Læsetid: 2 min.

Han cykler med avisen på styret

De bedste bøger er dem, der tilbyder sammenhæng, overblik og nye perspektiver på livet, mener Københavns nye Overborgmester Frank Jensen (S). Derfor læser han både Martin Andersen Nexø, Johannes V. Jensen - og Stieg Larsson
5. december 2009

- Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Det er Martin Andersen Nexøs store bind om Pelle Erobreren. Jeg læste bogen første gang, da jeg var 14 år gammel. Det er en fantastisk fortælling om arbejderbevægelsens udvikling i Danmark, personificeret gennem Pelles liv og opvækst. Bogen har været med til at lære mig empati og indsigt i mellemmenneskelige relationer, og så har den givet mig en fast overbevisning om, at samfundet kun ændres igennem kamp.«

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er mange bøger, som har gjort stort indtryk. En bog, jeg kan blive ved med at vende tilbage til er Johannes V. Jensens Kongens fald. Det er ikke uden grund, at den er blevet kåret til sidste århundredes bedste roman. Johannes V. Jensen er en blændende forfatter, og bogen er en spændende måde at skildre danmarkshistorien på.«

»Af nyere bøger vil jeg nævne Stieg Larssons Millenium-trilogi, som har været en stor læseoplevelse. Personskildringerne er fantastiske, og Lisbeth Salanders reaktionsmønster er totalt uforudsigeligt, hvilket giver en læseoplevelse fuld af overraskelser. Også skildringen af det svenske samfund er interessant. Jeg har selv besøgt Sverige mange gange, både på ferie og i forbindelse med politiske og forretningsmæssige gøremål. Og selv om Danmark og Sverige på mange måder ligner hinanden er det svenske samfund alligevel langt mere hårdt end det danske. Det er ikke uden grund, at der i Sverige er blevet dræbt både en statsminister og en udenrigsminister. Sverige rummer en hårdhed, vi slet ikke kender til i Danmark - også når det kommer til de store koncerners politiske ageren, som hos Larsson er brilliant skildret gennem Vanger-koncernen.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Der er bøger, jeg er startet på, men aldrig er blevet færdig med. Generelt er der mange portrætbøger, som jeg er gået i står i, fordi de tegner et alt for selvforherligende billede. Men jeg har ikke lyst til at fremhæve én bog frem for en anden.«

- Hvilken type læser er du?

»Jeg er en kritisk læser. Hvis bøger bliver alt for detaljerede, så der er for meget, man skal holde styr på, mister jeg interessen. Sådan havde jeg det for eksempel med Blekingegadebanden af Peter Øvig Knudsen. Jeg åd første bind i mig, men i andet bind løb jeg sur, fordi detaljeringsgraden blev for voldsom. Jeg synes ikke, det er spændende at høre ned i detaljen om, hvilke genstande der blev fundet hvor. Jeg vil meget hellere læse om de store linjer og forstå nogle sammenhænge, når jeg læser.«

- Hvornår læser du?

»Jeg læser morgen, middag og aften. Jeg har altid et eller andet, der kan læses i hånden - enten på papir eller digitalt. Det er faktisk kun, når jeg handler ind eller kører bil, at jeg ikke har noget at læse i. Og jeg har sågar præsteret at cykle med en avis på styret.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu