Læsetid: 3 min.

De der ikke oplever kriminalitet opsøger den på tv

Kriminalmagasinet 'Station 2' er endnu en gang årets mest sete journalistiske program. Seerne bor dér, hvor der aldrig sker noget
12. december 2009

Hvis man på et Danmarkskort tegnede de steder ind, der er mest tynget af kriminalitet og sammenlignede det med TV Meters seertal for Station 2, så vil man se, at programmet har flest seere dér, hvor kriminalitet er en sjældenhed. Dér hvor kriminaliteten foregår, ser man ikke Station 2.

Det viser en omfattende undersøgelse lektor ved institut for Informations- og medievidenskab på Aarhus Universitet, Karen Klitgaard Povlsen, har lavet af TV 2's krimiflades seergrundlag. Hun er ikke overrasket over, at Station 2 endnu engang er seernes foretrukne journalistiske program. Denne 13. sæson har været en af de bedste rent seertalsmæssigt i programmets historie. Station 2 havde i gennemsnit 1.013.000 seere - det højeste seertal siden 1996.

»Den svenske krimiforfatter Liza Marklund sagde på BogForum sidste år, at grunden til krimien er så populær er, at vi lever i et ekstremt trygt samfund. Den formodning har min forskning bekræftet. Station 2 har for eksempel mange seere på Mors. Et sted, der er meget trygt, og hvor kriminalitet er en sjældenhed. Vi interesserer os for at vide, hvor vi kan føle os trygge. Og på Mors møder folk sjældent nogle, der er anderledes end dem selv, derfor opsøger de kriminaliteten enten i programmer som Station 2 eller i fiktionen for at afgrænse deres egen tryghed.«

Osmose med politiet

Professor Ib Bondebjerg fra institut for medier, erkendelse og formidling på Københavns Universitet mener, at krimistoffets popularitet også kan forklares med at det taler til den mest primitive fascinationskraft.

»Kriminaliteten skrider udover normaliteten. Det drager os af den simple grund, at det sætter gang i nogle følelser og tanker som vi aldrig får aktiveret ellers, fordi vi lever så trygt. Det er jo også derfor, at journalistikken ofte kommer til at handle mere om at følge politiets arbejde i den kriminelle verden. Der sker nærmest en osmose mellem politi og journalister. Journalistisk set er det jo problematisk, men udgangspunktet for den type programmer er mere sensationspræget og underholdende end anden journalistik,« siger Ib Bondebjerg.

Karen Klitgaard Povlsen siger, at det ikke er uden konsekvenser, at der fokuseres meget på kriminalstoffet i medierne.

»Der breder sig en meget irrationel nervøsitet. Det viser sig især i de svage grupper. For eksempel er ældre kvinder meget bange for at blive udsat for kriminalitet. De tænker på det flere gange om dagen. Men statistikken siger, at det i langt de fleste tilfælde er mænd, der er ofre for vold,« siger hun.

Ib Bondebjerg hæfter sig også ved, at det store fokus på kriminalstoffet skaber en skævvridning.

»Der er en stigende frygt for at opleve uprovokeret vold begået af fremmede mennesker. Men vold foregår oftest i hjemmet og begås af folk, man kender. Der er ingen tvivl om, at det er en af effekterne af krimifascinationen, at folk får et forvrænget billede af risikoen for at opleve kriminalitet,« siger han.

Mændene er ofre

Vi er alle fascinerede af den grænseoverskridende kriminalitet, men der er forskel på hvordan, siger Karen Klitgaard Povlsen.

»På et tidspunkt havde TV 2 en decideret krimiflade. Den startede med dramaserien om politikvinden Anna Pihl og fortsatte så med Station 2, og her var der en helt tydelig kønsmarkering. Kvinderne og de store børn så Anna Pihl og mændene så Station 2. Fiktion drager kvinderne, fakta drager mændene.«

Den markering genfinder man i begrundelsen for overhoved at søge krimistoffet.

»Kvindernes tilgang handler især om at vide, hvordan man undgår at komme i en situation, hvor man kan blive udsat for kriminalitet. For mændene handler det mere om at mestre situationen, når den er opstået. De opfatter ikke sig selv som ofre, selv om de, statistisk set, er det,« siger Karen Klitgaard Povlsen.

Men overordnet er det de færreste, der er ofre for kriminalitet. Kun seks pct. af befolkningen oplever i løbet af et år at blive udsat for vold.

»Efter Anden Verdenskrig har kriminaliteten været konstant faldende i hele Europa, derfor er det jo paradoksalt, at frygten for den er stigende. Der er ingen tvivl om, at medierne spiller en stor rolle i den forbindelse.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu