Læsetid: 5 min.

Ikke at kigge nogen i øjnene er en måde at overleve på

I en mørk fortælling om, hvordan angst og undertrykkelse gentager sig, giver den estisk-finske forfatter Sofi Oksanen stemme til to kvinder under og efter Sovjetunionens besættelse. Estland mangler at få nedskrevet sin egen historie, mener Sofi Oksanen, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris
Sofi Oksanens roman 'Renselse' beskriver to generationers kvinder i forskellige kapitler af Estlands historie: den ældre kvinde, Aliide, som kæmper for at klare sig under Sovjetunionens besættelse i 1940'erne og 50'erne, og den unge kvinde, Zara, der er offer for menneskehandel i starten af 90'erne. Den fortsatte undertrykkelse er bindeleddet. Ligesom spørgsmålet om, hvem der har retten til et menneskes fortælling.

Sofi Oksanens roman 'Renselse' beskriver to generationers kvinder i forskellige kapitler af Estlands historie: den ældre kvinde, Aliide, som kæmper for at klare sig under Sovjetunionens besættelse i 1940'erne og 50'erne, og den unge kvinde, Zara, der er offer for menneskehandel i starten af 90'erne. Den fortsatte undertrykkelse er bindeleddet. Ligesom spørgsmålet om, hvem der har retten til et menneskes fortælling.

28. januar 2010

»Det er ærgerligt, jeg ikke får tid til at se København, nu jeg er her,« siger Sofi Oksanen og skæver ud af tagvinduet hos forlaget Rosinante på Købmagergade.

»Jeg har kun været i København én gang tidligere. Min mor tog mig hertil, da jeg var 10-11 år for at give mig en ferie, som kunne være med til at danne mig. Hun syntes ikke, alle mine ferier skulle bruges i det tidligere Sovjet,« siger Oksanen med et smil, som trækker op i den tunge makeup.

Sofi Oksanen er opvokset i Finland med en finsk far og en estisk mor og har derfor et nært forhold til Estland og den del af Europa, der ligger på den anden side af Den Finske Bugt. Trods morens forsøg på at vende hendes opmærksomhed mod vest, udspiller hendes første bog på dansk, Renselse, sig også med centrum i Estland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu