Nyhed
Læsetid: 1 min.

'Der er pres på ytrings-friheden'

Undersøgelsen af danske kunstneres selvcensur bekræfter, at der er pres på ytringsfriheden. Det mener ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Posten Jørn Mikkelsen
Kultur
12. januar 2010

Mens fagfolk og eksperter ikke mener, at Ugebrevet A4's undersøgelse siger noget om kunstneres selvcensur i forhold til Muhammedkrisen, mener Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen, at den dokumenterer, at Jyllands-Postens oprindelige journalistiske projekt med Muhammedtegningerne var fuldt berettiget.

»For hvert angreb, for hver attentat og for hver plan om at slå nogen ihjel bekræftes den oprindelige præmis: Der er et pres på ytringsfriheden. Det siger jeg ikke for at hovere. Det konstaterer jeg stilfærdigt,« siger han.

- Er selvcensur så det samme som at droppe et projekt, fordi man er bange for at krænke andre?

»Nej, selvcensur er, når man er bange. Det er frygten for simpel, fysisk voldsanvendelse, som det i ekstrem grad lige har vist sig mod Kurt Westergaard.

- Men undersøgelsen sætter lighedstegn mellem det, at man ikke vil krænke andre mennesker, og selvcensur?

»Når 47 procent svarer, at de i høj eller mindre grad synes, ytringsfriheden er truet, er det da et klart tal.«

- Men er der ikke et stykke derfra og til at sige, at kunsterne udøver selvcensur på grund af Muhammedkrisen?

»Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har ikke læst undersøgelsen. Jeg har læst vores egne artikler. Med tegningerne har vi sat gang i en livsnødvendige debat. Hvis kunsterne har en oplevelse af, at der er en trussel, er det lige så relevant at diskutere, som hvis de oplevede en reel trussel. Der har altså materialiseret sig en helt masse trusler i de sidste tre-fire år, og det kan man ikke løbe fra.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her