seneste år har FCK fungeret som lokomotivet, der har trukket de øvrige klubber med op i et stadigt højere finansielt forbrug, hvilket har resulteret i blødende regnskaber hos blandt andet AGF, Brøndby, AaB og FC Midtjylland, ligesom OB kun formår at få tingene til at hænge sammen ved hjælp af store indtægter på spillersalg. Sportsøkonom Troels Troelsen har over for Børsen beskrevet klubbernes forsøg på at følge med københavnernes pengeforbrug på denne måde:

»Det er den dummeste, den mest optimistiske og den mest overbudgetterende klub, der sætter dagsordenen. Hvis en klub får lov at stikke af sted, så vinder den. Ergo kopierer de andre klubber den adfærd, og så taber de alle sammen.«

Nu er dansk fodbolds lokomotiv imidlertid kørt ud over skrænten, hvilket sandsynligvis vil få de andre klubber til at standse op, før de ryger samme vej. Med det resultat, at de fede tider i toppen af dansk fodbold afløses af en mere mager epoke med knap så høje spillerlønninger, knap så mange indkøb af skandinaviske landsholdsprofiler og knap så stærke præstationer i europæiske turneringer.

De danske klubber vil i de kommende år falde et niveau ned i international sammenhæng. Til gengæld kan de håbe på at undgå at lide samme skæbne som i Parken, hvor Don Ø nu kan se sit fodboldmæssige livsværk blive afviklet. Investorernes dom over ham er allerede faldet i form af et krav om, at han trækker sig tilbage fra den daglige drift og indtager en mere overordnet rolle som traditionel bestyrelsesformand. Og inden længe kommer turen efter alt at dømme til hans fæller i bestyrelsen, der vil blive ramt af en oprydning, som nok vil indebære et farvel til folk som ejendomsmægler Peter Norvig, erhvervsmanden Flemming Lindeløv og den tidligere sportsdirektør Niels-Christian Holmstrøm. I stedet vil PSEs stærke investorer i første række Nordea og Lønmodtagernes Dyrtidsfond indsætte folk, der ikke står i et personligt venskabsforhold til Don Ø.

Det er i sandhed nye tider for de forsvarende danske mestre. Tilhængerne af fodboldklubben vil kunne trøste sig med, at selve FCK altså fodbolddelen af virksomheden formentlig vil få lov at overleve i relativt ubeskåret form. De hvidklædte spillere udgør et så væsentligt element af selskabets brand, at en kraftig besparelse på den front kun vil blive gennemført som allersidste mulighed.

Til gengæld er finanseventyret, der løftede Flemming Østergaard og hans bedrifter til nærmest mytiske højder, endegyldigt afsluttet. Don Øs image som dansk fodbolds urørlige godfather er skrællet bort. Og tilbage står en initiativrig og energisk, men også alt for risikovillig erhvervsmand, der blev knækket af krisen som så mange andre. Sic transit gloria på Øster Allé.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Højt at flyve, dybt at falde.

Hovmod står for fald.

Underligt som alt gentager sig her i verden, vi bliver aldrig nogensinde klogere!