Læsetid: 3 min.

Afholdte drinks

Man behøver ikke at have det sjovt for at drikke - det omvendte gør sig heller ikke gældende. Alt over 17 går i nul for at give den alkoholfrie drink en chance
22. januar 2010

Først en advarsel: Det er som hovedregel et godt udgangspunkt for en avisklumme, hvis den holdes inden for de udstukne rammer. Ethvert brud på kontrakten skal være nøje overvejet, og således beder vi dem, kære læsere, gå med på præmissen om at Alt Over Sytten i denne uge er erstattet af Alt Under Nul; en smagsprøve på alkoholfrie cocktails.

Inviterer man gæster i sit hjem, eller til reception på sit kontor, er det altid lidt antiklimaktisk at have investeret tid og penge i fancy cocktails og kølige hvidvine, blot for ikke at kunne byde afholdspersoner andet end et glas lunken Las Cola. Omvendt har vi her til lands nærmest ingen eksisterende kultur for alkoholfrie cocktails, og selv på de mere fancy cocktailbarer kan det være svært at få serveret en Virgin Mary eller en Shirley Temple. Alt Under Nul inviterer derfor på religions-, graviditets- og antabusfrie fristelser.

Rødbede ...

Første bud er en velkomstdrink. Den må gerne være lidt interessant og lidt krydret, så prøv dette: En rødbede julienneskæres, og strimlerne arrangeres i bunden af et middelstort glas, sammen med en tynd kile appelsin. En tsk. revet rødbede og en knivspids revet muskat hældes over, sammen med 1-2 tsk. appelsinsaft og en halv dl. 7-Up. Lad det trække i 10 minutter, hvorefter glasset fyldes med halvt 7-Up og halvt danskvand. Rødbeden er en spændende tilføjelse, som de færreste vil have erfaringer med i drinks, men som vil tiltale mange. Vær meget varsom med mængden af muskat.

sød grape ...

En simpel, men interessant drink der egner sig til receptioner og andre stående arrangementer, laves som følger: Tre til fem både af sød grapefrugt (evt. af typen sweetie) stødes med en morterstav i bunden af et glas med en teskefuld tørrede chiliflager, hvorefter det skal trække i 5-10 minutter. Glasset fyldes med halvt ginger ale og halvt dansk vand, og vær opmærksom på at flere såkaldte ginger beers har et meget højt indhold af ingefær, og derfor let kan blive for krydrede. Ironisk nok er de sødere, mere kunstige ginger ales derfor at foretrække. Denne drink er bedst uden is, men med afkølede drikkevarer, som sammen med chilien giver en drik, der føles både kold og varm, og som står sig godt til pindemadder og små stykker sushi. Grape kan erstattes med pomelo, for en mere sprød fornemmelse.

honning, granatæble ...

At servere cocktails til dessert er en spændende afveksling fra dessertvinen, og kan også gøres med stor succes uden alkohol. Prøv f.eks. at støde tre spsk. granatæblekerner sammen med en spsk. honning i en shaker, tilsæt et par store isterninger, og ryst det grundigt. Læg en skefuld af det stødte fyld i midten af et vinglas, dæk med nogle ekstra, ustødte kerner, hæld drinken over gennem en si, og fyld op med æblesodavand. Sidstnævnte kan erstattes med cider for en alkoholsvag version. Det er vigtigt at støde de sprøde kerner grundigt, da de ellers ikke frigiver nok smag; selve processen med at befri kernerne fra frugten kan kræve nogen øvelse, men talrige vejledninger findes på youtube.com under frugtens engelske navn, pomegranate. Denne drink er meget sød, næsten som en sirup, så den skal serveres i små doser, men så er den også et meget delikat akkompagnement til en frugtkage eller tærte.

avocado...

Savner man stemningen af sommer og troper, er følgende shake en overraskende simpel, men delikat fætter til en piña colada: En avocado, to spsk. sukker og tre dl. mælk blendes meget grundigt, gerne flere minutter, hældes direkte i store glas og nydes med sugerør. Det giver en udsøgt velsmagende og cremet shake, men vær opmærksom på at bruge let- eller endog minimælk: Da avocadoen i sig selv er en meget fed og proteinholdig frugt, bliver shaken rigelig tyk og cremet uden brug af flødeis eller sødmælk.

.. og tonic

Til de sene fester med dans og løssluppen stemning passer gerne en mere kontant smagende drink. Prøv eksempelvis at blande et par spsk. frosne hindbær og en tsk. sukker med noget kød fra den såkaldte ugli-frugt, en syrlig men helt ubitter citrusfrugt, der i smag minder om en mellemting mellem mandarin og lime. Disse skal stødes grundigt, så der ikke er store stykker til overs, hvorefter glasset fyldes op med tonic. Det får en flot, pink farve og smager klart og kraftfuldt syrligt, præcis som KU i 80erne ønskede deres festdrinks havde smagt.

Serie

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu