Læsetid: 3 min.

Kunst står for kaos og kærlighed

Skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter Erik Clausen svarer således på de tre spørgsmål om, hvor kulturen i Danmark skal hen
Kultur
12. december 2009
Skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter Erik Clausen svarer således på de tre spørgsmål om, hvor kulturen i Danmark skal hen

- Hvorfor skal velfærdsstaten betale penge til kultur?

»Spørgsmålet er forkert stillet og manipulerer med virkeligheden. Velfærdsstaten er en del af vores kultur - en mentalitet, en holdning, som er solidarisk. Det er ikke velfærdsstaten, der betaler kulturen, det er befolkningen, der betaler velfærdsstaten. Heri ligger der nogle beslutninger om, at en del penge skal gå til kultur, og det hedder kulturstøtte. Da bankerne fik penge, hed det en bankpakke. Det er et smart ord, der dækker over det hjælpeløse ord 'støtte'. For fremtiden vil jeg, når jeg får filmstøtte, bede om en filmpakke. Kulturen er et økonomisk aktiv, men de diskrete økonomer og akademikere er bange for at være polemiske. Hvis man tør begynde at regne lidt på alt lige fra sport til den snævreste del af kulturen, så er det nemt at finde kæmpe underskud. Men det er straks sværere at finde overskuddet, for misantroperne vil ikke se det. Desuden mener jeg, man bør regne alle de ting med, der ikke kan måles. Oplevelser, glæde, drama, humor, spænding, identitet og stolthed«.

- Skal kultur være for alle?

»Fra mig selv, kolleger og det, jeg kender til dansk kultur, så ved jeg, at der er en kommunikation og en aktivitet i hele landet, som er større end nogensinde før. Ministerens forslag fortæller mere om ministerens holdning til og egen forbrug af kultur - og ikke så om virkeligheden. Men hvis ministeren vil være med til at sætte endnu mere gang i den, så er jeg helt positivt indstillet over for det. Det at mange danskere ikke benytter sig af de kulturtilbud, der er, er en påstand, som jeg ikke er enig med ministeren i. Kære minister: fodbold, tatoveringer, humor, rejser, motion og sex er alt sammen kultur. Du kan jo også tage ud i det store skrummel af en opera, men du kan nok ikke komme ind - der er udsolgt!«

-Hvem skal kulturen forsvare sig mod i dag?

»Kære minister, vi kunstnere skal nok forsvare kunsten, hvis bare du vil blande dig udenom. Det går rigtig godt, og du må også gerne give os kritik, kunsten skal også trives i modvind. Hvem er kulturens fjender i dag? Det er politikerne, der problematiserer og mistænkeliggør kulturen, som om den var 'ude på noget'. Politikerne prøver med deres påtagede attitude og administrative indgreb at kontrollere kunsten og kulturen. Kære politikere, det kan man ikke. Kunst står for kaos og kærlighed, og det er vi mange, der kæmper for, at den skal blive ved med at gøre. Men vi ved godt, at I foretrækker en befolkning, der er bekymret og frygtsom, for sådan en befolkning er nemmere at kontrollere. Kunsten udfordrer folket til at glæde sig og til at spejle sig i hinanden, til at identificere sig med den og til at bevare troen på, at der stadig er utallige muligheder. Krisen er ikke skabt af Vorherre, men af egoistiske røvhuller, der ikke har villet deltage i fællesskabet. Kære minister, jeg vil gerne minde dig om, at du er vores minister, ikke vores forstanderinde eller pædagog. I de gamle eventyr hed det altid, at når kongen vidste, der var noget galt, så klædte han sig ud som tigger og gik ud i den store verden i tre dage og tre nætter - og kom tilbage og fyrede alle hoffolkene. Jeg kan anbefale det samme. Tag med på turné, på udstilling, til revy, på filmoptagelse osv. Du er meget velkommen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her