Nyhed
Læsetid: 2 min.

Australsk-russisk skøjtestrid

En skøjtedans inspireret af den australske urbefolknings kultur vækker stort postyr blandt Australiens oprindelige befolkning
En skøjtedans inspireret af den australske urbefolknings kultur vækker stort postyr blandt Australiens oprindelige befolkning
Kultur
27. januar 2010

SYDNEY - Fejende flot så det ud, da de russiske verdensmestre i kunstskøjteløb, iklædt mørk kropsnær dragter og røde lændeklæder, udførte deres seneste artistiske tour de force - en skøjteballet, som bygger på aboriginal dans. Russiske Oksana Domnina og Maxim Shabalin gjorde det så godt, at de vandt guld ved det russiske mesterskab i december 2009.

I Australien følte urbefolkningens ledere sig imidlertid ikke smigret. De to skøjtestjerner fra Moskva agter at gentage succesen ved næste måneds vinter-OL i Vancouver, men anklages nu for grov ufølsomhed og kulturelt tyveri.

Sol Bellear, talsmand for New South Wales Aboriginal Land Council betegner skøjtedansen som dybt anstødelig: »Vi ser det som at stjæle fra aboriginernes kultur - dette her er blot det seneste eksempel på, hvordan Australiens urbefolknings kultur bliver udnyttet.«

Det russiske shownummer omfatter ceremonielle dansetrin, som udføres i kostumer, der er smykket med eukalyptusblade og hvide hvirvler - sidstnævnte skal forestille traditionel kropsbemaling. Men kostumedesignet er ifølge australske eksperter »ikke mere 'autentisk' end de ladninger af 'aboriginalt' turistkitsch, som strømmer ind fra Asien.«

Den 25-årige Domnina og 27-årige Shabalin er også anklaget for at have stjålet ideen til deres nummer fra deres australske rivaler, skøjeidolerne Danielle O'Brien og Greg Merriman.

Tyveri af kulturarv

Det australske par havde nemlig en dans inspireret af urbefolkningens ritualer ved et stævne i Korea i 2008. Men ifølge australsk presse gjorde de det først »efter at have brugt et år på at rådføre sig med indfødte grupper for at sikre sig, at parrets optræden, musik og kostumer ville respektere aboriginal kultur.«

Hvilken research har russerne, som vandt VM i 2009, EM i 2008 og det russiske mesterskab tre gange, så ofret på deres nummer? »Vi har set videoklip på internettet af alle disse danse, og det er en tro kopi af det, vi har set, komplet med blade omkring knæene,« siger Domnina.

»Vi gad ikke lave variationer over endnu en slavisk dans og overvejede mange alternativer, deriblandt skotsk folkedans. Men valgte til sidst dette. Jeg syntes først, det var helt skørt, men da vi først havde prøvet det, blev vi helt forelskede i denne udtryksform.«

Manton siger til avisen The Age: »Urbefolkningen våger nidkært over deres kulturelle ikoner og med god grund, især når andre folkeslag vil gøre brug af dem. Det er nødvendigt at træde varsomt og vise respekt, hvis man vil betjene sig af udtryk fra andres kultur, og det synes jeg ikke denne dans gør.«

Bellear ønsker, at den australske regering skal protestere over for Ruslands ambassadør i Canberra, og siger:

»Det her har de stjålet uden vores tilladelse. Det er ikke bare tyveri af intellektuel ejendom, det er decideret tyveri af andres kulturarv.«

Russerne ventes også at opføre deres dans ved EM i kunstskøjteløb, som lige nu afvikles i Estland.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her