Læsetid: 4 min.

'Den forbandede ungdom's far er død

Den gådefulde amerikanske forfatter J.D. Salinger efterlader sig et sparsomt forfatterskab med gevaldig kulturel gennemslagskraft
30. januar 2010

Litterær berømmelse er et tveægget sværd. Få forfattere kan siges at have erfaret og levet den lektie mere end den amerikanske Jerome David Salinger, der torsdag døde i sit hjem i Cornish, New Hampshire. Han blev 91 år gammel .

Det skulle blive en enkelt kort roman, der skaffede J. D. Salinger den eftertragtede litterære anerkendelse og med tiden også verdensberømmelse. Og det skulle blive den samme lille bog, The Catcher in the Rye (på dansk: Griberen i Rugen, senest oversat af Klaus Rifbjerg), der med tiden fik kultstatus og gled ind i den amerikanske populærbevidsthed i en grad, der vanskeliggjorde den lidt sære new yorkers ønske om at leve helt og aldeles i fred fra nysgerrige journalister og forstyrrende fans.

The Catcher in the Rye er med tiden blevet langt mere end blot en ungdomsroman fra 1950'erne. Den blev et ikon på en gryende ungdomskultur, og den blev misbrugt af John Lennons morder Mark Chapman, der bar bogen på sig, da han skød popstjernen i 1980.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Preben B Knudsen

Flot artikel, Troels H! Super research. Vil anbefale arkivering af dine ord, så vi kan kalde dem frem, når der skal mindes. Tak.