Baggrund
Læsetid: 3 min.

Arabiske plagiatorer meldes ind i 'Ordtyvenes klub'

Få steder i verden krænkes den intellektuelle ophavsret så massivt som i den arabiske verden - nu dokumenterer en kuwaitisk hjemmeside talrige eksempler på tekster, der er ren afskrift af andres værker
Kultur
25. januar 2010

'Ordtyvenes klub' er et ejendommeligt websted, som på det seneste har været genstand for stor opmærksomhed og debat i arabiske medier. Hjemmesiden er oprettet for at beskytte intellektuel copyright mod de ustandselige krænkelser, som denne udsættes for i arabisk offentlighed. Initiativets bagmand, den pseudonyme Bader al-Kuwaiti, har påtaget sig at indsamle eksempler på plagierede tekster og indlemme plagiatorerne som 'medlemmer af sin klub'. Han opfører dem så på en liste med navns nævnelse og foto, side om side med en kopi af den oprindelige tekst, som de - uden kildeangivelse - har stjålet fra andre forfatteres bøger og artikler.

'Ordtyvenes klub' er efterhånden kendt i hele regionen og har leveret et vigtigt bidrag til at sætte intellektuel ejendomsret på dagsordenen. På det seneste har ledende figurer fra staterne i Den Arabiske Liga taget spørgsmålet op og understreget, at de eksisterende copyright-regler hverken er tilstrækkelige eller hensigtsmæssige.

Over 100.000 har besøgt hjemmesiden, der har registreret over 160 intellektuelle tyverier siden 2005. På siden kan man f.eks. finde et brev, hvori chefredaktøren for den kuwaitiske avis, Al Taleh, meddeler, at han har fyret en journalist, hvis plagiat dokumenteres på hjemmesiden - den var bortset fra sin byline fuldstændig magen til en artikel offentliggjort af et netværk af liberale kuwaitere - og at han i øvrigt meget beklager sagen.

Bader al-Kuwaiti oplyser, at dette ikke er et enkeltstående tilfælde. Flere andre skribenter har efter at have tyvstjålet andres tekster måttet se sig om efter et andet arbejde, mens andre har udskiftet de plagierede tekster med omskrevne versioner, hvori de nu tydeligt oplyser deres kilde.

Dr. Maha Bakheet, chef for Den Arabiske Ligas kontor for Intellektuel Ejendomsret, siger til Information, at der sker »stadige krænkelser af copyrightlovene«, som nødvendiggør gennemførelse af nye love og politikker for at komme misbruget til livs.

»Tyverierne forekommer i stor stil inden for flere medier. Det gælder fagbøger, skønlitteratur, musikalske værker, kunstværker, dramatiske værker, film- og lydoptagelser og computerprogrammer,« tilføjer hun.

Kan downloades straks

Piratkopiering er udbredt i Mellemøsten som få andre steder i verden, siger Dr. Bakheet og fortæller, at musiknumre i nogle tilfælde kan downloades gratis fra piratsites, allerede samme dag som de lanceres på markedet.

Sidste år afholdtes i Saudi-Arabien et seminar om intellektuel ejendomsret. Seminaret udmundede i en anmodning om at oprette en særlig juridisk enhed, der skal tage sig af sådanne sager. En af seminarets konklusioner var, at problemets omsiggribende karakter i det saudiske kongerige skyldes manglen på retsinstanser, der hurtigt kan skride ind og straffe lovbrydere.

»Krænkelser af den intellektuelle ophavsret er også hyppige i lande som Syrien og Sudan. Kun fem af de 22 lande i Den Arabiske Liga har en klar politik på dette område,« oplyser Dr. Bakheet.

Et af disse er De Forenede Arabiske Emirater, som har underskrevet internationale aftaler om patenter, trademarks og copyright. FAE er desuden blevet medlem af WTO-organet TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights), som søger at opstille et fælles regelsæt for intellektuel ejendomsret for alle lande.

Adgang til viden

På arabiske gademarkeder vil man overalt kunne støde på piratkopierede dvd'er, computersoftware, bøger og musik, og det er ofte her, studerende henvender sig for at finde billige lærebøger og lignende.

»På et regionalt dialogmøde i Alexandria om intellektuel ejendomsret fastslog man i den endelige udtalelse, at flere deltagere ikke ser noget forkert i, at studerende kopierer lærebøger,« fortæller Dr. Bakheet.

»Man mente, at det var vigtigere, at de studerende her, som er fattigere end i de udviklede lande, kan få adgang til den viden, der er i bøgerne. Derfor har vi fra mit kontors side foreslået, at der nu undervises i intellektuel ejendomsret for skolesøgende og universitetsstuderende.«

Webmasteren for 'Ordtyvenes Klub' skriver i et e-mail-interview med Information:

»Det generer mig ikke at hænge selv kendte skribenter ud på min hjemmeside. De begår en alvorlig fejl, når de plagierer. De må lære at respektere ophavsretten og respektere deres læsere.«

Bader al-Kuwait insisterer dog på at fortsætte med at operere under pseudonym:

»Ellers får jeg bare en strøm af henvendelser fra de skribenter, der vil stryges fra min liste,« skriver han.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her