Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forlag genopstår efter 21 års pause

Jorinde og Joringel skabte igennem 70'erne og 80'erne plads til litterære eksperimenter og nye talenter. Forlaget er igen aktuelt med udgivelser, der forfølger den tidligere linje
Jorinde og Joringel skabte igennem 70'erne og 80'erne plads til litterære eksperimenter og nye talenter. Forlaget er igen aktuelt med udgivelser, der forfølger den tidligere linje
Kultur
21. januar 2010

En platform for eksperimenterende digte og nye talenter er genoprettet. Forlaget Jorinde og Joringel har efter 21 års pause genoptaget sin tidligere målsætning om at være et lyrisk åndehul på det litterære marked.

»Vi har startet forlaget op igen, fordi der er behov for at udvide udgivelsesfeltet, nu hvor forlag er presset af lukninger,« fortæller Kurt Harrits, der sammen med sin datter Cæcilie Harrits har genåbnet Jorinde og Joringel.

Forlaget brød i 2008 tavsheden med en udgivelse af forlagets leder Kurt Harrits og tog i efteråret 2009 hul på en ny serie på 12 lyrikhæfter udgivet i forlagets kendte A5-format.

Jorinde og Joringel blev oprettet i 1971 af Henning Mortensen og senere videreført af Kurt Harrits frem til 1988. Forlaget udgav digte af blandt andre Vagn Steen, Per Højholt, Peter Laugesen og F.P. Jac. Det blev oprettet med et ønske om at kunne give nye talenter direkte adgang til at blive udgivet. De skulle blot i første omgang selv stå for finansieringen.

Fri adgang

Metoden er den samme nu, hvor Jorinde og Joringel er dukket op til overfladen igen med en ny lyrikserie.

»Ambitionen er at udgive en forårs- og efterårsserie, hvor den ene halvdel er unge talenter og den anden etablerede forfattere. På den måde bliver udgivelserne en rede, hvor de, der endnu ikke er helt flyvefærdige, bliver taget under de ældres vinger,« fortæller Kurt Harrits.

På forlagets hjemmeside opfordres alle digtere til at sende manuskripter ind: »Vi læser alt og udgiver det, vi mener fortjener at blive det,« lyder det.

I begyndelsen foretog Jorinde og Joringel ingen større kritisk udvælgelse af tekster, da alle skulle kunne udgive alt. Siden er forlaget, som hjemmesiden også indikerer, begyndt at foretage en sortering i teksterne, som også praktiseres på det genåbnede forlag:

»Vi ønsker, at forlaget skal være så åbent som muligt, men de dårlige udgivelser må ikke skygge for de gode. Derfor foretager vi en udvælgelse efter det princip, at hvis vi er i tvivl, så betyder det, digtene skal trykkes.«

De 12 hæfter i den nye serie rummer blandt andet udgivelser af Henning Mortensen, Vagn Lundbye og F.P. Jac og en håndfuld nye digtere.

Jorinde & Joringels første serie i 21 år udkom den 1. oktober 2009.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her