Baggrund
Læsetid: 2 min.

Filmåret der kommer

Det kommende filmår ser som sædvanlig spændende ud på papiret. Men hvad det ender med at blive er trods alt en ganske anden sag. Her er 10 danske, engelske og amerikanske film, Informations filmredaktør glæder sig til at se i 2010
Kultur
31. december 2009
Det kommende filmår ser som sædvanlig spændende ud på papiret. Men hvad det ender med at blive er trods alt en ganske anden sag. Her er 10 danske, engelske og amerikanske film, Informations filmredaktør glæder sig til at se i 2010

Kvinden der drømte om en mand

Per Fly har forladt socialrealismen i Bænken, Arven og Drabet til fordel for et erotisk drama. Og hvordan mon han tackler det? Sonja Richter spiller en gift, succesrig modefotograf, der tiltrækkes af en ukendt mand, hun først ser i en drøm og siden på gaden i Paris.

Premiere 21. januar

Up in the Air

Jeg har allerede set Jason Reitmans nye film, men det skal ikke forhindre mig i at glæde mig til at gense en af 2009's mest kritikerroste film. Up in the Air fortæller morsomt og dramatisk om ensomhed og finanskrise. Og George Clooney har hovedrollen som manden, der altid er på farten, og som man sender bud efter, hvis man leder en virksomhed og ikke selv har modet til at fyre folk.

Premiere 28. januar

The Wolfman

Benicio Del Toro har titelrollen i Mark Romaneks version af den klassiske gyserfilm om en mand, der også er varulv. Traileren lover gys af den tempofyldte, barske slags.

Premiere 11. februar

Shutter Island

Martin Scorsese filmatiserer en af de bedste og mest overraskende kriminalromaner, jeg længe har læst, Dennis Lehanes Shutter Island. Lehane skrev også bøgerne bag Mystic River og Gone Baby Gone, og det var vel kun et spørgsmål om tid, før han og Scorsese fandt sammen. Leonardo DiCaprio og Ben Kingsley er på rollelisten.

Premiere 18. februar

Alice in Wonderland

Johnny Depp spiller The Mad Hatter i Tim Burtons udgave af Lewis Carrolls børnebøger, og skal man tro traileren og de billeder fra filmen, det er muligt at se på internettet, er det klassisk Burton: Kulørt, skævt og skørt. Præcis, som det skal være.

Premiere 5. marts

Submarino

Rygtet vil vide, at Thomas Vinterberg med sin filmatisering af Jonas T. Bengtssons roman for alvor er tilbage på højde med sit store gennembrud, Festen (1998). Om bogen skrev Informations Signe Lindskov Hansen, at realismen er hårrejsende, men at det også er »en vigtig bog om et kvarter i København fyldt med menneskeligt drivtømmer.«

Premiere 18. marts

Green Zone

Åbenbart gik instruktøren Paul Greengrass og skuespilleren Matt Damon så godt i spænd på Bourne-filmene, at de besluttede at udvide samarbejdet. Green Zone er baseret på en fascinerende bog af journalisten Rajiv Chandrasekaran og foregår i de første dage af den amerikanske invasion af Irak.

Premiere 8. april

An Education

Lone Scherfigs seneste film, der er optaget i London og har manuskript af Nick Hornby, har jeg også set. Og det er en charmerende og veliscenesat film om en ung pige, Jennys, coming-of-age i begyndelsen af 1960'erne, hvor Anden Verdenskrig stadig lå som en grå dyne over England. Carey Mulligan, der spiller Jenny, er helt fantastisk og kommer til at vinde priser i den kommende tid.

Premiere 23. april

Robin Hood

Ridley Scotts greb om den ofte filmatiserede historie om manden, der stjæler fra de rige og giver til de fattige, er tilsyneladende både rå og usentimental og resultatet meget lidt lig tidligere udgaver af historien. Russell Crowe spiller manden i de grønne tights.

Premiere 14. maj

Inception

Christopher Nolan har med film som Memento, Batman Begins, The Dark Knight og The Prestige vist, at han er en af Hollywoods mest spændende billedmagere. Hans nye film, science fiction-thrilleren Inception, der har en lang række fremragende skue-spillere på rollelisten, tegner - igen ifølge traileren - da også yderst lovende.

Premiere 22. Juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her