Læsetid: 2 min.

Italienske stereotyper

Italiensk-amerikanere har fået nok af at blive skildret i populærkulturen som klovneagtige, småstupide og mafiøse typer - nu reagerer de med vrede imod et MTV-realityshow, som gør netop det
Holdet fra MTV's 
 omdiskuterede reality-serie Jersey Shore.

Holdet fra MTV's
omdiskuterede reality-serie Jersey Shore.

Scott Gries

Kultur
30. december 2009

LOS ANGELES - De fandt sig i Godfathersagaen, i Goodfellas og årtiers andre gangsterfilm, og de tålte The Sopranos, men nu har italiensk-amerikanerne fået nok og reagerer med vrede på MTV's nye reality-tv-program, Jersey Shore, som synes at antyde, at deres befolkningsgruppe udelukkende består af mafiamedlemmer, bimbotyper og klovneskikkelser. Programmet følger otte newyorkere i tyveårsalderen, der har det til fælles, at deres liv drejer sig om at (med en af de optrædendes ord) »være italiensk, vise sig for sin familie og venner, være solbrændt og gå med hair-gel.« Deltagerne blev filmet under et ophold denne sommer i New Jerseys Shore-region, en del af østkysten, der kan minde om Blackpool, den foretrukne badeby for den britiske arbejderklasse.

De medvirkendes hjem er malet i de italienske farver, og næsten alle de hidtidige episoder har handlet om at eksponere umådeholdent drikkeri, slagsmål og seksuel løssluppenhed.

Renlivet racisme

Programmet er renddyrket racisme, mener man i USA's tre største italiensk-amerikanske organisationer, Unico National, Order Sons of Italy in America og National Italian American Foundation, der nu er gået sammen om at kræve programmet fjernet fra sendefladen.

»Der er i forvejen et problem med den måde italiensk-amerikanere fremstilles på i medierne, men normalt trives de negative stereotyper kun i fiktionens verden. Her bliver de præsenteret som et stykke virkelighed,« siger Unicos formand, Andre DiMino.

Efter Dominos Pizza og America Family Insurance har trukket deres reklamespots tilbage er MTV gået med til at sløjfe ordet Guido - en nedsættende term for en italiener svarende til wop, 'spaghettineger' - fra sit pr-materiale, men kanalen nægter fortsat at tage showet af programmet.

»Vores hensigt har aldrig været at fremstille stereotyper, diskriminere eller støde nogen,« siger MTV-talsmand Brad Schwartz.

»Der findes intet manuskript til dette show, alting er dokumentaristisk.«

Den påstand stiller de amerikanske tv-anmeldere sig noget tvivlende overfor. Linda Stasi fra New York Post er blandt dem, der fordømmer showets »hadefulde« skildring af italiensk-amerikanere.

»Ville man nogensinde have sendt et tilsvarende program, hvis gruppen, der blev hængt ud, var afroamerikanere, asiatisk-amerikanere, latinoer eller jøder?« spørger Stasi retorisk.

Som en måske uundgåelig følge af al polemikken er showets seertal skudt i vejret og skal nu tælles i millioner.

Furoren kommer på et tidspunkt, hvor reality-tv-producenter er blevet genstande for skarp og intensiveret kritik.

»Dette her er kun det seneste i en lang række freakshows,« siger Sharon Waxman, chefredaktør for webstedet TheWrap.com, der for nylig kunne afsløre, at så mange som 11 tidligere reality-tv-stjerner har begået selvmord.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her