Baggrund
Læsetid: 2 min.

Dameblad boykotter professionelle modeller

- og hylder i stedet et nyt ideal: den almindelige kvinde, som gerne må 'fylde lidt', og som læserne kan identificere sig med
Den tyske modeguru Karl Lagerfeld har ikke meget tilovers for bladet Brigittes nye lancering af 'normale' modeller. 'Ingen gider glo på en rund kvinde,' siger designeren, der her understreger sin forkærlighed for meget slanke modeller ved et show for Chanel.

Den tyske modeguru Karl Lagerfeld har ikke meget tilovers for bladet Brigittes nye lancering af 'normale' modeller. 'Ingen gider glo på en rund kvinde,' siger designeren, der her understreger sin forkærlighed for meget slanke modeller ved et show for Chanel.

Jacky Naegelen

Kultur
5. januar 2010

BERLIN - Til hverdag underviser hun i historie i en kommuneskole i Hamburg, men til lejligheden er hun stylet og klædt ud, så hun til forveksling ligner Marlene Dietrich: Sybille Zschaber hedder hun, og i går var på hun på forsiden af Tysklands mest populære dameblad, da dette lancerede sin meget omtalte boykot af professionelle modeller.

Den 29-årige blondine er blandt det udvalg på seks 'almindelige kvinder', som kvindemagasinet Brigitte har satset på at eksponere til sit januarnummer, hvori også står at læse en leder, der redegør for bladets kontroversielle beslutning om at holde alle overdrevent radmagre modeller borte fra sine sider.

Andreas Lebert, redaktør for Brigitte, der har et oplag på 700.000, bebudede boykotten i oktober efter angiveligt at have modtaget hundredvis af klagebreve fra kvindelige læsere, som var utilfredse med, at de ikke kunne identificere sig med de benyttede modeller og ikke længere ønskede at se på »udstikkende knogler«.

Han medgav, at de modeller Brigitte har brugt i årevis på sine modesider, i mange tilfælde var så tynde, at billedredaktøren måtte »give dem lidt ekstra huld« ved hjælp af fotomanipulationsprogrammer som Photoshop.

»Dette er foruroligende og perverteret, og hvad har det at gøre med vores almindelige læsere?«, spurgte han, hvorpå han erklærede, at Brigitte fremover kun vil bruge »normale kvinder« som modeller på sine sider.

»Det handler ikke om at almindelige kvinder pludselig skal have modelkarrierer,« siger Lebert i et interview.

»Disse kvinder træder simpelthen ud af deres normale liv for en stund og præsenterer mode for os i kraft af de personligheder, de er,« insisterer han. Magasinets januarnummer er imidlertid det første, som er helt renset for professionelle modeller (disse dukker dog op i reklamer, red.). Kvinderne fotograferet til bladets modeserie er, udover Fräulein Zschabers Dietrich-imitation, en 21-årige receptionist fra Capri, en 28-årig kromutter fra Hamburg, en 45-årig islandsk kunstner og en 21-årig økonomistuderende.

Hver af disse har tydeligvis været i professionelle makeup-artisters og modefotografers kyndige hænder.

Alligevel er der enkelte skæve detaljer, som afslører, at de er amatører og ikke professionelle. Capri-receptionisten har en lille topmave, og rynkerne er synlige hos den 45-årige islandske kunstner. De øvrige kunne ved første øjekast gå for at være professionelle modeller.

Siden Brigitte lancerede sin kampagne for 'normale kvinder som modeller' sidste år, har bladet angiveligt modtaget 20.000 henvendelser fra kvindelige læsere, som ønsker at posere på siderne. Bladet hævder at betale sine amatører det samme beløb, som professionelle får. Brigittes kampagne har dog også mødt modstand. Karl Lagerfeld, modens tyske veteranguru, har således kaldt de kvinder, som kritiserer »såkaldte tynde« modeller for »laskede chipsgnaskende madammer«, ligesom han hævder, at indvendingerne udspringer af ren jalousi.

»Ingen gider glo på en rund kvinde,« insisterer den 71-årige Chanel-designer.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her