Læsetid: 8 min.

Danskerne er en flok knoldesparkere og flottenheimere

Marxistisk klassebillede. Hvis visionen om at danskerne skal være verdensmestre i snart sagt hvad som helst, skal realiseres, så skal der gøres op med knoldesparkermentaliteten. Man får nemlig ikke 'verdensklasse' uden at ophæve de nuværende klasseskel. Det mener forfatterne bag en utraditionel marxistisk debatbog
Marxistisk klassebillede. Hvis visionen om at danskerne skal være verdensmestre i snart sagt hvad som helst, skal realiseres, så skal der gøres op med knoldesparkermentaliteten. Man får nemlig ikke 'verdensklasse' uden at ophæve de nuværende klasseskel. Det mener forfatterne bag en utraditionel marxistisk debatbog
5. december 2009

Har du nogensinde tænkt, at statsministeren er et rigtigt røvhul og din bankrådgiver en forbandet glatnakke? Ja, så ved du mere om politik og samfundsanalyse, end du selv tror. Vi besidder nemlig alle en omfattende underbevidst viden om, hvordan samfundet er struktureret, og den viden giver sig til kende i sproget. Særligt når vi i et vredt øjeblik tillader os selv at overdrive helt vildt.

Den opfattelse er udgangspunktet for Center for Vild Analyses nye bog: Knoldesparkeren, Flottenheimeren og Glatnakken - et klassebillede af det danske samfund.

Bogens fire forfattere, Henrik Jøker Bjerre, Steen Thykjær, Kasper Porsgaard og Brian Benjamin Hansen, har taget sproget på ordet og lavet et utraditionelt marxistisk klassebillede af Danmark. På et folde ud-skema bagerst i bogen kan man se, at det danske samfund er inddelt i tre klasser, der består af flest 'knoldesparkere', en del 'flottenheimere', nogle få 'røvhuller' og en række andre lidet flatterende typer, som repræsenterer de positioner, man indtager som borger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars løkke er nok en dygtig politiker, men han har ikke megen karisma, han minder vel mest om en vindblæst tør ferring, så nu må vi se om han kan mobilisere den nødvendige charme. Indtil videre lever han på lånt tid.

Hvis 70ernes kommissærer havde haft den samme selvironi og humor, var vi aldrig endt i den suppedas, vi er i nu.
Hurra for en god bog - og hvis 70erne viste os noget, var det jo, at datidens knoldesparkere faktisk godt kunne læse svære bøger, hvis der var opbakning til det. Mange af dem gør det endnu!
Og en af dem skal have bogen som julegave...

Inger Sundsvald

Måske skulle man vove pelsen og give sig selv bogen i julegave, med fare for at have overvurderet sig selv. Hvad koster den, og skal den bestilles et særligt sted?

"De er alle fire udannede filosoffer ...", - mon de så ikke risikerer at blive anset for lømler ..? .. og den slags er jo farligt i vore dage!

Inger Sundsvald

Mark Hillebrandt

Tak.
Jeg har dog et lidt gammeldags ønske om at kunne købe mine bøger hos min gode boghandler, så han ikke forsvinder i supermarkedernes sump.

Jeg ved jo også godt at han kan fremskaffe det meste. Derfor vil jeg prøve den vej først, og risikerer ikke at komme i endnu et kartotek for ”lømmelelskere”. Desuden ved jeg nu, at bogen er på 153 sider og koster 199,00 kr. Meget passende ;-).

Inger Sundsvald

Betyder det, at bogen ikke kan erhverves via boghandlerne?

Jeg har noteret de relevante oplysninger om titel, forlag og ISBN-nr. Jeg har ikke lyst til at begive mig ud i et klikkeri på ”forlagets hjemmeside”.

Troels Brøgger

Jeg synes det er tiltrængt at nogen prøver at fange modsætningerne i de enkeltes roller: Sygeplejersken der også er aktionær og kapitalist. Flottenheimeren som siger de rigtige ting, men hvis udsagn bare bruges som en sovepude af knoldesparkerne, således at absolut ingenting sker selvom der tales en hel masse om det.
Politiske kommentatorer er glimrende eksempler på dybt skadelige flottenheimere, som leder opmærksomheden hen på politikernes "performance" i stedet for at tale om politisk substans. Tag DR's dækning af kommunalvalget hvor der blev brugt uendelig meget tid på at tale om "de røde" og de blå" og om hvordan "stillingen" var, som om det var en idiotisk sportskamp og ikke et valg.

John V. Mortensen

Man tager - en flottenheimer og en knoldesparker, kommer dem i en blender sammen med en masse politikerspin og livstilsromantik, trykker på knappen, og får - en "tryghedsnarkoman". De blev opfundet i 70-erne for at give arbejde til en nye halvhøjuddannet mellemklasse, der skulle give råd om hvordan man gebærde sig for små penge i et velfærdssamfund uden velfærd. Det er dem - pluds deres livstilsråd - vi alle betaler af på - nu.