Nyhed
Læsetid: 2 min.

Et bredt Bodil-felt

Mange danske film blev tilgodeset, da de nominerede til årets Bodilpriser i går blev fundet
Paprika Steen i filmen 'Applaus'.

Paprika Steen i filmen 'Applaus'.

Carsten Villadsen

Kultur
9. januar 2010

Der var ikke overraskende flere nomineringer til både Martin Zandvliets kritikerroste Applaus og Lars von Triers omdiskuterede Antichrist, da Filmmedarbejderforeningen, dvs. foreningen af danske filmkritikere og -journalister, fredag fandt frem til de film og præstationer fra 2009, som den 21. marts har mulighed for at vinde en Bodilstatuette.

Paprika Steen, der spiller den kvindelige hovedrolle i Applaus, blev nomineret til en pris for sit stærke spil som alkoholiseret skuespillerinde, der prøver at komme på fode igen, mens Michael Falch, der spiller hendes eksmand i filmen, blev nomineret for Bedste Mandlige Birolle. Også filmen blev nomineret til en Bodil.

Det samme gjorde Antichrist, hvis to eneste skuespillere, franske Charlotte Gainsbourg og amerikanske Willem Dafoe, fik nomineringer med på vejen.

En tredje film, der hentede sig flere nomineringer, var Rumle Hammerichs effektive virksomhedsthriller Headhunter, hvor Lars Mikkelsen blev nomineret for sin hovedrolle og veteranerne Henning Moritzen og Preben Harris begge for deres biroller. Også Headhunter har en chance for at få en Bodil som bedste, danske film i 2009.

Biroller og hovedroller

De to sidste titler i Bedste Film-kategorien er Nils Malmros' Kærestesorger og Nikolaj Steens instruktørdebut, Oldboys, der stadig kan ses i de danske biografer.

Kristian Halken, der spiller hovedrollen i filmen, og Cyron Bjørn Melville, der spiller psykisk ustabilt klavertalent i Morten Gieses Vanvittigt forelsket er de to sidste nominerede i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle, der i år kun omfatter fire navne.

I kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle blev Lærke Winther Andersen tillige nomineret for sin intense præstation i Heidi Maria Faissts sørgeligt oversete Velsignelsen, mens Solbjørg Højfeldt, som spiller hendes mor i filmen, blev birollenomineret.

To unge skuespillerinder, Malou Reymann og Stephanie Léon, blev begge hovedrollenomineret for deres præstationer i Hella Joofs Se min kjole. Og Pernille Vallentin (Fri os fra det onde), Charlotte Fich og Sara Hjort Ditlevsen (begge Vanvittig forelsket) og Lea Maria Høyer Stensnæs (Over gaden under vandet) blev alle birollenomineret.

Blandt de nominerede til årets Bedste Mandlige Birolle var endvidere Jens Andersen i Ole Bornedals Fri os fra det onde og Søren Pilmark i Kærestesorger.

Af de amerikanske film, som har haft premiere i Danmark i 2009, blev følgende fem nomineret til en Bodil: Gus Van Sants Milk, Sam Mendes' Revolutionary Road, Darren Aronofskys The Wrestler, Kathryn Bigelows The Hurt Locker og Pete Docters Op.

Og blandt de ikkeamerikanske film faldt valget på Ari Folmans Waltz with Bashir, Philippe Claudels Jeg har elsket dig så længe, Laurent Cantets Klassen, John Crowleys Boy A og Paolo Sorrentinos Il Divo.

Den 21. marts bliver der også udelt en Bodil til årets bedste filmfotograf og årets bedste dokumentarfilm, en SærBodil og en ÆresBodil.

www.bodilprisen.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her