Læsetid: 4 min.

Merete Pryds Helle: Litteraturen skal skyde spejlet i stykker

Lad os ikke nøjes med det, der ligner virkeligheden; vi er alligevel begrænsede af vores fem veldefinerede sanser, og verden rummer mængder af begivenheder, sanserne slet ikke kan opfange, skriver Merete Pryds Helle
Lad os ikke nøjes med det, der ligner virkeligheden; vi er alligevel begrænsede af vores fem veldefinerede sanser, og verden rummer mængder af begivenheder, sanserne slet ikke kan opfange, skriver Merete Pryds Helle
21. januar 2010

1. Et årti er ganske kort. Men langt nok.

2. Frihed. Absolut frihed; enhver forfatter må hver dag, i hver sætning og i hvert digt eller hver fortælling være fuldstændig fri af konventioner. Fri af forestillinger om, hvad litteratur er eller bør være, det være sig 'realistisk litteratur', 'den brede fortælling', 'avantgarde', 'det urimede digt', 'det frie digt' (digtet er ikke frit, hvis det på forhånd er gennemtænkt, hvordan det skal være være frit).

Hvor meget man end forestiller sig, at den litteratur, man skriver, vil være ny, er allerede tanken om, at den skal være ny, en spændetrøje for tanken og forestillingsevnens frie bevægelse.

Ikke kun ordet skal være frit, også tanken bag ordet skal være fri, men gennemtænkt. Frit, men ikke tilfældigt, medmindre man forsøger sig med tilfældigheden som en gennemtænkt strategi for at erobre friheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu