Læsetid: 5 min.

Litterære manifester for et nyt årti

Hvad er litteraturens opgave i det nye årti? Hvor skal den bevæge sig hen? Hvad skal den fremstille, og hvad bør den holde sig fra? Vi har bedt ni danske forfattere om hver især at komme med deres bud på et litterært manifest for det nye årti
Hvad er litteraturens opgave i det nye årti? Hvor skal den bevæge sig hen? Hvad skal den fremstille, og hvad bør den holde sig fra? Vi har bedt ni danske forfattere om hver især at komme med deres bud på et litterært manifest for det nye årti
21. januar 2010

Godt hundrede år efter, at Marinetti publicerede sit første futuristiske manifest i 1909, har ni danske digtere og forfattere formuleret hver deres litterære manifest for det nye årti.

På opfordring fra Dagbladet Information har de forholdt sig til spørgsmål som: Hvad bliver litteraturens opgave? Hvor skal den bevæge sig hen? Hvad skal den fremstille - og hvad bør den holde sig fra?

Ikke overraskende stritter teksterne i hver deres retning.

Martin Glaz Serup slår i sit manifest, 'Vi ønsker os flere litterære fejder', til lyd for at knytte flere tætte forbindelser mellem det dokumentariske og det fiktive.

»I stedet for at undersøge hvad man kan sige, vil vi undersøge, hvad der bliver sagt,« lyder det i manifestet, der også angiver en udvikling i retning af »det specifikke« frem for det »generelle og tidsløse og almene«.

Endelig, mener Martin Glaz Serup, vil litteraturen i det nye decennium blive tegnet af forfattere, »der ikke prøver at regne den ud, ikke prøver at give kritikere og forlæggere og læsere og boghandlere og redaktører det, de gerne vil have.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stanley Opmann

Litterært manifest for det nye årti:
Løft pennen imod staten, kapitalismen, undertrykkelsen, hjernetomrummet i forstæderne, politiet og politikerne, tak...

Per-Olof Johanssson

- Et indlæg i avisen fra en l5-årig pige, der bruger tørklæde, kaster 100 indlæg af sig, mens ti maifester om litteraturens fremtid de næste ti år, kun et par enkelte - jamen så siger det vel et eller andet om litteraturen - eller om litteraterne. Der siges jo mange interessante ting i de såkaldte manifester, men det er da mistænkeligt, at de er kommet til verden på journalistikkens initiativ og vilkår. Hvilken forfatter ville have styrke til at sige nej tak til invitationen? Måske han eller hun var der, hvilket vi i sagens natur er afskåret fra at vide! Men lad ikke dette være en anklage mod dem, der takkede ja og skrev. Blot en konstatering af, at journalistikken har taget magten.

Jeg foretrækker til hver en tid 10 fester i maj fremfor 10 manifester i januar . Nå, spøg til side Johanssson. Hvis man kigger hinsidan så bragte 7 forfattere forrige sommer på eget initiativ et kollektivt litterært manifest i Dagens Nyheter. Dette udløste en veritabel manifestdebatstorm med flere hundrede kommentarindlæg. Det skyldtes nok mest at de 7 gik til angreb på specifikke litterære grupperinger såsom krimiforfattere i den ene grøft og ekstreme eksperiment/avantgardister i den anden.

De ni danske udspil er ganske rigtigt bestillingsarbejder. Og der er egentlig ikke tale om manifester i traditionel forstand; vel nærmere en slags blandet poetikalsk landhandel. Men jeg glæder mig over at der findes en (èn) avis i lille DK, hvor ni vidt forskellige forfattere side om side får lejlighed til at skrive frit (i teorien ihvertfald) om den litteratur de hver især ønsker sig (og/eller nærmere ikke ønsker sig). Tak for det.

Vibeke Nielsen

Jeg må indrømme, at jeg var meget overrasket over, hvad jeg fandt, da jeg for det første kiggede på listen over udvalgte forfattere, dernæst læste deres "manifester".

Der er dømt vatarm. Hvis det skulle være manifestationer af bevægelser eller store visioner...jamen, altså, kom an! Ind i kampen, kammerater! Eller sæt jer med latten og den hvide MacBook ved skrivebordet og hyg jer lidt med noget Facebook-chat. Men kald det, hvad det er. Og det der, er ikke manifester.

Information burde lade være med at benævne dem her "manifester" og i stedet bare skrive, at de pænt har bedt nogle søde og velfriserede forfattere skrive lidt om hvilke strømninger, de synes er spændende for tiden. Dermed ikke sagt, at det ikke er interessant at høre lidt om, hvor de forskellige forfattere, selv mener at de står og hvad de gerne vil. Men det er sgu'tte manifester, det her.