Læsetid: 2 min.

H.C. Andersen med it-gadgets

Krølle fra Fiskerihavnen og eventyrdigteren forenes i en helt anderledes 2010-kalender fra 'Verdens mindste forlag'af Kristen Bjørnkjær
Kultur
29. december 2009

Selvfølgelig er konkurrencen om, hvem der kan præstere den mest opfindsomme kalender for 2010, gået ind længe før jul, men den spidser til, som vi nærmer os årsskiftet. Der er afrivningskalendere med de bedste fotos, taget af presse- og kunstfotografer, og kalendere med sportsvogne, tegneserier, fodboldspillere, pin-up'er og kendte danskere. Minsandten om der ikke også er kommet en med flere ukendte danskere i! Nu kan man jo ikke kalde den for 'den mindst ringe', da dette slogan allerede er optaget, men anderledes er den da.

I januar lægges ud med et foto af Vagn Nielsen, og hvem er så han? Nok er han ukendt for de fleste andre end naboerne og omgangskredsen, men en helt almindelig dansker er han så vist ikke, idet han har indrettet sin have i Vanløse som en eventyrhave med drypstenshuler, kinesiske tagspær og skulpturelle champignoner.

Twiggy

Lige så ualmindelig almindelig er Krølle fra Fiskerihavnen ved Nordhavn i København. Han er uddannet slagter, og han er dels med, fordi han har et kæmpemæssigt, hvidt skæg og tilsvarende hårpragt, men også fordi han har fået indlagt oliefyr i sin fiskekutter. Ham kommer man til i måneden maj. Der er også en majpige. Twiggy, som er hendes kunstnernavn, har farvet sit hår rødt. Navnet stammer fra hendes tid på et Vesterbro-bordel - 'tæt på telefonkiosken ved Vester Vov Vov', står der, idet der hentydes til en lille biograf, som ligger der.

Augustpigen hedder Tina Tjeen. Hun bor i Ørestaden, men har boet i adskillige byer og lande. Kunsten er at få et hjem til at være der, hvor man er, siger hun. Septemberpigen, Helle Berg-Nielsen fra Søborg, har 25 piercinger, og så er der (november) en lille familie, mor, far, og barn, som er med, fordi de er fra Færøerne og har flotte striktrøjer på.

Fotohistorie

Mellem de ukendte, som er det bærende element, finder man også kendte mennesker. Således er der et foto af et foto af digteren Dan Turèll, som rafler og drikker en øl med sangeren og skuespilleren Michael Falch. Det hænger på Spunk Bar i Istedgade, digterens stamværtshus, da han boede i netop denne gade på Vesterbro. Michael Falch spillede hovedrollen i filmatiseringen af digterens kriminalroman Mord i mørket.

Dan Turèll fik filmatiseret to af sine 12 kriminalromaner. Ved premieren på den ene udvandrede han i utilfredshed med resultatet. Fotoet vidner om, at de to ikke desto mindre har været på talefod. En forsoningsbajer? Nok så meget var det selvfølgelig instruktionen, han var skuffet over.

Verdens mindste

Meget kendte er også prinsesserne Mary og Marie (februar) for simpelthen at være prinsesser, intet andet. Deres ansigter er manipuleret ind på et spillekort, spar dame. Allermest kendt er H.C. Andersen (juni), men der er et eller andet, der ikke helt stemmer i fotoet. Billedteksten siger da også, at han har både mobiltelefon og computer. Det må være skuespilleren Claus Beck-Nielsen, der i HCA-året dukkede op alle mulige steder, maskeret som eventyrdigteren.

Københavnerkalenderen, som 'den ikke mindst ringe', hedder, er udgivet af Verdens Mindste Bladhus & Forlag, som er hjemmehørende på Gammel Kongevej, tæt ved søerne i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her